Από το πρώτο ελληνικό καφενείο… στον φραπέ!

καφενείο

Η ιστορία του καφέ φυσικά «γράφεται» στα καφενεία και σήμερα στις καφετέριες όλης της χώρας… Αλλά ξέρετε πότε άνοιξε το πρώτο καφενείο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ή ποιο είναι το πιο ιστορικό καφέ στην Ελλάδα που συνεχίζει να λειτουργεί; Και φυσικά ποιος δεν έχει απολαύσει ένα καφέ φραπέ! Γνωρίζετε ότι είναι ελληνική… εφεύρεση;

Κείμενο από τη Μαρία Καλοπούλου

Πότε άνοιξε το πρώτο καφενείο στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, το πρώτο ελληνικό καφενείο άνοιξε στο Ναύπλιο μόλις απελευθερώθηκε η πόλη. Στην Αθήνα, πολύ πριν η πόλη ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, το πρώτο καφενείο ίδρυσε ένας Βαυαρός, το ονομαστό «Πράσινο Δενδρί» στην Ιερά Οδό. Μετά την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα, άνοιξε και το περίφημο καφενείο «Η Ωραία Ελλάς», το οποίο έγινε σημείο συγκέντρωσης όλων των διάσημων προσωπικοτήτων του καιρού. Η «Ωραία Ελλάς» στη συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου έγραψε λαμπρή ιστορία ως χώρος «παρά τω Κοινοβουλίω» το 1839 μέχρι το 1860… Επίσης, εκεί συγκεντρώθηκε η διανόηση και ο πνευματικός κόσμος του νεαρού ελεύθερου Κράτους. Οι συζητήσεις σχετικά με την ασκούμενη πολιτική υπήρξαν σφοδρές και πολλές φορές, το καφενείο, ήταν τόπος συνάντησης και εκκίνησης των συλλαλητηρίων, των φλογερών φοιτητών και της νεολαίας, των Αθηνών. Σήμερα μάλιστα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Πού βρίσκεται το πιο ιστορικό καφέ στην Ελλάδα;

Το 1870 ο Ρεούφ Πασάς δημιούργησε αυτό τον υπέροχο κήπο ακολουθώντας τις πιο πρωτοποριακές κηποτεχνικές τάσεις της εποχής του. Τα γαλλικού στιλ έπιπλα και η ρετρό διακόσμησή του παραπέμπουν σε αριστοκρατικά βιεννέζικα cafés, θυμίζοντας αλλοτινές εποχές… Η συζήτηση για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, το καφενείο στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Έζησε στιγμές αίγλης κατά το Μεσοπόλεµο και μετά τον πόλεμο, συνεχίζοντας να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες… Με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού στον χώρο του φιλοξενήθηκε «η Βουλή των Κρητών» και προσωπικότητες όπως οι: Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικήτας Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.  Για δεκαετίες το «Καφέ Κήπος» αποτελεί έναν αξιόλογο πολιτιστικό χώρο προσφέροντας «έργο» στην τοπική κοινωνία, συνδυάζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τη μοναδικότητα ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων (διαγωνισμοί φωνητικών ταλέντων, μουσικές βραδιές, διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ). Σε πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Βογιατζής, Σταύρος Παρούσης, Τζένυ Βάνου και πολλοί άλλοι. Το κτήριο που φιλοξενεί το καφέ στον Δημοτικό κήπο της πόλης δημιουργήθηκε το 1936 από τον επιχειρηματία Ανδρέα Χατζηδάκη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο womanidol.com.

0 replies on “Από το πρώτο ελληνικό καφενείο… στον φραπέ!”