Οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από αυτόν τον τύπο άνδρα, σύμφωνα με έρευνα

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άντρες στη σημερινή κοινωνία διατηρούν ένα ορισμένο θράσος που τελικά τους καθιστά ακόμα πιο δελεαστικούς! Δυστυχώς, η επιστήμη λέει ότι πολλές γυναίκες – και πιο συγκεκριμένα, εκείνες που επιθυμούν τον γάμο – ερωτεύονται ναρκισσιστές άντρες. Γιατί τα προβληματικά χαρακτηριστικά φαίνονται ελκυστικά σε ορισμένες γυναίκες;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η Carrie Haslam και η Tamara Montrose από το Hartpury College στην Αγγλία διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 146 γυναίκες μεταξύ 18 και 28 ετών.

Το 76% είπε ότι επιθυμούσε να παντρευτεί, ενώ το 24%ό όχι. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις γυναίκες να αναφέρουν με πόσους άνδρες είχαν εμπλακεί στενά τα προηγούμενα χρόνια: το 52% είπε ότι είχε μηδέν έως πέντε προηγούμενους συντρόφους, ενώ το 7,5% ανέφερε ότι είχε 21 ή περισσότερους.

Μετά από αυτό, τέθηκαν στις γυναίκες ερωτήσεις που σχετίζονταν με την έλξη και τον ναρκισσισμό.

Καθεμία έλαβε οδηγίες πώς να βαθμολογήσει τις δηλώσεις σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε σε μορφή «συμφωνώ/διαφωνώ» και εξετάστηκαν μερικές από τις ερωτήσεις:

«Η εμπιστοσύνη σε έναν άνδρα είναι πιο δελεαστική από τη σεμνότητα», «Η ανδρική ματαιοδοξία είναι μια ελκυστική ιδιότητα» και «Με ελκύουν άντρες που χαίρονται να είναι το επίκεντρο της προσοχής».

Αν και αυτές οι ιδιότητες μπορεί να φαίνονται καλές στο χαρτί, μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές όταν συμβαίνουν σε μια πραγματική σχέση, επομένως δεν είναι προφανές αμέσως ότι αυτές δεν είναι καλές ιδιότητες.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έτρεχαν επανειλημμένα πίσω από τους άντρες που ήταν απορροφημένοι από τον εαυτό τους, ακόμη και μετά από κακές εμπειρίες. (Ουφ, όλες κάτι ξέρουμε λίγο πολύ από αυτό!).

Αν και συνήθως αποδίδουμε αυτή τη συμπεριφορά στη νεότητα και την αφέλεια, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες εμπειρίες σχέσεων αποκτούν αυτές οι γυναίκες, τόσο περισσότερο ελκύονται από ναρκισσιστική συμπεριφορά. Ναι!

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που επιθυμούσαν να παντρευτούν ήταν πιο πιθανό να απαντήσουν θετικά σε δηλώσεις που ταυτίζονται με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, όπως: «Με ελκύει ένας άντρας που επιδεικνύει εξουσία» ή «ένας άντρας που χρησιμοποιεί χειραγώγηση για να επηρεάσει την επιτυχία του στη δουλειά είναι ελκυστική».

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν περισσότερους ή λιγότερους ερωτικούς συντρόφους, αλλά πιο επιρρεπείς ήταν όσες είχαν περισσότερες σχέσεις!

Η μόνη πραγματική διάκριση; Όσες είχαν περισσότερους άντρες, συγκεκριμένα με 21 ή περισσότερους προηγούμενους συντρόφους, έλκονταν περισσότερο από τους ναρκισσιστικούς άντρες, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν από κανέναν έως 10 προηγούμενους συντρόφους.

Ποιος είναι ο επιστημονικός λόγος για αυτό;

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνδρες ναρκισσιστές θεωρούνται πρόσωπα υψηλού επιπέδου με «την ικανότητα να αποκτούν πόρους και ότι είναι διασκεδαστικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ελκυστικά για τα θηλυκά στο πλαίσιο των σχέσεων», γράφουν οι ερευνητές.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη ή άγχος ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενης συναισθηματικής κακοποίησης από τα χέρια ενός ναρκισσιστή, δεν είστε μόνες!

0 replies on “Οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από αυτόν τον τύπο άνδρα, σύμφωνα με έρευνα”