5 είναι ο μαγικός αριθμός ατόμων για τηλεδιασκέψεις στο Zoom

τηλεδιασκέψεις στο Zoom
© Unsplash/Gabriel Benois

Εάν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε τον μεγαλύτερο κερδισμένο στον καιρό του κορονοϊού, τότε αυτός θα ήταν ο CEO του Ζoom, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 4 δισ. μετά την εξάπλωση της πανδημίας. Και δεν χρειάζεται να μαντέψεις τον λόγο, αφού απ’ τη στιγμή που μείναμε σπίτι όλα μεταφέρθηκαν στον ψηφιακό κόσμο. Τα μαθήματα των παιδιών σου γίνονται μέσω Ζoom, τα meetings του γραφείου επίσης, ακόμη και οι συναντήσεις με την παρέα γίνονταν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Πόσο αποτελεσματικές, όμως, ήταν οι τηλεδιασκέψεις στο Zoom με όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας, όταν κάποιος δεν είχε σήμα και έπρεπε να διακόψετε, όταν υπήρχε καθυστέρηση και δεν καταλαβαίνατε το νόημα όλων όσων ήθελε να πει ο καλός σας συνάδελφος ή όταν η συνάντησή σας έφτανε στο τέλος της πριν καλά καλά μιλήσετε όλοι;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο John Hollenbeck, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στο Business Insider, οι τηλεδιασκέψεις στο Zoom με 15 και άνω άτομα δεν μπορούν να είναι επιτυχημένες κι αυτό γιατί η αποτελεσματική επικοινωνία και ο συντονισμός μιας συζήτησης είναι σχεδόν ακατόρθωτος σε ομάδες άνω των 5 ατόμων. Αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντα, αλλά στις ψηφιακές συνομιλίες είναι πιο ορατό, καθώς στερούμαστε τα μη-λεκτικά μηνύματα που μας βοηθούν στις face-to-face συνομιλίες.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι για να κάνεις λιγότερη επώδυνη την ψηφιακή επικοινωνία, το κλειδί είναι η επίγνωση των γνωστικών μας ορίων. Για παράδειγμα, εάν η θέση σου είναι ο συντονισμός μιας τηλεδιάσκεψης στο Zoom, θα πρέπει να είσαι αυστηρός με το ποιος πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή και ποιος όχι, να έχεις δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς θα κυλήσει η συνομιλία σας και να μοιράσεις ρόλους στους συναδέλφους σου για να μη χρειαστεί να τους διακόψεις όταν αρχίσουν να μιλάνε όλοι μαζί.

0 replies on “5 είναι ο μαγικός αριθμός ατόμων για τηλεδιασκέψεις στο Zoom”