Πώς θα φτιάξεις το τέλειο mojito!

συνταγή για mojito
© Getty Images

Είναι το ποτό που θα δεις στα περισσότερα τραπέζια το Καλοκαίρι. Η αξία του είναι κλασική και η ιστορία του μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Ο βασιλιάς των κοκτέιλ, όπως θα ακούσεις συχνά να το αποκαλούν, έχει ρίζες απ’ την Κούβα. Η ετυμολογία της λέξης mojito για πολλούς πηγάζει απ’ την ισπανική λέξη mojar που σημαίνει μουσκεύω, ενώ για άλλους απ’ την αφρικανική λέξη mojo που σημαίνει κάνω μάγια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μάλλον η δεύτερη εκδοχή είναι και η πιο πιθανή.

Ξέρεις, όμως, ποιοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα το mojito; Οι bartenders, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η προετοιμασία του απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά καταλήγουν να σου σερβίρουν νερό με δυόσμο και όχι το ποτό που περίμενες!

© Pexels/rawpixel.com

Ένα κλασικό mojito φτιάχνεται με λευκό ρούμι, ζάχαρη, λάιμ, δυόσμο, πάγο και σόδα. Το κλειδί για να το φτιάξεις σωστά βρίσκεται στην ισορροπία: θα πρέπει να μπορείς να γεύεσαι το κάθε υλικό ξεχωριστά, κι όλα μαζί να είναι σε απόλυτη αρμονία.

Συνταγή για να ετοιμάσεις ένα τέλειο κλασικό mojito:

  • Πάγος
  • 6-7 φύλλα ψιλοκομμένου δυόσμου
  • 50ml καλής ποιότητας λευκό ρούμι
  • 25ml χυμό λάιμ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 90ml ανθρακούχο νερό

Για την παρασκευή του: Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο και προσθέτουμε σε αυτό τα 6-7 φύλλα ψιλοκομμένου δυόσμου, τη ζάχαρη και τον χυμό λάιμ. Με ένα ξύλινο γουδοχέρι χτυπάμε απαλά όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε στο ποτήρι πάγο (μέχρι πάνω) και ανθρακούχο νερό. Ρίχνουμε στο τέλος το ρούμι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρουμε το ποτήρι με λίγες φέτες λάιμ.

© Claire Cohen

Λίγα λόγια για την ιστορία του:

Το 1833, η συνταγή του mojito εμφανίστηκε στο βιβλίο El Cólera en La Habana του Κουβανού συγγραφέα Ramon de Palma. To όνομά του τότε “El Draquecito”, συχνά συνδυαζόταν με τον Βρετανό πειρατή Sir Francis Drake κι αργότερα, αναφερόταν στα μπαρ ως “El Draque”. Ο μύθος μάλιστα αναφέρει ότι οι άνδρες του Drake μετά τις προσπάθειες τους να καταλάβουν την Αβάνα, το έπιναν ως φάρμακο για τη θεραπεία του σκορβούτου και της δυσεντερίας. Η συνταγή τους γι’ αυτό ήταν ένας συνδυασμός aguardiente (αλκοόλ), φύλλα μέντας, χυμό λάιμ και ζάχαρης.

Κι ενώ για την προέλευσή του υπάρχουν αρκετές θεωρίες, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η ιστορική φυσιογνωμία που συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του τον 20ο αιώνα, είναι ο Ernest Hemingway, καθώς το συγκεκριμένο κοκτέιλ ήταν ένα απ’ τα δύο αγαπημένα του ποτά, κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Κούβας. Στο μπαρ La Bodeguita del Medio μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα να διαβάσει την περίφημη φράση του «My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita».

Tags from the story
0 replies on “Πώς θα φτιάξεις το τέλειο mojito!”