Πολλές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η δουλειά κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι, μας εξασφαλίζει τα χρήματα με τα οποία ζούμε κάθε μήνα και μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι, όμως, πραγματικά αναγκαίο να δουλεύουμε τόσες πολλές ώρες την εβδομάδα;
Στις περισσότερες χώρες μια εργάσιμη ημέρα αποτελείται από 8 ώρες, ενώ η εργάσιμη εβδομάδα συνήθως ξεκινάει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ανάλογα φυσικά και με το επάγγελμα που κάνει ο καθένας.
Παρόλα αυτά, η έρευνα «Employment Dosage» του Πανεπιστημίου του Cambridge, αναφέρει ότι θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο 8 ώρες την εβδομάδα.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 71.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 16 έως 64 ετών. Οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν κάθε χρόνο για δέκα χρόνια να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που σχετίζονταν με την ψυχική τους υγεία, αλλά και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, εάν είχαν παιδιά, τι επάγγελμα έκαναν, πόσες ώρες δούλευαν και πώς ήταν οι συνθήκες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Αρχικά, η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που έχουν υποστηρίξει αρκετές έρευνες πριν από αυτή: Η ανεργία συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους Βρετανούς μελετητές, οι άνθρωποι που μετακινούνταν απ’ την ανεργία στην αμειβόμενη εργασία, ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων μειωνόταν κατά 30%.
Την ίδια ώρα, γι’ αυτό το 30% βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αρκούν για να το πετύχουμε μόνο 8 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Κι αυτό το ποσοστό δεν αυξάνεται εάν δουλεύουμε περισσότερο, καθώς αυτό παραμένει το ίδιο τόσο για εκείνον που δουλεύει μία μέρα την εβδομάδα όσο και για εκείνον που δουλεύει πέντε.
«Έχουμε οδηγίες σωστής δοσολογίας για τα πάντα, από τις Βιταμίνες C έως τις ώρες ύπνου που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η ερώτηση αφορά την αμειβόμενη εργασία», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Brendan Burchell, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «Τώρα, έχουμε μια ιδέα για το πόση αμειβόμενη εργασία απαιτείται προκειμένου να λάβουμε τα ψυχολογικά οφέλη της εργασίας – και δεν είναι τόσο πολύ όσο νομίζαμε».
«Μέσα στις επόμενες λίγες δεκαετίες μπορεί να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και τη ρομποτική ν’ αντικαθιστούν μεγάλο μέρος της πληρωμένης εργασίας που σήμερα γίνεται απ’ τους ανθρώπους», δήλωσε η δρ Daiga Kamerade, συγγραφέας της μελέτης απ’ το Πανεπιστήμιο Salford.
Τέλος, οι ερευνητές πρότειναν κι ένα νέο πιο δημιουργικό εργασιακό μοντέλο για τη μετάβαση σε ένα μέλλον με περιορισμένο ωράριο εργασίας, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει «πενθήμερα Σαββατοκύριακα», να δουλεύουμε μόνο δύο ώρες την ημέρα ή οι ετήσιες άδειες ν’ αυξηθούν από μερικές εβδομάδες σε μερικούς μήνες ή να κάνουμε δύο μήνες διακοπές για κάθε έναν μήνα που δουλεύουμε.