ROKA ALDWYCH / LONDON

Πολλά παραπάνω από ένα πιάτο σούσι

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ROKA ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΗΔΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ “ΑΔΕΛΦΑΚΙ” ΤΟΥ ΣΤΗΝ CHARLOTTE STREET. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ROBATA GRILL ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΥΛΛΑΒΕΣ, μια φιλοσοφία. Είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς πόση σοφία κρύβουν οι λαοί της Ανατολής. Κάθε λέξη κι ένα ιδιαίτερο νόημα, κάθε συλλαβή μια ολόκληρη ιδέα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ. Roka είναι ένα κοινό σημείο συνάντησης όπου φίλοι μοιράζονται εδέσματα και ποτά μεταξύ τους (ro), μέσα σε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, γεμάτη θετική ενέργεια που αγκαλιάζει τους πάντες (ka). Η κυρίως κουζίνα βασίζεται στις αρχές του robata grill, ενός είδους μπάρμπεκιου που καθιέρωσαν οι ψαράδες στις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας, οι οποίοι έψηναν στα κάρβουνα και πάνω στις βάρκες τους τα ψάρια που έπιαναν και τα μοιράζονταν μεταξύ τους. Η δημοφιλία αυτής της ιδιαίτερης τεχνικής οδήγησε τον γερμανό σεφ Rainer Becker στη δημιουργία μιας μικρής «αυτοκρατορίας» (που θα ακολουθούσε την επιτυχία του Zuma), η οποία επεκτείνεται σταδιακά και σταθερά. Το Roka Aldwych απέχει λίγα λεπτά από το Covent Garden, το Somerset House, τη μεγάλη οδική αρτηρία Strand και τον ποταμό Τάμεση στο κέντρο του Λονδίνου και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 150 άτομα. Αυτό το ιδιαίτερο είδος ψησίματος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο όλων των Roka. Όλα συμβαίνουν μπροστά στους πελάτες, οι οποίοι θαυμάζουν το σεβασμό που δίνεται στα εδέσματα, ενώ ετοιμάζεται η παραγγελία τους.

Σε ύφος ευρωπαϊκό

Το Roka Aldwych είναι διακοσμημένο με τέτοιον τρόπο που μοιάζει με ένα κλασικό εστιατόριο ευρωπαϊκής κουζίνας. Η λιτή αισθητική των γιαπωνέζων απουσιάζει εντελώς, όπως απουσιάζει και από το μενού που κάθε άλλο παρά λιτό είναι. Ο Becker σε συνεργασία με τον ιταλό σχεδιαστή Claudio Silvestrin αποφάσισαν να παίξουν με απλές υφές και διακοσμητικά υλικά, έτσι ώστε να τα κάνουν να φαίνονται αριστουργήματα.

Το ξύλο κυριαρχεί παντού. Στα καθίσματα, στη μπάρα, στο ταβάνι. Η ζεστασιά του πορφυρού κόκκινου, η ιδιαιτερότητα του κίτρινου φωτισμού που σκοτεινιάζει κομψά το χώρο προσδίδοντάς του μυστήριο και δυναμισμό, αποδεικνύουν ότι πίσω από την απλότητα κρύβεται η ιδιαιτερότητα.

Μενού με φαντασία

Η έντονη δημιουργικότητα κυριαρχεί κυρίως στην κουζίνα. Πιάτα γεμάτα γενναιόδωρες ποσότητες που χορταίνουν το μάτι (και όχι μόνο), πολυχρωμία και έντονη φαντασία από τον executive chef του Roka Group, Hamish Brown. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Υπάρχει ειδικό μενού για όσους θέλουν να γευματίσουν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα πριν από κάποια θεατρική παράσταση. Ντάμπλινγκς από μοσχαρίσιο κρέας, τζίντζερ και σουσάμι ή κοτόπουλο, λεμόνι, σκόρδο και σόγια, φιλέτο σολομού σε σάλτσα τεριγιάκι και αλάτι sansho. Όλα συνοδεύονται με ρύζι ατμού και πράσινο τσάι. Το tasting menu περιλαμβάνει επιλογές με σολομό, τόνο, γαρίδες, μελιτζάνα σε mirin (κάτι σαν το σάκε), τζίντζερ και σόγια, καθώς και μπρόκολο tenderstem (κάτι ανάμεσα σε μπρόκολο και κινέζικο κάλε), τζίντζερ και moromi miso (μίγμα από αλάτι, κριθάρι, φασόλια σόγιας και σιρόπι millet). Ακόμα, συνταγές μαγειρεμένες με τη μέθοδο tataki και tempura, όπως τόνος tataki με σάλτσα μουστάρδας και μήλου, πράσινα φασόλια με ντρέσινγκ σουσαμιού, καβούρια με ντρέσινγκ από ψημένο τσίλι. Φυσικά, δε λείπει το σούσι και το σασίμι, σνακ και γεύσεις με ρύζι, η διάσημη σού- πα μίσο και ρύζι με τραγανό κοτόπουλο και μανιτάρια σιτάκε. Την τιμητική τους έχουν κρεατικά και ψάρια ψημένα με τη μέθοδο robata (κοτολέτες αρνιού με κορεάτικα μυρωδικά, πικάντικο μοσχάρι και στικς από πιπεριά σισίτο).

Η φαντασία ξεπερνά τα πάντα στη λίστα με τα επιδόρπια, καθώς υλικά δυτικής και ανατολικής προέλευσης συνδυάζονται με επιτυχία. Εδώ, θα βρει κανείς cheesecake με ψητό αχλά- δι και παγωτό κρέμας τυριού, γιαούρτι και κέικ αμυγδάλου, καραμελωμένο μάνγκο και παγωτό καραμέλα μίσο, αλλά και μια πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας. Κάθε Σαββατοκύριακο σερβίρεται brunch με πατατοσαλάτα με μπέικον και αβγό, σαλάτα ενταμάμε με τζίντζερ και ντρέσινγκ σόγιας, ντάμπλινγκς από χοιρινό και γαρίδα, αλλά και επιλογές από το σταθερό μενού.

Το εστιατόριο όμως, δε φημίζεται μόνο για την υψηλής ποιότητας γευστική εμπειρία που προσφέρει, αλλά και για τα πολύ καλά κοκτέιλ του, εμπνευσμένα από τα yaeyama, μια ομάδα τροπικών νησιών της Ιαπωνίας. Τα κλασικά οινοπνευματώδη ποτά μπερδεύονται με φρέσκα, νησιώτικα αρώματα, με αποτέλεσμα νέες εκδοχές σε κλασικές συνταγές (Bloody Mary), αλλά και καινούργιες, μοναδικές δημιουργίες όπως Noshino Martini και Yaeyama Cooler (κοκτέιλ με ανανά, τζιν, λεμόνι, μπίτερ, χαμομήλι και μέλι) που σερβίρονται σε χειροποίητες για- πωνέζικες πήλινες κούπες. Τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας έχουν φυσικά την τιμητική τους, όπως η τεράστια ποικιλία από shochu tonics που εκτίθενται στην επιτοίχια βιτρίνα πίσω από το μπαρ (δυνατό λικέρ από απόσταγμα λαχανικών και δημητριακών, όπως γλυκοπατάτα, κριθάρι, ρύζι και ζαχαροκάλαμου), σάκε και εκλεκτά κρασιά.

  • Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλόξενο.
  • Food gallery γεμάτη χρώμα.
  • Η επιβλητική μπάρα.
  • Τα κοκτέιλ εδώ είναι μοναδικά.

INFO
ROKA Aldwych 71 Aldwych London
WC2B 4HN United Kingdom T. +44(0)20 7294 7636

Tags from the story
,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *