Συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος τώρα που δουλεύεις από το σπίτι

στάση του σώματος
© Unsplash/ConvertKit

Η δουλειά απ’ το σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορείς να μαγειρέψεις το μεσημεριανό σου αντί να παραγγείλεις την καθιερωμένη σου σαλάτα, μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα (τις περισσότερες φορές), μπορείς να δουλεύεις με φόρμες, συν ότι γλιτώνεις και τα καθημερινά δρομολόγια από και προς το γραφείο. Παρόλα αυτά, η εργασία απ’ το σπίτι έχει και τα μειονεκτήματα της κι ένα από αυτά είναι ότι δεν κάνει καλό στη στάση του σώματος μας. 

Εάν είσαι τυχερός, τότε έχεις το δικό σου “home office” στο διαμέρισμά σου, ενώ εάν δεν είσαι το πιθανότερο είναι τώρα που η τηλεργασία έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας να δουλεύεις στην τραπεζαρία, στους καναπέδες, το coffee table, στο τραπεζάκι της κουζίνας, στο κρεβάτι ή ακόμη και στο πάτωμα. Κι όλα αυτά ενώ καθημερινά κινούμαστε όλο και λιγότερο απ’ ότι προηγουμένως.

Θα σκέφτεσαι ότι ήδη έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία ανησυχούμε γιατί να προσθέσουμε ένα ακόμη, αλλά ο τρόπος που δουλεύουμε απ’ το σπίτι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα μας. Σύμφωνα με ειδικούς, οι φορητοί υπολογιστές προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά όταν δουλεύουμε σε αυτούς για οκτώ ή παραπάνω ώρες κάθε μέρα, με πιθανότητα εμφάνισης δυσφορίας στον αυχένα και την πλάτη.

© Unsplash/James McDonald

Εμείς συλλέξαμε μερικές συμβουλές για το πώς θα διαμορφώσεις τον χώρο εργασίας στο σπίτι σου έτσι ώστε να προσέξεις τη στάση του σώματος, γιατί προς το παρόν κανένας μας δεν ξέρει πόσο ακόμα θα χρειαστεί να δουλεύουμε απ’ το σπίτι.

Αρχικά, ακολουθούν 3 εύκολα tips που μας δίνουν οι ειδικοί και μπορείς να υιοθετήσεις άμεσα:

  1. Οι αγκώνες θα πρέπει να είναι σε γωνία 90 μοιρών με το πληκτρολόγιο.
  2. Τα πόδια σου θα πρέπει να είναι σταθερά στο πάτωμα ή σε ένα υποπόδιο.
  3. Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών.

Για να πετυχείς τα παραπάνω μπορεί να χρειαστείς ειδικό εξοπλισμό, αλλά μπορείς να τα προσπαθήσεις και με όσα ήδη διαθέτεις. Ακολουθούν επιπρόσθετες χρήσιμες συμβουλές:

Δημιούργησε το δικό σου στήριγμα για το laptop

Εάν δουλεύεις στο coffee table ή την τραπεζαρία, ένα απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι ν’ ανυψώσεις το laptop έτσι ώστε να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Δοκίμασε να βάλεις τον υπολογιστή σου πάνω σε μερικά βιβλία και προσάρμοσε το πληκτρολόγιο στη γωνία κλίσης που θες εσύ.

ikea.gr

Σήκω απ’ τη θέση σου ανά μισή ώρα

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κινείσαι όσο περισσότερο μπορείς. Κάθε μισή ώρα προσπάθησε να κουνάς/τεντώνεις τα χέρια και τα πόδια σου. Επίσης, μπορείς να κινείσαι κατά τη διάρκεια μιας κλήσης στο τηλέφωνο, αλλά και να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες εάν διαθέτεις.

Επένδυσε σε πληκτρολόγιο και ποντίκι

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακή στάση του σώματος πιθανόν να προκληθούν επειδή σκύβεις το κεφάλι σου πάνω απ’ το laptop. Το να αγοράσεις ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να χρησιμοποιείς το laptop ως οθόνη και να κρατάς τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών με το πληκτρολόγιο.

bluemountainsgazette.com.au

Μη δουλεύεις απ’ τον καναπέ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καναπές όσο αναπαυτικός κι εάν είναι, είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο μέρος για να δουλέψει κανείς για μεγάλο διάστημα. Όχι μόνο η στάση του σώματος θα επιδεινωθεί αμέσως, αλλά η άνεση του καναπέ θα σε εμποδίσει απ’ το να κινείσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν δεν έχεις άλλη επιλογή, ρύθμισε το ξυπνητήρι να σου υπενθυμίζει πότε πρέπει να σηκωθείς και να περπατήσεις.

Προτίμησε ένα όρθιο γραφείο

Η καλύτερη συμβουλή για όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, είναι τα πόδια μας ν’ ακουμπάνε στο πάτωμα, αλλά και ιδανικά να καθόμαστε σε καρέκλα γραφείου με μηχανισμό ρύθμισης ύψους, έτσι ώστε να είμαστε στη σωστή ευθεία απ’ την οθόνη του υπολογιστή μας. Παρόλα αυτά, έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι τα όρθια γραφεία βελτιώνουν την παραγωγικότητά μας, αλλά και τη στάση του σώματος.

Tags from the story
0 replies on “Συμβουλές για καλύτερη στάση του σώματος τώρα που δουλεύεις από το σπίτι”