EPICURE PARIS: 3 Michelin star restaurant. Όταν ένας σεφ μετατρέπει ένα απλό εστιατόριο σε πόλο έλξης των φανατικών της καλής, γαλλικής κουζίνας.
Με το που μπαίνεις στο Epicure αισθάνεσαι ότι ανοίγει η καρδιά σου. Είναι λουσμένο στο φως που έρχεται από τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον κήπο το πρωί ή από τον εκπληκτικό πολυέλαιο του διάσημου γλύπτη Desisle το βράδυ και «παίζει» με τις αποχρώσεις του εκρού στο μαρμάρινο πάτωμα, τις καρό καρέκλες, τα τραπέζια, τους τοίχους, τα γείσα σε στιλ Λουδοβίκου 16ου και το ταβάνι. Μοναδική χρωματική πινελιά οι Maison Frey φλοράλ κουρτίνες που ζεσταίνουν το χώρο και ο μπορντό καναπές μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη που μεγαλώνει το χώρο αισθητά και παραδίπλα στο τζάκι που αναδύει μια αίσθηση ζεστασιάς. Κάθε τραπέζι είναι διακοσμημένο με πετσέτες Garnier Thiebault, μαχαιροπίρουνα Christofle, κατάλευκα τραπεζομάντιλα και αστραφτερά πιάτα αφήνοντας την αίσθηση της απόλυτης αρμονίας. Τίποτα το περιττό.
Το Epicure πήρε το όνομά του από τον Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο, ο οποίος πίστευε ότι η ευχαρίστηση όταν έχει μέτρο, αποτελεί το ασφαλέστερο μονοπάτι για την ευτυχία και τη σοφία. Το εστιατόριο μαζί με το Le Bristol (το ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου), την 114 Faubourg brasserie, το Le Jardin Francais όπου συναντιούνται μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, της τέχνης και των επιχειρήσεων και το Le Bar du Bristol βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Hotel Le Bristol Paris και τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν αναλάμβανε το 1998 τη γενική επίβλεψη όλων αυτών ο πολυβραβευμένος σεφ Eric Frechon που το 2014 ψηφίστηκε έβδομος στους εκατό σεφ του κόσμου από το περιοδικό Le Chef. Ο Frechon κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αναδείξει το εστιατόριο σε ναό γαστρονομίας χάρη στα τρία αστέρια Michelin που κέρδισε. Όποιος επισκέπτεται το Epicure φεύγει με μια γευστική εμπειρία που του μένει αξέχαστη. Οι συνταγές τεστάρονται συνεχώς, ξαναδουλεύονται με εποχιακά υλικά, το μενού αλλάζει συχνά. Το 50% του χρόνου που περνάει στην κουζίνα το προσωπικό το αφιερώνει δοκιμάζοντας νέα πιάτα εμπλουτίζοντας το μενού καθημερινά με δύο ή τρεις νέες προτάσεις.
Ο Frechon δεν επαναπαύεται ποτέ. Από νωρίς το πρωί η ομάδα των 110 ατόμων έχει πιάσει δουλειά, ώστε να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως και στην εντέλεια. Το εστιατόριο καταφέρνει να εξυπηρετήσει 45 άτομα σε κάθε γεύμα, ενώ ο Frechon περνάει τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες στην κουζίνα ημερησίως. Μακαρόνια γεμιστά με μαύρη τρούφα, αγγινάρα και φουά γκρα πάπιας ψημένα σε κρούστα παλαιωμένης παρμεζάνας, ταούκι (είδος μπακαλιάρου) σε κρούστα ψωμιού και αμυγδάλου με σπανάκι Νέας Ζηλανδίας και λάδι με κάρι και κόκκινη πιπεριά pequillo και La Bresse κοτόπουλο ποσέ με ραβιόλι, μαύρη τρούφα και καραβίδα. Φυσικά, από το μενού δε λείπουν και τα γλυκά, τα οποία επιμελείται ο Laurent Jeannin που ψηφίστηκε κορυφαίος pastry chef για το 2011 από το περιοδικό Le Chef. Δική του δημιουργία και το περίφημο σοκολατάκι του Le Bristol που εκτιμούν δεόντως ακόμα και όσοι δεν είναι λάτρεις των γλυκών. Το Epicure διαθέτει επίσης μια από τις καλύτερες λίστες κρασιών στον κόσμο και βραβεύτηκε και γι’ αυτό από το περιοδικό Wine Spectator.
Το 2014 όμως, ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά του. Ψηφίζεται Best Hotel Restaurant από τα World Luxury Travel Awards, TheDailyMeal.com, Saveurs Magazine και Traveller’s World Magazine. Επειδή όμως τη μεγαλύτερη δύναμη την έχει ο πελάτης, ίσως η κουρφαία διάκρισή του να είναι το ότι ήρθε πρώτο στην κατηγορία «Καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι» στο TripAdvisor κρατώντας το ψηλά στις προτιμήσεις. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;
Info
2 rue du Faubourg Saint Honore
3 Michelin star restaurant
75008 Paris
+33 (0)1 53 43 43 40