Για να ζήσεις περισσότερο, ξεκίνα να περπατάς γρηγορότερα!

περπάτημα
© Unsplash/Jorge Fernández

Για να ζήσεις περισσότερο, ξεκίνα να περπατάς γρηγορότερα, καθώς αυτό φέρεται να υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Leicester και του Πανεπιστημίου Loughborough.

Το περπάτημα είναι ίσως η ιδανικότερη άσκηση, καθώς μεταξύ άλλων μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, στην καλύτερη υγεία της καρδιάς κλπ. Είναι μια άσκηση που μπορούμε να κάνουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους, ενώ γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητη καμία εγγραφή στο γυμναστήριο, καθώς μπορούμε να βγούμε για περπάτημα όποτε και οπουδήποτε θέλουμε.

Και τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για να ξεκινήσουμε το περπάτημα, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν αρκεί απλά να περπατάς, αλλά έχει σημασία και με ποια ταχύτητα το κάνεις…

περπάτημα
© Unsplash/Nick Abrams

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leicester ανέλυσαν γι’ αυτή την έρευνα στοιχεία από 474.919 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 51 ετών, από το 2006 έως το 2016. Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που περπατούσαν γρηγορότερα, ζούσαν μέχρι τα 85-87 τους χρόνια, ενώ οι γυναίκες που περπατούσαν πιο αργά είχαν προσδόκιμο ζωής μέχρι τα 72 τους χρόνια και οι άνδρες μέχρι τα 64.

Την ίδια στιγμή, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αυτής της μελέτης είναι ότι το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας για το τελικό συμπέρασμα της έρευνας. Μάλιστα, χάρη στα ευρήματα αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η φυσική κατάσταση είναι καλύτερη ένδειξη για το προσδόκιμο ζωής, συγκριτικά με το βάρος του σώματος.

Πού είναι καλύτερο να περπατάμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να πηγαίνουμε για βόλτα στη φύση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτή βοηθάει στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει αποδείξει ότι όσοι περπατούσαν για 90 λεπτά μέσα σε δάσος, επέστρεφαν με λιγότερες αρνητικές σκέψεις, συγκριτικά με όσους πήγαιναν για περπάτημα μέσα στην πόλη.

Tags from the story
0 replies on “Για να ζήσεις περισσότερο, ξεκίνα να περπατάς γρηγορότερα!”