Δουλειά από το σπίτι: Οι τρόποι για να παραμείνεις παραγωγικός

Δουλειά από το σπίτι
© Unsplash/Bench Accounting

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Εκείνοι που συγκεντρώνονται καλύτερα σε ένα περιβάλλον γραφείου κι εκείνοι που δουλεύουν καλύτερα απ’ την άνεση του σπιτιού τους. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, θέλεις πάντα αυτό που δεν μπορείς να έχεις. 

Όταν δουλεύεις σε ένα γραφείο με πολλούς εργαζομένους, πιθανόν να ονειρεύεσαι να μπορούσες να δουλέψεις απ’ το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρά σου. Εάν απ’ την άλλη δουλεύεις έτσι κι αλλιώς απ’ το σπίτι, πιθανόν ν’ αποζητάς τη ρουτίνα ή τις συζητήσεις με τους συναδέλφους ενός γραφείου.

Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, αλλά όσοι ήδη δουλεύουν απ’ το σπίτι τους, θα γνωρίζουν ότι πολλές φορές είναι αδύνατο να παραμείνουν το ίδιο παραγωγικοί όπως σε ένα γραφείο.

Ποιο είναι το μυστικό; Συλλέξαμε για εσένα τους τρόπους για να παραμείνεις παραγωγικός τώρα που η δουλειά από το σπίτι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας εν μέσω κορονοϊού.

© Unsplash/Christopher Gower

Δημιούργησε τον δικό σου χώρο

Το ότι δουλεύεις απ’ το σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι έναν χώρο, όπου ξέρεις ότι όταν θα κάθεσαι σ’ αυτόν θα ξεκινάς και ίσως να καταφέρνεις να τελειώνεις τη δουλειά σου. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να είναι ένα γραφείο, η τραπεζαρία ή η κουζίνα. Είναι σημαντικό να έχεις έναν σταθερό χώρο για να ξέρεις ότι όταν βρίσκεσαι σε αυτόν θα δουλεύεις κι όταν θα ολοκληρώνεις την εργασία, θα μπορείς να κάτσεις στον καναπέ για να δεις ταινίες κτλ. Παρόλα αυτά, όταν αρχίσει να σε κουράζει η ίδια θέση κάθε μέρα, δοκίμασε ν’ αλλάξεις χώρο. Για παράδειγμα, εάν έχει καλό καιρό κάτσε για λίγες ώρες στο μπαλκόνι.

Κάνε ένα διάλειμμα 

Ή κάνε αρκετά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του οκταώρου. Σκέψου ότι είσαι στο γραφείο και θέλεις να φτιάξεις τη δεύτερη κούπα καφέ το πρωί ή θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα για το μεσημεριανό σου. Το ότι δουλεύεις απ’ το σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι συνέχεια καθισμένος σε μια καρέκλα.

Απενεργοποίησε όλα τα social media

Ο μόνος τρόπος ν’ αποφύγεις να μην «χαζέψεις» για ώρες τις αναρτήσεις όσων ακολουθείς στο Instagram, το Facebook ή το Twitter είναι να τα απενεργοποιήσεις και να κάνεις ξανά log in στο τέλος της βάρδιας. Το ίδιο ισχύει και για τα μηνύματα φίλων και γνωστών, καλύτερα να προσπαθήσεις να απαντήσεις αφού έχεις τελειώσει τις υποχρεώσεις σου.

© Unsplash/Lukas Blazek

Μην κάθεσαι με τις πιτζάμες

Δεν εννοούμε να φορέσεις το καλό σου κοστούμι για να δουλέψεις απ’ το σπίτι, αλλά το να κάνεις μπάνιο το πρωί και να βάλεις ρούχα που θα έβαζες για μια βόλτα έξω, θα σε βοηθήσει να μπεις πιο γρήγορα στο mood της δουλειάς. Επιπλέον, εάν μένεις όλη την ημέρα με τις πιτζάμες, είναι πιο εύκολο να πέσει και η ψυχολογία σου που μένεις μέσα στο σπίτι, αλλά να μην φύγει και ποτέ η διάθεση για ύπνο!

Εξοπλίσου με όλα όσα χρειάζεσαι

Ενώ δουλεύεις καλό θα ήταν να έχεις από πριν εξασφαλίσει ότι θα έχεις στο σπίτι τα απαραίτητα όπως καφέ, σνακ ή φαγητό για το μεσημέρι. Παράλληλα, εάν χρειάζεται να εκτυπώνεις ή να σαρώνεις αρχεία, μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με μελάνι ή έναν σκληρό δίσκο εάν χρειάζεται να αποθηκεύεις αρχεία που διαφορετικά έχεις στον υπολογιστή της δουλειάς.

Tags from the story
0 replies on “Δουλειά από το σπίτι: Οι τρόποι για να παραμείνεις παραγωγικός”