Πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω αν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος

© Unsplash/Razvan Chisu

Υπάρχουν πράγματα που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ ή έκαναν κάποτε κι επέλεξαν να τα αφήσουν πίσω και να κοιτάξουν μπροστά, γιατί πολλές φορές η επιτυχία δεν ορίζεται στα πράγματα που δεν έχουμε, αλλά σ’ όσα έχουμε και δεν χρειαζόμαστε πια.

Παράλληλα, ο κάθε άνθρωπος ορίζει διαφορετικά τι σημαίνει επιτυχία για τον ίδιο και κατά συνέπεια διαφορετικά και σύμφωνα με τα δικά του θέλω, θα πρέπει να την επιδιώξει. Θα πρέπει να αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά του, να υιοθετήσει μια νέα στάση ζωής; Μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Κι όσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μερικούς ανθρώπους να κάνουν την οποιαδήποτε αλλαγή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος πρέπει να βρεις το κουράγιο και τη θέληση να αφήσεις πίσω. Ποια είναι αυτά;

Την πίστη σε μια «μαγική» λύση: Να γίνεις επιτυχημένος μέσα σ΄ένα βράδυ αποκλείεται. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται επίμονη δουλειά και διαρκής θέληση για βελτίωση. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον, αλλά και να δίνουμε το 100% του εαυτού μας στο τώρα.

Να είσαι τέλειος: Τίποτα δεν πρόκειται να είναι ποτέ τέλειο, όσο κι αν το προσπαθείς, όσο κι αν το θέλεις. Γι΄αυτό όσο πιο σύντομα το πάρεις απόφαση, τόσο το καλύτερο. Ο φόβος ότι μπορεί να αποτύχεις σε κάτι (ή ακόμη κι ότι θα επιτυχείς) μπορεί πολλές φορές να σε εμποδίζει από το να αναλάβεις δράση κι έτσι να αφήνεις να χαθούν πολλές ευκαιρίες, που δύσκολα θα επιστρέψουν. Προσπάθησε να βελτιώνεσαι διαρκώς, αλλά όχι να είσαι τέλειος.

Να δικαιολογείσαι για τα πάντα: Οι δικαιολογίες δε διορθώνουν κάτι, η αναγνώριση ενός λάθους και η προσπάθεια για βελτίωση απ΄την άλλη, μπορεί να κάνουν θαύματα. Η υπευθυνότητα μπορεί να είναι πολλές φορές τρομακτική, αλλά οι δικαιολογίες για όσα κάνουμε λάθος μπορεί να μας περιορίζουν από το να μεγαλώσουμε προσωπικά και επαγγελματικά.

Το multitasking: Ο Bosco Tjan κάποτε είχε πει ότι το multitasking είναι μια ψευδαίσθηση κι εκεί που νομίζουμε ότι κάνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, τελικά δεν κάνουμε καμία σωστά. Και οι επιτυχημένοι άνθρωποι αυτό το ξέρουν καλά. Επιλέγουν ένα πράγμα κάθε φορά κι όταν τελειώσουν με τη μία δουλειά, ξεκινούν με την άλλη, είτε πρόκειται για μια επιχειρηματική ιδέα είτε για μια συζήτηση.

Την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα: Ορισμένα πράγματα εξαρτώνται από εμάς και κάποια άλλα όχι. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα σ΄ αυτά τα δύο. Σταμάτα να προσπαθείς να ελέγξεις πράγματα που δεν αφορούν εσένα και προσπάθησε να επικεντρωθείς μόνο σ΄όσα περνάνε από το χέρι σου!

Τους τοξικούς ανθρώπους: Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, λέει η παροιμία και μάλλον έχει δίκιο. Διάλεξε πολύ προσεκτικά τους ανθρώπους με τους οποίους περνάς χρόνο, γιατί αυτοί μπορούν να σε ενθαρρύνουν μέχρι το επόμενο βήμα ή να σε αποτρέψουν απ’ ο,τιδήποτε κι εάν είναι αυτό που κάνεις.

Την προσπάθεια να αρέσεις σ’ όλους: Όπως και το να προσπαθείς να είσαι τέλειος, έτσι κι αυτό, απλά δε γίνεται. Θα υπάρξουν άνθρωποι στους οποίους θα αρέσει μια ιδέα, θα εγκρίνουν μια πρόταση, θα σου πουν μπράβο για τη δουλειά σου και θα υπάρξουν άλλοι που θα σε κρίνουν, θα σου πουν ότι δεν είσαι καλός γι΄αυτό, εκείνο και το άλλο… Στη δεύτερη περίπτωση, μην προσπαθήσεις να δώσεις εξηγήσεις, απλά άκουσε τι έχουν να σου πουν και συνέχισε να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

0 replies on “Πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω αν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος”