Πώς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, σύμφωνα με μία πρώην επαγγελματία παίκτρια πόκερ!

μυαλό
© Getty Images

Η Annie Duke, πρώην επαγγελματίας παίκτρια πόκερ, συνειδητοποίησε ότι ποτέ δεν θα βελτιωνόταν στο πόκερ, εάν πρώτα δεν παραδεχόταν τα λάθη της. Φυσικά, έμαθε ακόμη ότι ανεξάρτητα από το πόσο καλές αποφάσεις μπορούσε να πάρει, η τύχη και οι ευκαιρίες έπαιζαν τον δικό τους ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Έμαθε ακόμη ότι τα στοιχήματα δεν γίνονταν μόνο στο τραπέζι του πόκερ, αλλά ότι κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή είναι κι αυτή ένα στοίχημα: από τη δουλειά που επιλέγουμε να κάνουμε μέχρι το γεύμα που θα επιλέξουμε για το μεσημεριανό μας.

Και για όλα αυτά που έμαθε, η Annie Duke έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts», στο οποίο μεταξύ άλλων μας εξηγεί γιατί δεν είμαστε τόσο καλοί στο να κάνουμε λάθη, αλλά και πώς το να μάθουμε να αποδεχόμαστε ότι κάναμε ένα λάθος, μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα στη ζωή.

Η Annie μόλις συνειδητοποίησε όλα αυτά, ξεκίνησε να ζει τη ζωή της σαν μια παρτίδα πόκερ. Αποδέχτηκε ότι η τύχη και το ρίσκο θα παίζουν τον δικό τους ρόλο στη ζωή, ότι η αβεβαιότητα θα είναι πάντα παρούσα και ότι δεν ελέγχουμε τη ζωή μας, τόσο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να την ελέγξουμε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό GQ, η ίδια ανέφερε τους τρεις τρόπους για το πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε καλύτεροι, να αποδεχθούμε ότι πάντα θα υπάρχει κάποιο επίπεδο ρίσκου και τύχης σε όλες μας τις αποφάσεις, είτε αυτές είναι μεγάλες είτε είναι μικρές, αλλά και να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζούμε με την αβεβαιότητα.

1. Η αβεβαιότητα δεν είναι πάντα κακή. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές λειτουργεί υπέρ σου!

H Duke αναφέρει ότι η σχέση μας με το αβέβαιο είναι ασύμμετρη. Για παράδειγμα, όταν περνάς στη σχολή της πρώτης σου επιλογής ή όταν παίρνεις την προαγωγή που θέλεις, πιθανόν θα σκέφτεσαι: «Ναι, φυσικά. Το άξιζα αυτό», δεν υπάρχει κάτι να αμφισβητήσεις, καθώς είχες τον έλεγχο. Όταν όμως, δεν περνάς στη σχολή που θες ή τελικά δεν παίρνεις την προαγωγή που πίστευες ότι αξίζεις, πιθανόν θα σκέφτεσαι: «Αυτή η σχολή δέχεται μόνο το 10% των αιτούντων, είναι απλώς κακή τύχη που δεν τα κατάφερα να είμαι ανάμεσά τους». Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, νιώθεις καλύτερα που ένα μέρος της διαδικασίας ήταν εκτός του πεδίου ελέγχου σου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, εάν δεν αναγνωρίζεις τον παράγοντα της τύχης και της ευκαιρίας, ακόμη και όταν τα πράγματα πηγαίνουν όπως τα θέλεις, δεν θα ξέρεις πότε τα πράγματα πήγαν καλά εξαιτίας της δικής σου προσπάθειας ή εξαιτίας άλλων παραγόντων. Κι εάν δεν το ξέρεις αυτό, τότε δεν θα μπορείς να βελτιώσεις τις πιθανότητες να καταφέρεις αυτό που θέλεις, την επόμενη φορά που θα προκύψει μία άλλη ευκαιρία.

2. Θα πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι το «όλα ή τίποτα».

Δεν νιώθουμε άνετα στην “γκρίζα ζώνη” μεταξύ του 0 και του 100 και έτσι τείνουμε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση του «όλα ή τίποτα». Αυτός, όμως, ο απόλυτος τρόπος σκέψης μας κάνει να σκεφτόμαστε στενόμυαλα: «Ίσως να μην είσαι τόσο σωστός όσο νομίζεις ότι είσαι, αλλά και οι άλλοι γύρω σου να μην είναι τόσο λάθος όσο νομίζεις ότι είναι», σημειώνει χαρακτηριστικά η Annie Duke. Ακόμη ένα μειονέκτημα αυτού του τρόπου σκέψης, είναι ότι μας κάνει περισσότερο αναποφάσιστους. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι πριν πάρουμε μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή μας. Αντίθετα, θα πρέπει να αποδεχόμαστε ότι πάντα θα υπάρχει ένας επίπεδο αβεβαιότητας στο παιχνίδι!

3. Ένα «θέλεις να ποντάρεις;», μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!

«Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε και πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Το να μετατραπούμε σε εκείνους που κάνουν τις καλύτερες αποφάσεις, απαιτεί δύο πράγματα», αναφέρει η Duke, προσθέτοντας ακόμη ότι: «Το πρώτο είναι να μάθουμε τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μόνο εάν είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Το δεύτερο είναι να ανακαλύψουμε ξανά τα πράγματα που ξέρουμε, καθώς πιθανόν να μην τα ξέρουμε τέλεια». Ένας ωραίος τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Θέλεις να ποντάρεις;». Όταν πάρεις μια απόφαση μετά από αυτή την ερώτηση, θα είσαι πιο σίγουρος και θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γι’ αυτήν.

Tags from the story
0 replies on “Πώς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, σύμφωνα με μία πρώην επαγγελματία παίκτρια πόκερ!”