Τα 4 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος CEO

επιτυχημένος CEO
Co-founder & CEO του Twitter, Jack Dorsey (Photo: Mainichi)

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούμε ότι οι CEOs και για την ακρίβεια οι επιτυχημένοι CEOs, ανήκουν σε μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε. Σου ακούγεται λίγο απαισιόδοξο; Μπορεί και να είναι, καθώς οι ερευνητές φέρεται να έχουν διαφορετική άποψη.

Εάν σκέφτεσαι κι εσύ ότι δεν θα μπορέσεις να γίνεις ποτέ CEO (Διευθύνων Σύμβουλος ή Γενικός Διευθυντής), η Elena Botelho και η Kim Powell, ερευνήτριες και συγγραφείς του βιβλίου “The CEO Next Door”, σε καλούν να αναθεωρήσεις την σκέψη σου.

Οι δυο τους μελέτησαν στοιχεία από 17.000 ηγέτες, επιλέγοντας 2.600 απ’ αυτούς για περαιτέρω μελέτη. Συνεργάστηκαν με καθηγητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προκειμένου να αναλύσουν τα κοινά χαρακτηριστικά που είχαν οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ηγέτες.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ένας διευθύνων σύμβουλος είναι ισχυρός, τολμηρός, χαρισματικός, εξωστρεφής και διαθέτει ένα άψογο βιογραφικό, με τους περισσότερους ανθρώπους κατά συνέπεια να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν CEO.

Ωστόσο, αυτό που οι ερευνητές διαπίστωσαν απ’ τη μελέτη τους ήταν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι υπάρχουν τέσσερα απαραίτητα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν όλους τους “φυσιολογικούς ανθρώπους” να γίνουν ο CEO που πάντα ονειρευόντουσαν. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νομίζεις.

1. Παίρνουν γρήγορα τις αποφάσεις τους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηγέτες που είναι ικανοί να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, χωρίς αναβολές και πολλές ερωτήσεις, είναι 12 φορές πιο πιθανό να γίνουν επιτυχημένοι CEOs. Ένα παράδειγμα που αναφέρουν στη μελέτη τους είναι οι αποφάσεις που πήρε ο πρώην CEO της Greyhound, Steve Gorman, όταν ανέλαβε την εταιρεία λίγο πριν την χρεοκοπία, καταφέρνοντας με τις αποφάσεις του στη συνέχεια να διπλασιάσει την αξία της.

2. Μπορούν να πουλήσουν την ιδέα τους

Οι επιτυχημένοι CEOs είναι και οι καλύτεροι πωλητές. Είναι αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν τους άλλους με την ιδέα και τον στόχο τους, αλλά και να τους πείσουν να την υλοποιήσουν μαζί. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κάποιος που είναι αρεστός, σημαίνει ότι είναι κάποιος που εμπνέει εμπιστοσύνη πως είναι ικανός γι’ αυτή τη δουλειά και ότι μπορεί να πάρει επίσης τα απαραίτητα ρίσκα. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτοί οι CEOs ήταν όλοι σε θέση να περιγράψουν την ιδέα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει κατανοητή απ’ τους υπόλοιπους, αλλά και να χτίσουν σχέσεις με αυτούς που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα μαζί. Ως έναν τέτοιο άνθρωπο, οι ερευνητές αναφέρουν τον Steve Jobs, τον ιδρυτή της Apple. Ο Jobs δεν θεωρούνταν συχνά ως ο ηγέτης με τον καλύτερο χαρακτήρα, παρόλα αυτά κατάφερε να εμπνεύσει (κι ευτυχώς) τους υπόλοιπους με τις καινοτόμες ιδέες του, που άλλαξαν καθοριστικά τον σύγχρονο κόσμο.

© Justin Sullivan/Getty Images

3. Είναι αξιόπιστοι

Όταν φαίνεσαι αξιόπιστος, έχεις περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μόνο ένας αξιόπιστος ηγέτης μπορεί να πείσει ότι είναι ικανός να τηρήσει τον λόγο και τους στόχους του. Ένας τέτοιος CEO είναι ο Brett Godfrey. Ο Godfrey επιλέχτηκε απ’ τον Richard Branson να διευθύνει την αεροπορική εταιρεία Virgin Australia το 2000. Ο Branson επέλεξε τον Godfrey, ο οποίος ήταν υπάλληλος του, για το εργασιακό του ήθος και την έμφαση που έδινε στη λεπτομέρεια.

4. Προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε περίσταση

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής και CEO της Amazon, είναι αυτός που ανέφεραν οι ερευνητές, για την ικανότητά του να προσαρμόζεται εύκολα στις περιστάσεις. Ο Bezos ίδρυσε την Amazon το 1994, όταν ήταν μόνο ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Έπειτα άρχισε να πουλάει μουσική και βίντεο, ενώ σήμερα πουλάει οποιοδήποτε προϊόν μπορεί κανείς να φανταστεί, από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά κτλ. Με άλλα λόγια, οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες είναι αυτοί που δεν φοβούνται να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιτάσσει η κάθε εποχή.

Tags from the story
0 replies on “Τα 4 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος CEO”