Ολιγοήμερες διακοπές; Μήπως τελικά είναι καλύτερες;

Ολιγοήμερες διακοπές
© Unsplash/Ricardo Gomez Angel

Κοντεύουμε αισίως στα μέσα Αυγούστου και θα περίμενε κανείς ότι η Αθήνα θα ήταν άδεια, ότι όλοι θα έχουν πάει διακοπές και ότι όσοι έχουμε μείνει πίσω θα μπορούμε να κάνουμε με μεγαλύτερη ευκολία τις μετακινήσεις μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Αθήνα εξακολουθεί να είναι γεμάτη και ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

Μήπως τελικά οι ολιγοήμερες διακοπές είναι καλύτερες κι άδικα γκρινιάζουμε όσοι έχουμε παραμείνει στην πρωτεύουσα; Μήπως είναι ακόμη η ιδανική λύση για όλους όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν στις διακοπές τους και σκέφτονται ότι τώρα είναι πλέον πολύ αργά να κάνουν σχέδια;

Για όλους αυτούς ένα σύντομο καλοκαιρινό τριήμερο σε κάποιον κοντινό προορισμό είναι η λύση που θα τους σώσει. Πάρε τρεις μέρες άδεια στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και ξεκουράσου καλύτερα απ’ όλους όσους τις ίδιες μέρες θα επιστρέφουν στα γραφεία τους.

Θα αναρωτιέσαι τόση ώρα εάν πραγματικά τα πιστεύουμε αυτά που γράφουμε και η απάντηση είναι ότι όχι, αλλά αυτό ήταν το αντικείμενο μιας νέας δημοσκόπησης, όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι απολαμβάνουν περισσότερο ένα τριήμερο διακοπών παρά αυτές που κρατούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σε μια δημοσκόπηση του YouGov, το 87% απ’ τους 1.000 συμμετέχοντες απάντησαν ότι οι ολιγοήμερες διακοπές τους βοηθούν περισσότερο να αποβάλλουν το άγχος, συγκριτικά με τις διακοπές που κρατούν για περισσότερο καιρό. Μάλιστα, στην ίδια δημοσκόπηση, οι περισσότεροι απ’ τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ακόμη ότι δούλευαν περισσότερες ώρες όταν επέστρεφαν απ’ τις κανονικές διακοπές τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ολιγοήμερες διακοπές είναι ιδανικές για όσους αντιμετωπίζουν τον σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και χρειάζονται τρεις μέρες να ηρεμήσουν απ’ τη δουλειά, αλλά και κατάλληλες για όσους δεν έχουν χρόνο και χρήματα να οργανώσουν ένα ταξίδι.

Κι εάν δεν θέλεις να φύγεις εκτός Αθήνας ούτε αυτές τις τρεις μέρες, μπορείς να πάρεις άδεια για να κάτσεις όλη μέρα στο σπίτι σου και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Είναι κι αυτό ένα είδος ξεκούρασης εξάλλου.

Tags from the story
0 replies on “Ολιγοήμερες διακοπές; Μήπως τελικά είναι καλύτερες;”