Ψυχική υγεία: Πώς να την διατηρήσουμε;

Ίσως τα βασικά συναισθήματα κάθε ανθρώπου που παρακολουθεί τις ειδήσεις τις τελευταίες μέρες να είναι ο φόβος και το άγχος. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει , καθώς δεν θα μπορούσε να να είναι διαφορετικά. Ωστόσο, δεν σκοπεύουν όλοι να αποχωριστούν την ψυχική τους ευεξία. Τέτοιες στιγμές θέλεις να μην χάσεις το μυαλό και την κοινή λογική για να αξιολογήσεις την κατάσταση ορθολογικά και να είσαι έτοιμος για νέες προκλήσεις της μοίρας.

Πώς μπορώ να ξεφύγω από αυτό;

Δεν γίνεται να γνωρίσετε το λιοντάρι και να μην το φοβηθείτε. Δεν υπάρχει λύση σε αυτή την παράδοξη κατάσταση. Εάν είστε υπό την επήρεια του στρες, αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν οι άνθρωποι δεν βιώνουν φόβο και αρνητικότητα ενώ διαβάζουν τις ειδήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά μαζί τους. Το αίσθημα θυμού, θυμού και πανικού είναι φυσιολογικό. Αυτό είναι σημάδι υγείας. Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς να αντισταθμιστεί αυτό; Πρέπει να έχετε αντίδοτα. Για παράδειγμα, ζούμε στην πόλη, δεν αναπνέουμε τον πιο καθαρό αέρα και βγαίνουμε στη φύση – αυτό είναι αποζημίωση. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ – πρέπει να καταφύγετε σε μια στρατηγική αποζημίωσης, σε θετικά συναισθήματα. Αυτό είναι απλό χιούμορ, συνάντηση με φίλους, αγκαλιά με συγγενείς. Συνήθως, όταν ένα άτομο βιώνει αρνητικά συναισθήματα, ξεχνά ότι υπάρχουν χαρές στη ζωή. Πρέπει να γράψετε μια λίστα με δραστηριότητες που φέρνουν θετικά συναισθήματα και σύμφωνα με τη λίστα, αναγκάστε τον εαυτό σας να καταφύγει σε αυτές.

Και αν νιώθω ότι το γέλιο είναι κάπως ακατάλληλο τώρα;

Εδώ πρέπει να καταλάβετε ότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, χρειάζεστε πόρους. Για να τα αποκτήσεις πρέπει να τρέφεσαι ψυχολογικά. Ας πάρουμε τον πόλεμο ως παράδειγμα. Για να πολεμήσω, πρέπει να φάω και να κοιμάμαι. Φαίνεται ακατάλληλο, πρέπει να παλεύετε όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά χωρίς φαγητό και ύπνο, δεν θα το κάνω καλά. Το ίδιο είναι και εδώ. Για να επιβιώσω από αυτήν την κατάσταση, πρέπει να λάβω θετικά συναισθήματα. Επομένως, μια φορά κι έναν καιρό, καλλιτέχνες ήρθαν στο μέτωπο που διασκέδασαν τους στρατιώτες, τους είπαν μερικές αστείες ιστορίες, τραγούδησαν τραγούδια. Οι στρατιώτες βρήκαν χρόνο για χιούμορ. Αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Επομένως, πρέπει να παρακολουθείτε αστεία βίντεο YouTube. Φυσικά, δεν μπορείτε να κατεβείτε στο επίπεδο του κυνισμού και να καταλάβετε τι μπορείτε να γελάσετε και τι όχι. Αποκαθιστούμε τον ψυχισμό μας για να συνεχίσουμε να ζούμε και να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση.

Έχω το δικαίωμα να αγνοώ εντελώς τις ειδήσεις; Μπορώ απλώς να αποσυνδεθώ από όλα αυτά και να νιώσω άνετα;

Ο φόβος είναι ένας φίλος που μας δείχνει τι μπορεί να μας απειλήσει σωματικά ή συναισθηματικά. Επομένως, το να κλείνεις τα μάτια σου είναι το ίδιο με το να θάβεις το κεφάλι σου στην άμμο. Ναι, δεν βλέπω λιοντάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιζήσω. Σε τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τους κινδύνους, δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του. Αυτή η τεχνική αντίστασης – αποφυγή αγχωτικών ειδήσεων – οδηγεί στο γεγονός ότι ένα άτομο δημιουργεί τον δικό του απατηλό κόσμο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει εκεί και να μην βγει ποτέ στην πραγματικότητα. Προτείνω στους ανθρώπους να μάθουν να προσαρμόζονται στο άγχος και τους κινδύνους. Όταν αποφεύγουμε το άγχος, χάνουμε την προσαρμοστικότητα και πεθαίνουμε πιο γρήγορα – τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Επομένως, δεν συνιστώ να το κάνετε αυτό. Αν κάποιος αγνοεί τα ανήθικα πράγματα, θα χάσει τον εαυτό του ως άτομο. Θα υπάρξει αποπροσωποποίηση. Τα ηθικά προβλήματα του ανθρώπου είναι από τα πιο περίπλοκα και βαθιά. Σε υπαρξιακό επίπεδο, επηρεάζουν πτυχές όπως η ζωή, ο θάνατος, το νόημα της ζωής. Είναι σημαντικό να κοιτάτε τι συμβαίνει γύρω σας και να απαντάτε σε αυτό σύμφωνα με τις αξίες σας – ανθρωπιστικές και ανθρώπινες.

Πρέπει περιοδικά να ξεκουραζόμαστε

Υπάρχει μια τέτοια έκφραση – “ενεργητική ανάπαυση”. Όταν οι άνθρωποι εργάζονταν διανοητικά, αντί να ξαπλώνουν απλώς στον καναπέ, ενθαρρύνονταν να ασχοληθούν με κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας – σκι ή πεζοπορία. Αυτή τη στιγμή, η πνευματική σφαίρα ανακάμπτει πιο γρήγορα – έτσι λειτουργεί το νευρικό σύστημα. Σήμερα έχουμε υπερφορτώσει τις πνευματικές και συναισθηματικές σφαίρες. Επομένως, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος ενεργητικής και αποτελεσματικής ανάπαυσης. Πρέπει να παίζετε αθλήματα, να πηγαίνετε βόλτες, να παίζετε παιχνίδια. Πρέπει να αλλάξουμε για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κάθε άτομο και η κοινωνία με ανανεωμένο σθένος.

Τι πρέπει να κάνω εάν αντιμετωπίζω κριτική από άτομα που γνωρίζω ή δεν γνωρίζω για τη θέση μου σχετικά με το τι συμβαίνει;

Σε περιόδους κακώς ελεγχόμενων κινδύνων όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες, η δευτερεύουσα απάντηση στο άγχος είναι ο θυμός. Μια γνωστή αντίδραση είναι η μάχη ή η φυγή. Όταν δεν μπορώ να ξεφύγω, έχω την ανάγκη να νικήσω κάποιον, να επιτεθώ σε κάποιον. Σε αυτές τις στιγμές, σε στιγμές άγχους, οι άνθρωποι ενεργοποιούν το βιολογικό, ψυχολογικά ενσωματωμένο πρόγραμμά τους – για να αναζητήσουν εχθρούς. Πέταξε έξω μέσα από το μίσος και την επιθετικότητά σου τη συσσωρευμένη ένταση από τον φόβο. Σε αυτό το σημείο, οι συγκρούσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Οι άνθρωποι θα χωριστούν σε φίλους και εχθρούς, θα αναζητήσουν μέσα τους κατασκόπους και εχθρούς τους. Όλοι θα πολεμήσουν και θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν υποστήριξη μεταξύ ομοϊδεατών.

Τι πρέπει να κάνουμε; Συνειδητοποιήστε ότι αυτή είναι απλώς μια αντίδραση των ζώων που προκαλείται από μια στρεσογόνο κατάσταση. Σε περιόδους οποιουδήποτε στρες, οι άνθρωποι αρχίζουν να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν ζώα, επειδή ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της επιβίωσης. Όσο πιο έξυπνο και ανεπτυγμένο είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερο μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του. Γιατί δεν τον οδηγούν πια τα ένστικτα, αλλά οι αξίες. Φυσικά, θα πρέπει να αποφύγετε τις συγκρούσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο χρόνος θα περάσει, αλλά οι βαθιές πληγές που ελήφθησαν σε διαφωνίες μπορεί να παραμείνουν. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην το συζητήσετε με τους αγαπημένους σας, να αναζητήσετε ομοϊδεάτες και όχι άτομα με τα οποία έχετε αντιπαράθεση.

Οι συγκρούσεις συχνά δεν βοηθούν, οδηγούν σε αυξημένες συγκρούσεις. Ειδικά σε τέτοιες εποχές οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να σκεφτούν λογικά. Όταν η συναισθηματική σφαίρα επεκτείνεται, η λογική σφαίρα συρρικνώνεται. Το πρώτο πράγμα που απενεργοποιείται σε αυτή την περίπτωση είναι η μνήμη. Οι άνθρωποι σταματούν να θυμούνται αξίες, εμπειρίες – τι έκανε αυτό το άτομο για αυτούς, ποιος είναι για αυτούς. Δεν έχουν προγνωστική ικανότητα. Όλα αυτά είναι έξυπνα χαρακτηριστικά. Εάν ένα άτομο είναι σε συναισθήματα, η διαμάχη μαζί του είναι άχρηστη. Κανένα λογικό επιχείρημα δεν θα βοηθήσει. Δεν είναι σε θέση να τα αντιληφθεί κανονικά. Όπως συμβουλεύουν οι σοφοί, αν κάποιος είναι σε λύπη ή χαρά, μην προσπαθείς να του αποδείξεις κάτι. Είναι μάταιο. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε τις συγκρούσεις εκτός από εκείνες τις στιγμές που αφορούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Μπορώ με κάποιο τρόπο να επιβάλλω τη θέση μου στα αγαπημένα μου πρόσωπα αποκλειστικά με καλές προθέσεις; Η λέξη «επιβάλλω», φυσικά, ήδη ορίζει τι είναι αδύνατο. Αλλά μπορείτε να μοιραστείτε τα επιχειρήματά σας – δεν πειράζει.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η τέχνη της συνομιλίας. Μην το παίρνετε προσωπικά, μην προσβάλλετε ο ένας τον άλλον, μην μαλώνετε τις θέσεις σας, αφήστε τους να μιλήσουν, ακούστε με σεβασμό. Εάν τηρούνται αυτοί οι κανόνες συζήτησης, μπορούν να ανταλλάσσονται απόψεις. Στη συνέχεια, ευχαριστήστε τον σύντροφό σας και πείτε: «Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τη γνώμη σας, δεν με έπεισες, παραμένω στον εαυτό μου, αλλά ήταν σημαντικό για μένα να ακούσω τη δική σου». Το θέμα της συζήτησης δεν είναι να πείσεις τον σύντροφο, αλλά να μοιραστείς τα επιχειρήματά σου. Αν προωθήσουμε αυτά τα επιχειρήματα, κανείς δεν θα τα δεχτεί σε συναισθηματική βάση, γιατί αυτό είναι βία. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να κάνετε συζητήσεις, αρκεί να σέβεστε το δικαίωμα ενός ανθρώπου να έχει άποψη. Με αυτή τη στάση, θα μπορέσετε να κερδίσετε τις καρδιές των ανθρώπων και θα μπορέσουν να αποδεχτούν τη θέση σας.

Πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία χωρίς ενοχές για το τι συμβαίνει γύρω μας;

Προσωπικά δεν πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αλλά κάποιοι μας κατηγορούν γι’ αυτές. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ντροπή επειδή δεν μπόρεσε να επηρεάσει την κατάσταση νωρίτερα, να μην καταβάλει αρκετή προσπάθεια σε αυτήν, και τώρα έχει εξελιχθεί σε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να κατηγορηθούμε για πράγματα που δεν κάναμε. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως οποιεσδήποτε τοξικές μέθοδοι χειραγώγησης – πρώτα απ ‘όλα, απομυθοποιήστε τις μόνοι σας. «Δεν φταίω εγώ για αυτό, γιατί δεν ανακοίνωσα τίποτα σε κανέναν. Δεν το έκανα» – για μένα είναι επαρκές επιχείρημα. Το μόνο πράγμα είναι ότι μπορεί να υπάρχει αγώνας με τη συνείδηση ​​μέσα μου – αλλά έχω κάνει ό,τι μπορούσα; Εδώ είναι απαραίτητο να γράψω σε χαρτί τους τομείς που μπορώ να επηρεάσω. Ας υποθέσουμε ότι μπορώ να το επηρεάσω αυτό, αλλά μόνο εν μέρει, και η διαχείριση αυτού συνδέεται με κίνδυνο για τη ζωή μου.

Παίρνω αυτό το ρίσκο; Η συνείδηση ​​είναι ένα καλό συναίσθημα. Η ντροπή και η φωνή της συνείδησης είναι απαραίτητα πράγματα για έναν υγιή άνθρωπο. Χωρίς αυτό, ένα άτομο παύει να είναι κοινωνικά προσαρμοσμένο.

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους αγαπημένους μας που νιώθουν άγχος;

Ίσως πολύ πιο ενοχλητικό από εμάς. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά αυθόρμητα κατά τη διάρκεια ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών είναι μέσω των τελετουργιών. Δηλαδή απλές ενέργειες που αποσπούν την προσοχή και σε αναγκάζουν να επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή ενός ατόμου, να την επικεντρώσετε σε ένα πράγμα και να είστε εκεί. Γιατί νιώθουμε υποστήριξη; Αγκαλιές, κουβέντες, απλή ανθρώπινη συμμετοχή και φροντίδα. Πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι η πιο αποτελεσματική ψυχολογική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί ποτέ. Στην πραγματικότητα, όλη η ψυχοθεραπεία συνοψίζεται στο γεγονός ότι ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής είναι ένα βαθιά συμπονετικό, ενσυναίσθητο και προσεκτικό άτομο. Επομένως, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή – αγκαλιές, κατά τις οποίες παράγεται ωκυτοκίνη. Αποσπάστε την προσοχή με μια κοινή δραστηριότητα, γελάστε. Το να τρώτε μαζί είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Τώρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αβεβαιότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει και θα συμβεί.

Η τρέχουσα κατάσταση προκαλεί ένα αίσθημα φόβου. Οι άνθρωποι φοβούνται τον πόλεμο, την καταστροφή – αυτές είναι απειλές για τη ζωή. Οι αγχωτικές καταστάσεις τροφοδοτούν επίσης τα άγχη που ζούσαν παλιά σε ένα άτομο – αυξάνονται. Μαζί με τον πραγματικό κίνδυνο, μεγαλώνει και το άγχος. Φοβάμαι έναν πόλεμο που θα μπορούσε να κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο, ανησυχώ για τις ζωές των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές. Ανησυχώ για το μέλλον μου και των παιδιών μου στη χώρα μας. Ανησυχώ και δεν πειράζει.

0 replies on “Ψυχική υγεία: Πώς να την διατηρήσουμε;”