5 τρόποι να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το άγχος

τρόποι να μειώσεις το άγχος
© Magdalena Wosinska/The New York Times

Το άγχος κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Μπορεί να αγχωνόμαστε για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας, με την οικογένεια, τα χρήματα ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής μας που παρουσιάζει προβλήματα. Γνωρίζουμε ακόμη ότι το άγχος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική μας υγεία. Γνωρίζουμε, όμως, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το μειώσουμε;

Οι ειδικοί της Mayo Clinic, δημοσίευσαν 5 εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσεις το άγχος και να ζήσεις μια ζωή απαλλαγμένη από αυτό ή τουλάχιστον να το προσπαθήσεις. Ποιοι είναι αυτοί;

Άσκηση

Είναι η συμβουλή που διαβάζουμε ξανά και ξανά και φυσικά υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Δεν χρειάζεται να πας σε κάποιο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, μπορείς να πας για τρέξιμο, για περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 30 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα.

Κοιμήσου περισσότερο

Όταν δεν κοιμόμαστε καλά και για αρκετές ώρες, τα επίπεδα άγχους τείνουν να αυξάνονται και κατά συνέπεια το άγχος να είναι ο παράγοντας που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε σωστά. Ένας φαύλος κύκλος που για να τον σπάσεις θα πρέπει να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τη συνήθεια να κοιμάσαι για τουλάχιστον 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε το σώμα και το μυαλό σου να ξεκουραστούν και να επαναφορτίσουν για την επόμενη ημέρα.

© Getty Images

Υγιεινή διατροφή

Είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι εάν τρώμε καλά, το σώμα μας θα έχει περισσότερη ενέργεια για να λύσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με την κατάθλιψη, ενώ τρόφιμα όπως το σπανάκι, οι μπανάνες και η γαλοπούλα συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι γνωστή και ως η «ορμόνη της ευτυχίας».

Βρες ελεύθερο χρόνο

Είναι σημαντικό να βρίσκεις τον χρόνο να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και που ξεφεύγουν έστω και λίγο απ’ την καθημερινή σου ρουτίνα. Εάν έχεις κάποιο χόμπι, καλό θα ήταν να αφιερώνεις σε αυτό τον απαραίτητο χρόνο, γιατί θα σε βοηθήσει έστω και λίγο να ξεχάσεις τα υπόλοιπα προβλήματα, αλλά και να αισθανθείς αμέσως καλύτερα.

Φτιάξε μια λίστα με προτεραιότητες

Μερικές φορές αγχωνόμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να κάνουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε. Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε ένα εκατομμύριο πράγματα μέσα στην ίδια ημέρα και να στεναχωριόμαστε όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουμε. Όλα, όμως, θα ήταν καλύτερα εάν θέταμε εξ’ αρχής προτεραιότητες. Πάρε μια ατζέντα και ξεκίνα να γράφεις μια λίστα με όλα όσα έχεις να κάνεις. Μόλις τελειώσεις με το σημαντικότερο πράγμα που έχεις να κάνεις σε αυτή τη λίστα, συνεχίζεις με το δεύτερο. Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα!

0 replies on “5 τρόποι να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το άγχος”