Τι λέει η υπογραφή σου για σένα;

Κυρτή, με γωνίες, δυσανάγνωστη; Ένας επαγγελματίας γραφολόγος μόνο θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τις υπογραφές – και να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις προσωπικότητές μας…

Από την Πασχαλιά Πυρένη

Πόσο συχνά σκέφτεστε την υπογραφή σας; Μάλλον σπάνια. Οι περισσότεροι από εμάς επινοήσαμε την υπογραφή μας πριν από χρόνια – και την έχουμε αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη από τότε.

Βέβαια τη χρησιμοποιούμε καθημερινά, αφήνοντας το αποτύπωμά μας στα συμβόλαια, τις πιστωτικές κάρτες, στα δέματα, στα διαβατήρια και όπου αλλού χρειαστεί να πιστοποιήσουμε ότι είμαστε εμείς.

Τι λέει όμως η υπογραφή σου για σένα; Ο επαγγελματίας γραφολόγος John Beck, συνιδρυτής της The Graphology Society και σύμβουλος χειρόγραφων για το City of London, ποιες ιδιομορφίες ή χαρακτηριστικά μπορούν να αντληθούν από τα δικά μας αυτόγραφα.

«Στην ψυχολογία», λέει ο Μπεκ, «έχετε κάτι γνωστό ως« περσόνα». Δεν είμαστε συχνά αυτό που είμαστε, αλλά αυτό που θα θέλαμε να είμαστε – μια μικρή πράξη που κάνουμε όλοι όταν συναντάμε για πρώτη φορά ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα όταν εργάζεστε σε επιχειρήσεις. Όλοι οι επιχειρηματίες ξέρουν πώς να απεικονίζουν μια επαγγελματική «προσωπικότητα» και ποιος πραγματικά είναι συχνά είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. «Γιατί το λέω αυτό;» αυτός συνεχίζει. Επειδή μια υπογραφή στην ανάλυση χειρόγραφου αντιπροσωπεύει το 100% τη δημόσια «προσωπικότητα» που δίνει ένα άτομο – και όχι το πραγματικό άτομο πίσω από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπογραφές σχεδόν πάντα μοιάζουν εντελώς διαφορετικές από τη γραφή ενός ατόμου. Το ένα είναι το πραγματικό πρόσωπο – και το άλλο είναι η εικόνα που θέλουν να απεικονίσουν».

Τι μπορούμε να μάθουμε από το μέγεθος των υπογραφών μας;

«Εάν η υπογραφή ενός ατόμου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γραφή του – κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα – τότε το άτομο πρόκειται να αποκτήσει υψηλότερο κοινωνικό προφίλ ή να χρειάζεται προσοχή όταν είναι σε δημόσια θέα», εξηγεί ο Beck. «Μια μεγάλη υπογραφή είναι επίσης ένα σημάδι ότι ο συγγραφέας είναι φιλόδοξος», προσθέτει. «Μια υπογραφή μικρότερη από το κείμενο της γραφής υποδηλώνει κάποιον που βάζει ένα πιο σεμνό εξωτερικό παρουσιαστικό στον κόσμο-αλλά μια πιο πομπώδη προσωπικότητα που αναζητά την προσοχή  και κρύβεται πίσω από αυτήν την προσωπίδα».

Τι γίνεται με την αναγνωσιμότητα των υπογραφών μας;

«Μια ευανάγνωστη υπογραφή – όχι τόσο συνηθισμένη όσο νομίζετε – υποδεικνύει κάποιον που, σε γενικές γραμμές, του αρέσει να φαίνεται κοινωνικά ανοιχτός. Έχουν την τάση να δείχνουν τον εαυτό τους όπως είναι στην πραγματικότητα και η εικόνα που απεικονίζουν είναι πιθανότατα πιο ειλικρινής. «Μια δυσανάγνωστη υπογραφή», αντιπαραθέτει ο Μπεκ, «δείχνει ένα άτομο που συνήθως είναι πολύ μυστικοπαθές και του αρέσει να κάνει τους άλλους να μαντεύουν για το ποιος πραγματικά είναι. Μπορούν να μιλήσουν για ώρες – αλλά δεν δίνουν τίποτα για τον εαυτό τους. Μια δυσανάγνωστη υπογραφή μπορεί επίσης να υποδεικνύει ότι κάποιος έχει κάτι να κρύψει, αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις ».

 

Τι μπορεί να σημαίνουν οι γωνίες στις υπογραφές μας;

«Μια υπογραφή που τείνει προς τα αριστερά», αποκαλύπτει ο Μπεκ, «θα υποδεικνύει κάποιον που είναι πολύ συγκρατημένος. Δείχνει επίσης την ανάγκη να κρατήσει την ιδιωτικότητά του. Πιθανότατα θα είναι ευγενικοί, αλλά δεν θα δίνουν τίποτα για τον εαυτό τους. «Μια υπογεγραμμένη προς τα δεξιά υπογραφή», συνεχίζει, «δείχνει κάποιον του οποίου η δημόσια πρόσοψη είναι κοινωνική και εύκολη για συνεννόηση. Αυτή η σωστή κλίση δείχνει την ικανότητα να δημιουργείτε εύκολα επαφές και συνδέσεις με άλλους ».

Τι γίνεται αν η υπογραφή σας περιλαμβάνει διακοσμητικά στοιχεία;

«Τα στολίδια δεν είναι πολύ καλό στοιχείο», εξηγεί ο Μπεκ. «Αν κάποιος κοσμεί τη γραφή του με σχέδια, αστεράκια, καρδούλες και κραυγαλέες κινήσεις για να φαίνεται διακριτικός, αυτό δεν είναι καλό.» «Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να φαίνονται« ξεχωριστοί» και είναι συνήθως πολύ ομιλητικοί – αλλά συχνά βαρετοί. Είναι, βασικά, κάποιος που επιθυμεί να είναι πιο ξεχωριστός από ό, τι πιθανόν να είναι».

Τι συμβαίνει με το γενικό ύφος της υπογραφής σας;

«Μια στρογγυλεμένη ή με καμπύλη υπογραφή δείχνει κάποιον που του αρέσει  να αποφεύγει τις συγκρούσεις», λέει ο Μπεκ. «Μια αιχμηρή ή γωνιακή υπογραφή δείχνει πως κάποιος είναι επικριτικός και πιθανώς επιθετικός – κάποιος με τον οποίο θα ήταν δύσκολο να συνεργαστεί, καθώς δεν θα ανησυχούσε ποιος θα στενοχωρήσει». «Μια υπογραφή», προσθέτει, «η οποία μοιάζει με μια ευθεία γραμμή που δεν μπορείτε να διαβάσετε, υποδεικνύει κάποιον με τον οποίο πρέπει να είστε προσεκτικοί».

Tags from the story
0 replies on “Τι λέει η υπογραφή σου για σένα;”