One Park Drive / London

Φουτουριστική γεωμετρία

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ 58 ΟΡΟΦΩΝ ΚΑΙ 483 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ CANARY WHARF ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ HERZOG & DE MEURON ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ να αποκτήσει μια καλή κατοικία στο Λονδίνο, το One Park Drive είναι μια επιλογή που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει. Χάρη στο κυλινδρικό του σχήμα, το αρχιτεκτονικό επίτευγμα των Jacques Herzog & Pierre de Meuron, που έχουν σχεδιάσει το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και τη Νέα Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Tate του Λονδίνου, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τους… «ορθογώνιους» γείτονές του. Για όσους δε γνωρίζουν, η τοποθεσία Canary Wharf είναι μια τεράστια επιχειρηματική περιοχή στο ανατολικό Λονδίνο με γιγαντιαίους ουρανοξύστες, βρέχεται από τα μικροσκοπικά κανάλια που σχηματίζει ο Τάμεσης και μαζί με το City αποτελούν τα δυο κυριότερα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί, βρίσκονται μερικά από τα πιο ψηλά κτίρια της Ευρώπης, ενώ φιλοξενούνται πολλά από τα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία μεγάλων τραπεζών, επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών (Barclays, Fitch Ratings, Metlife, HSBC, Moody’s, Credit Suisse κ.ά.).

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ορατός από όλους τους δρόμους του Canary Wharf, ο κυλινδρικός ουρανοξύστης προορίζεται αποκλειστικά για κατοικίες, κάτι που προσθέτει μια νέα διάσταση στον εδραιωμένο εμπορικό κόσμο. Στόχος των κατασκευαστών ήταν η μέγιστη έκθεση των χώρων στο φυσικό φως, εξού και τα κλιμακωτά μπαλκόνια και οι ταράτσες που δίνουν σχήμα στην πρόσοψη. Από μακριά μοιάζει με τον πύργο του επιτραπέζιου παιχνιδιού Jenga, κάτι που διαπιστώνει κανείς όταν βρεθεί και κοντά. Πρόκειται για κάθε άλλο παρά ένα ομοιογενές κτίσμα. Πλάκα, μεσοτοιχίες και γυαλί εναλλάσσονται ομαλά και οι προσόψεις αλλάζουν ελαφρώς ανεβαίνοντας προς την κορυφή. Τα δια- μερίσματα είναι χωρισμένα σε τρεις τύπους ανάλογα τον όροφο. Μεταξύ 2ου και 9ου βρίσκονται τα Lofts, 10ου και 32ου τα Cluster και 33ου και 57ου τα Bay. Τα πρώτα είναι ψηλοτάβανα και ευρύχωρα, διαθέτουν κυκλικές βεράντες με προνόμιο την εγγύτητα στο κανάλι και τη μικρή έκθεσή τους στον δυνατό αέρα. Το εσωτερικό, χωρίζεται με συρόμενους τοίχους και περιστρεφόμενα διαχωριστικά, ώστε να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Διαθέτει καλογυαλισμένα πατώματα, μαρμάρινα μπάνια και καμπυλωτά ταβά- νια με κρυφό φωτισμό. Μικρότερα είναι τα Cluster στο κέντρο του κτιρίου.

Εξωτερικά, εκφράζουν τον όγκο τους μέσω της προεξοχής τους από τους άλλους δύο τύπους διαμερισμάτων. Τα μπαλκόνια είναι τετραγωνισμέ- να σε αυστηρή διάταξη σχηματίζοντας ζιγκ-ζαγκ. Εσωτερικά, συναντά- με καθαρές, χυτές γραμμές στα έπιπλα και περίτεχνα διακοσμητικά σε γήινους τόνους. Τα Bay είναι διαμερίσματα με δύο ή τρία υπνοδωμάτια και φωτεινές, ψηλοτάβανες ταράτσες. Λευκοί τοίχοι, ξύλινα πάνελ, περιστρεφόμενες πόρτες και φυσική πέτρα συναντώνται εδώ. Τα έπιπλα, σε λεπτές γραμμές στις αποχρώσεις του καφέ, με λίγες αλλά αναγκαίες λευκές πινελιές τελειοποιούν το σκηνικό. Συνολικά, οι αυλακώσεις των τοίχων συνδυαστικά με τη γυαλιστερή τερακότα των κουφωμάτων, ενσωματώνουν τα τρία διαφορετικά τμήματα του κτιρίου σε ένα υλικό. Η τελική γεωμετρία δημιουργεί ένα περίεργο σπιράλ από παράθυρα με θέα το λιμάνι. Κανένα διαμέρισμα δε στερείται εξωτερικών χώρων, οι οποίοι αναμειγνύονται ομοιόμορφα με τους εσωτερικούς, δίνοντας την αίσθηση της φυσικής συνέχειας.

Παροχές 5 αστέρων

Το One Park Drive δεν είναι μια απλή πολυκατοικία. Διαθέτει ρεσεψιόν, εξυπηρέτηση πελατών, σαλόνι lounge, βιβλιοθήκη και σινεμά στο ισόγειο. Ένασύγχρονο health club στεγάζεται στο δεύτερο όροφο με πισίνα είκοσι μέτρων, γυμναστήριο και σπα. Μέσα από τις ατέλειωτες τζαμαρίες, η παρατήρηση του Canary Wharf συνδέει την έντο- νη κοινωνική ζωή της περιοχής με την απόλυτη ιδιωτικότητα, ενώ η θέα γίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική από το roof garden του 58ου ορόφου.

Tags from the story
0 replies on “One Park Drive / London”