Το νέο Apple Store που μοιάζει με παριζιάνικο διαμέρισμα του 19ου αιώνα!

Apple Store στο Παρίσι
Photo: Nigel Young l Foster + Partners

Έαν κάτι χαρακτηρίζει τα προϊόντα της Apple, είναι σίγουρα το design τους, το οποίο δεν σταματάει σ’ αυτά, αλλά επεκτείνεται και στα διάφορα καταστήματα του μεγάλου τεχνολογικού κολοσσού ανά τον κόσμο. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί ούτε το νέο πανέμορφο Apple Store, που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα στη διάσημη λεωφόρο Champs-Élysées στο Παρίσι και μοιάζει με παριζιάνικο διαμέρισμα του 19ου αιώνα.

Το νέο Apple Store στο Παρίσι σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Champs-Élysées και της οδού Rue Washington. Μια καλειδοσκοπική ηλιακή οροφή καλύπτει την αυλή του, ενώ οι αρχιτέκτονες του Foster + Partners το περιέγραψαν ως «την πεμπτουσία των παρισινών διαμερισμάτων».

Photo: Apple

Όπως όλες οι εγκαταστάσεις της Apple, έτσι και το νέο κατάστημα στη Champs-Élysées τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδυάζει λεπτομέρειες από το αρχικό κτίριο με σύγχρονους εσωτερικούς χώρους που διαχέονται από φως. Η Apple σημειώνει ακόμη ότι ο γλυπτός «φεγγίτης» που καλύπτει την αυλή παράγει ενέργεια με φωτοβολταϊκά πάνελ, τη στιγμή που ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού τροφοδοτεί τα λουτρά και ποτίζει δέντρα και αναρριχώμενα φυτά.

Photo: Nigel Young l Foster + Partners

Οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα παριζιάνικο κτίριο του 19ου αιώνα, όπου υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι και απ’ τις δύο πλευρές κι όταν φτάνουν μέσα αντικρίζουν μια αυλή, γεμάτη από ψηλά δέντρα. Η καλειδοσκοπική ηλιακή οροφή, αποτελείται από πυραμίδες που αντανακλούν το φως του ήλιου στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ όταν τη βλέπουμε από κάτω, οι ηλιακοί συλλέκτες που την καλύπτουν, αντανακλούν αποσπασματικές εικόνες απ’ τα γύρω κτίρια. Οι αντανακλάσεις αυτές αλλάζουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι επισκέπτες κινούνται μέσα στο κτίριο.

Photo: Nigel Young l Foster + Partners
Photo: Nigel Young l Foster + Partners

«Το να δουλεύεις μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο του Παρισιού είναι μεγάλη ευθύνη και πρωτοφανής ευκαιρία» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος design της Apple, Sir Jonathan Ive, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι: «Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να τιμήσουμε την ιστορία του κτιρίου, με το να το φέρουμε στην εποχή μας δημιουργώντας χώρους που να είναι μεγαλοπρεπείς και, ταυτόχρονα, οικείοι. Τα πλεγμένα επίπεδα που σχεδιάστηκαν με προσοχή είναι ζεστά και όλο φως, τιμώντας με αυτό τον τρόπο το διαχρονικό πνεύμα της πόλης».

Μέσα στο κτίριο, διακρίνουμε ακόμη και την ανακαινισμένη ξύλινη και μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στους επάνω ορόφους, ενώ καθένα από τα δωμάτια του καταστήματος διαθέτει μπαλκόνια που ανοίγουν και βλέπουν στη γεμάτη δέντρα λεωφόρο Champs-Élysées, με τα ιστορικά κτίρια και τη θέα στον Πύργο του Άιφελ.

Photo: Nigel Young l Foster + Partners
Photo: Nigel Young l Foster + Partners

«Αυτό είναι μια από τις πιο μοναδικές ‘ναυαρχίδες’ της Apple στον κόσμο και βρίσκεται στην πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του στούντιο στο Foster + Partners, Stefan Behling.

Photo: Nigel Young l Foster + Partners

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι το συγκεκριμένο κατάστημα σηματοδοτεί 10 χρόνια συνεργασίας του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners με την καλιφορνέζικη εταιρεία, ενώ νωρίτερα φέτος οι δύο τους παρουσίασαν και το εντυπωσιακό κατάστημα της Apple Στο Macau.

www.fosterandpartners.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *