Οι 39 ταινίες που πρέπει να δεις, σύμφωνα με τον Martin Scorsese

Martin Scorsese
© Dave J Hogan/Getty Images

Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που ξέρει να κάνει και να βλέπει ταινίες, τότε αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Martin Scorsese. Είναι ένας απ’ τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, καθώς κάθε ταινία του έχει γράψει τη δική της ιστορία στον κινηματογράφο: Taxi Driver, Goodfellas, The Wolf of Wall Street, The Aviator… και θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε. 

Έτσι λοιπόν, όταν ο Martin Scorsese λέει ότι πρέπει να δούμε αυτές τις 39 ταινίες, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε αυτές τις ταινίες. Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε άλλωστε το Σαββατοκύριακο, αλλά και για όσο καιρό ακόμη μένουμε στο σπίτι;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα No Film School, ο Colin Levy, νικητής ενός διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον σκηνοθέτη και στη συνέχεια να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για όλα όσα έχει κάνει για τον κινηματογράφο και ν’ αναφέρει ακόμη ότι τον είχαν εντυπωσιάσει τα λόγια του για τις ξενόγλωσσες ταινίες. Τέλος, του ζήτησε να του προτείνει και τις ταινίες που θα έπρεπε να δει.

Ο Martin δεν μπορούσε ν’ απαντήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ξέχασε τον φίλο του, καθώς έστειλε στον Colin μια λίστα με 39 σπουδαίες ταινίες που όλοι θα έπρεπε να δουν. Η λίστα αυτή συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ταινίες του Kurosawa, Godard, Fritz Lang και άλλων σημαντικών σκηνοθετών.

Το πιθανότερο είναι ότι τις περισσότερες ταινίες σε αυτή τη λίστα δεν τις έχεις δει ακόμη και το πιθανότερο είναι να μην τις επέλεγες να τις δεις. Παρόλα αυτά, εάν αυτές τις μέρες έχεις διάθεση να ανακαλύψεις νέους σκηνοθέτες, εποχές και κουλτούρες, τότε αυτή είναι η λίστα σου.

Κι εάν μας ρωτάς, οι ταινίες που ξεχωρίσαμε εμείς απ’ τη λίστα του Scorsese είναι το κλασικό και αγαπημένο The Bicycle Thief του Vittorio De Sica, το Breathless και Band of Outsiders του Godard και το L’avventura του Antonioni. Σ’ αφήνουμε τώρα να επιλέξεις εσύ τις δικές σου αγαπημένες.

Η λίστα του Martin Scorsese με τις 39 ταινίες που πρέπει να δεις:

 1. Metropolis
 2. Nosferatu
 3. Dr. Mabuse, The Gambler
 4. Napoleon
 5. Grand Illusion
 6. The Rules of the Game
 7. Children of Paradise
 8. Open City
 9. Paisan
 10. La Terra Trema
 11. The Bicycle Thief
 12. Umberto D
 13. Beauty and the Beast
 14. Tokyo Story
 15. Ikiru
 16. Seven Samurai
 17. Ugetsu
 18. Sansho the Bailiff
 19. High and Low
 20. Big Deal on Madonna Street
 21. Rocco and his Brothers
 22. The 400 Blows
 23. Shoot the Piano Player
 24. Breathless
 25. Band of Outsiders
 26. Il Sorpasso
 27. L’Avventura
 28. Blow-Up
 29. Before the Revolution
 30. Le Boucher
 31. Weekend
 32. Death by Hanging
 33. The Merchant of Four Seasons
 34. Ali: Fear Eats the Soul
 35. The Marriage of Maria Braun
 36. Kings of the Road
 37. The American Friend
 38. The Mystery of Haspar Hauser
 39. Aguirre, The Wrath of God

Tags from the story
0 replies on “Οι 39 ταινίες που πρέπει να δεις, σύμφωνα με τον Martin Scorsese”