Οι ώρες που περνάμε στη δουλειά είναι πολλές και η αλήθεια είναι ότι όσο κι εάν το θέλουμε, δεν γίνεται να είμαστε το ίδιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια ενός οκταώρου. Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η παραγωγικότητα έχει φτάσει στα ύψη και άλλες στιγμές που όσες κούπες καφέ κι εάν βάλεις δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ακόμα και στο πιο απλό task που έχεις αναλάβει.
Ποια είναι, όμως, η ώρα της ημέρας που είσαι πιο παραγωγικός; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μονάς της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Γρανάδας της Ισπανίας, η ώρα που είμαστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μας δεν είναι το πρωί, αλλά την ώρα που οι περισσότεροι κάνουμε το μεσημεριανό μας διάλειμμα.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 500.000 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Βρετανίας σε τρεις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας: 9:00, 13:30 και 16:30. Κι αφού διεξήγαγαν την έρευνα για πέντε χρόνια, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η απόδοση των φοιτητών ήταν υψηλότερη στις εξετάσεις που εκείνοι έδιναν στη 13:30 το μεσημέρι.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί που είναι αντίθετοι με αυτή την έρευνα και θεωρούν ότι είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους μετά τον πρώτο πρωινό καφέ τους, δηλαδή την ώρα που μόλις έχουν κάτσει μπροστά απ’ τον υπολογιστή τους, ή προς το τέλος της εργασιακής ημέρας. Κι αυτό γιατί το μεσημέρι ίσως να είναι αρκετά πεινασμένοι και το μυαλό τους να είναι στο μεσημεριανό τους γεύμα και το διάλειμμά τους που πλησιάζει.
Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας διαφωνούν με την κοινή γνώμη και μας υπενθυμίζουν ότι μερικές φορές δεν έχει σημασία πόση σοκολάτα τρώμε ή καφέ πίνουμε, αλλά το μυαλό μας είναι αυτό που αποφασίζει πότε θα είμαστε πιο παραγωγικοί. Και για τους περισσότερους αυτή η ώρα φαίνεται ότι είναι το μεσημέρι.
Τέλος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραγωγικότητα συνδέεται και με την ηλικία του κάθε ατόμου, καθώς όσο μεγαλώνουμε φαίνεται ότι αυτή ολοένα και μειώνεται.