Δύναμη ψυχής: Όταν το πάθος εμπνέει το όραμα

θάλασσα
© Unsplash/Anthony DELANOIX

Δύναμη ψυχής: Όταν το πάθος εμπνέει το όραμα. Κάπου μέσα στο οικογενειακό σας σύστημα “κρύβεται” η αληθινή σας δύναμη… Έχετε ακούσει φράσεις στην οικογένειά σας όπως “αυτό το παιδί μοιάζει στον παππού του, ό,τι βάζει στο μυαλό του το πετυχαίνει” ή “η κόρη σου έχει τη γλύκα της γιαγιάς της”; Αυτό συμβαίνει γιατί από γενιά σε γενιά κληρονομούμε χαρίσματα, ικανότητες, δεξιοτεχνίες και συμπεριφορές.

Κείμενο της Κάτιας Αλεξίου

Ένα οικογενειακό σύστημα αναπτύσσεται και εξελίσσεται μαζί με το γενεαλογικό. Οι σχέσεις, οι πράξεις και τα γεγονότα όπως και οι συνέπειες αυτών μεταφέρονται/κληρονομούνται μέσω του DNA μας σε επόμενες γενιές όπως τα γενετικά χαρακτηριστικά.

Όσο εύκολα κληρονομούμε όμως τα χαρίσματα, το ίδιο εύκολα κληρονομούμε και τις εμπλοκές του συστήματος. Τότε είναι που ακούγονται φράσεις όπως “Αμάν! Είσαι ξεροκέφαλος όπως ο πατέρας σου” ή “Άπα πα! Έχεις την γκρίνια και την μουρμούρα της μάνας σου!”.

Που σας αφορά θα μου πείτε τώρα όλο αυτό και τι σχέση έχει με την δύναμη; Η έρευνα και η σύνδεση στο οικογενειακό μας σύστημα ξεκινά να έχει ενδιαφέρον όταν οι αποφάσεις και οι πράξεις μας, δεν μας οδηγούν κατευθείαν στους στόχους και τα θέλω μας, ή ακόμα χειρότερα μας απομακρύνουν.

Αν υπάρχει κάποια εμπλοκή στο οικογενειακό σύστημα, αυτή μεταφέρεται και επεκτείνεται στα υπόλοιπα συστήματα που αλληλεπιδρούμε στη ζωή μας. Με αποτέλεσμα η δύναμη μας να εκτροχιάζεται και να μην φτάνει στο στόχο μας ή τα θέλω μας.

Φανταστείτε ένα παιδί που έχασε τον πατέρα του και έχει αναλάβει χρέη γονέα στην οικογένεια. Δεν βιώνει την παιδικότητα γιατί είναι το μεγαλύτερο παιδί και δουλεύει από νωρίς για την συντήρηση όλης της οικογένειας. Η σωστή θέση στο σύστημα είναι να εργαστεί από την θέση ενός παιδιού ως προς την πατρική του οικογένεια και όχι από την θέση και την ευθύνη ενός πατέρα. Δηλαδή να φροντίζει και να βοηθά στην πατρική του οικογένεια μόνο μέχρι τα υπόλοιπα μέλη να είναι σε λειτουργική θέση να αναλάβουν την ευθύνη τους και όχι για πάντα όπως θα ήταν ένας πατέρας δίπλα τους για πάντα.

Θα είναι δίπλα τους για πάντα ως αδελφός/ή και ως υιός/θυγατέρα. Τότε μόνο θα είναι ελεύθερο να δημιουργήσει και να γίνει πετυχημένα πατέρας/μητέρα στην δική του πλέον οικογένεια χωρίς να κοιτάει πίσω στην πατρική οικογένεια και να νιώθει αδικημένος ή κουρασμένος ψυχικά.

Ενώ τα υπόλοιπα μέλη της πατρικής οικογένειας θα έχουν αναλάβει την πραγματική τους δύναμη απέναντι στη ζωή, αντί να περιμένουν από τον αδελφό/αδελφή να τους νταντεύει λες και είναι γονιός. Τότε και εκείνοι θα είναι εξίσου ελεύθεροι και ανακουφισμένοι να προχωρήσουν στην δημιουργία δικής τους οικογένειας.

Αυτό που έχει σημασία να σας ξεκαθαρίσει είναι ότι για όλα τα θέματα που σας απασχολούν (επαγγελματικά, ερωτικά, οικονομικά, υγείας κα.) υπάρχουν λύσεις και αυτές δίνονται μέσα από το ίδιο, το δικό σας μοναδικό σύστημα, δηλαδή εκεί ακριβώς που έχουν δημιουργηθεί.

Είτε είναι στην πατρική οικογένεια, είτε στους προγόνους, η εσώτερη σοφία σας, συνειδητή ή όχι ξέρει με εκπληκτική ακρίβεια που κρύβετε η λύση τους, άρα και η δύναμή σας και δεν θα σας έβαζε σε ανησυχία να το ψάξετε αν δεν ήταν έτσι.

Κάτια Αλεξίου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
(Συστημική Αναπαράσταση μεθ. Bert Hellinger)
[email protected]

0 replies on “Δύναμη ψυχής: Όταν το πάθος εμπνέει το όραμα”