Κληρονομικότητα και DNA

μπαμπάς και κόρη
© Unsplash/Carly Rae Hobbins

Σε ένα προηγούμενο κείμενο, αναφέρθηκα στο οικογενειακό σύστημα και πως μπορεί μέσα σε αυτό να ανακαλύψετε κρυμμένες δυναμικές του εαυτού σας. Δυναμικές που μπορούν να σας εκτοξεύσουν στη σφαίρα της υλοποίησης οραμάτων και στόχων.

Κείμενο της Κάτιας Αλεξίου

Σε αυτό το κείμενο θα ήθελα, μέσα από την πολυετή εκπαίδευσή και την 20ετή (και πλέον) εμπειρία μου, σε ατομική και ομαδική εργασία ως Systemic practitioner της μεθόδου Συστημικής Αναπαράστασης Bert Hellinger, να σας εξηγήσω και το πώς διερευνούμε, ενεργοποιούμε και ενισχύουμε τέτοιες δυναμικές πτυχές της ύπαρξής μας.

Η φιλοσοφία της Συστημικής Αναπαράστασης (μεθ. Bert Hellinger) διερευνά το πώς και το πότε συνέβη το γεγονός ή η κατάσταση που καθιερώθηκε ως εμπλοκή στο οικογενειακό μας σύστημα, είτε στους προγόνους μας, είτε στην παιδική μας ηλικία. Δηλαδή αναζητά την ρίζα της εμπλοκής που βιώνουμε στο τώρα μας, ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο για την λύση.

Τα γεγονότα είναι αυτά που αφήνουν αποτύπωμα και εγγράφονται στην μνήμη μας και ας τα έχουμε προσωρινά ξεχάσει.

Υπάρχουν γεγονότα τα οποία συνέβησαν στους προγόνους μας, που δεν έχουμε λάβει ποτέ γνώση. Γεγονότα όπως, βεντέτες, εμφύλιος, ορφάνια, κακοποίηση, εξορία, δολοφονίες κ.α. Όμως τα κληρονομούμε από γενιά σε γενιά μέσω της μνήμης του DNA, στο παρόν μας, όπως αποκαλύπτουν αρκετές επιστημονικές μελέτες.

Υπάρχουν και γεγονότα στην παιδική ηλικία που έχουμε βγάλει από την μνήμη μας ή απλά να μην γνωρίζουμε την σημασία της επιρροής τους στην ενήλικη ζωή μας.

Στο παρόν μας, οι μνήμες τέτοιων γεγονότων, εμφανίζονται με την μορφή συναισθημάτων όπως ντροπή, ενοχή, φόβο, δισταγμό, φθόνο κ.α.

Με απορίες όπως “γιατί με εξαιρούν?” ή “γιατί με αποκλείουν?”, “γιατί διακόπτονται οι σχέσεις μου?”, “γιατί χάνω χρήματα?”, “γιατί δεν βρίσκω δουλειά?”, “γιατί σε ‘μένα?”.

Συνδέονται και εκδηλώνονται μερικές φορές με ψυχική ή σωματική ασθένεια.

Αγχώδεις διαταραχές (διαταραχές πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κοινωνική φοβία), κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, αυτοάνοσα νοσήματα, ορθοπεδικές παθήσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, διατροφικές διαταραχές (υπερφαγεία, νευρική ανορεξία, βουλιμία), ατυχήματα κ.α.

Εδώ λοιπόν έρχεται η Συστημική Αναπαράσταση (μεθ. Bert Hellinger) να μας αποκαλύψει με απόλυτο σεβασμό και με ευγενικό τρόπο, τα γεγονότα και τους ανθρώπους που έλαβαν χώρα γύρω από την εμπλοκή που βιώνει κάποιος στη ζωή του.

Πιο συγκεκριμένα κάποιος από μας συνδέεται με τον ρόλο του θύματος και κάποιος μέσω του ρόλου του θύτη. Υιοθετούμε τέτοιους ρόλους και τους αναπαράγουμε με πολλούς τρόπους στο περιβάλλον μας, με την οικογένεια, με τους συνεργάτες, με την/τον ερωτικό μας σύντροφο ή και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση των γεγονότων και η αποκατάσταση αυτών τον ρόλων είναι η λύση και η απελευθέρωση της πραγματικής μας δύναμης…

Τότε είμαστε ελεύθεροι να συνδεθούμε με την ανώτερη ευφυΐα μας, την ουσία μας και να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας!

Λίγο καιρό πριν είχε έρθει ένας κύριος στο γραφείο να δουλέψουμε την όχι τόσο πετυχημένη εξέλιξη ενός προϊόντος της επιχείρησής του.

Δυσκολευόταν να κατανοήσει, πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορούσε να φέρει κέρδη, όπως τα υπόλοιπα αφού είχε ακολουθήσει την ίδια πετυχημένη συνταγή. Marketing, πωλήσεις, οικονομικά τμήματα είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά… Είχαμε ξαναδουλέψει με Συστημική Αναπαράσταση άλλα θέματα και γνώριζε ότι μπορεί να επηρεάζεται και από άλλες δυναμικές το ζήτημα του και έτσι τόλμησε να το θέσει ως αίτημα προς αποκατάσταση.

Το πεδίο του συγκεκριμένου συστήματος αποκάλυψε ότι το εν λόγω προϊόν χρειαζόταν διαφορετικό κανάλι διανομής απ’ ότι τα προηγούμενα, γιατί το είχε αναλάβει ο υιός του. Η δυναμική επιτυχίας του υιού, και κατ΄ επέκταση του προϊόντος που είχε αναλάβει, μπορούσε να αναπτυχθεί εξαιρετικά μέσα από νέες δικές του επιλογές συνεργατών και δικτύων διανομής.

Μόλις το συνειδητοποίησε σάστισε… αντιλήφθηκε όμως ότι στην περιγραφή του προβλήματος είχε αναφέρει ότι ήθελε να δοκιμάσει το υιό του με αυτό το προϊόν, για να του παραδώσει σιγά-σιγά την διοίκηση της επιχείρησης.

Μετά από αυτήν την διαπίστωση, δουλέψαμε μαζί την εμπιστοσύνη, την αποδοχή, την αξία, την ελευθερία και την πατρότητα. Μας οδήγησε 3 γενιές πίσω στο σύστημα σε γεγονός όπου διεκόπη βιαίως η σχέση υιού-πατέρα. Αυτή ήταν και η λύση. Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου γεγονότος.

Το προϊόν, φυσικά, θριάμβευσε!

Σημείωση: Η Συστημική Αναπαράσταση συνεργάζεται με τα υπόλοιπα συστήματα θεραπειών (κλασική ιατρική, ψυχοθεραπεία κ.α.), δεν τα αποκλείει.

Κάτια Αλεξίου
Systemic practitioner
(Συστημική Αναπαράσταση
μεθ. Bert Hellinger)
[email protected]

0 replies on “Κληρονομικότητα και DNA”