Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης, το “Under” άνοιξε στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019. Σχεδιασμένο από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, αυτό το εστιατόριο δεν προσφέρει απλώς ένα καλοφτιαγμένο γεύμα, προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο, μια ξεχωριστή εμπειρία και μια μοναδική θέα στον βυθό της θάλασσας.
Το “Under” με τη διπλή του σημασία, στα αγγλικά σημαίνει “κάτω” και στα νορβηγικά σημαίνει “θαύμα”, είναι το μισό βυθισμένο στη θάλασσα και το άλλο εξέχει στην επιφάνεια και με μια πρώτη ματιά φαίνεται σαν κάποιο κατασκευαστικό “ατύχημα” μόνο που δεν είναι, γιατί έχει προηγηθεί η μελέτη και ο προσεγμένος σχεδιασμός της Snøhetta.



Το εστιατόριο μπορεί να φιλοξενήσει 35 με 40 πελάτες, ενώ η κουζίνα του εστιάζει στα τοπικά προϊόντα και τα θαλασσινά. Το μενού διαθέτει συνολικά 18 πιάτα υπογεγραμμένα από τον Δανό σεφ Nicolai Ellitsgaard, ο οποίος έχει προηγουμένως εργαστεί και στο διάσημο Måltid στο Kristiansand της Νορβηγίας.
Το Under μοιάζει με έναν σωλήνα που οδηγεί τους επισκέπτες στον βυθό της θάλασσας. Χαρακτηριστικά, η Snøhetta αναφέρει ότι το Lindesnes, το μέρος στο οποίο τοποθετείται το εστιατόριο είναι γνωστό για τις έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, αλλά και τις συχνές μεταβολές του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι ίδιοι σημειώνουν ότι όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, η εμπειρία στο εστιατόριο είναι ακόμη καλύτερη.


Στο εσωτερικό του εστιατορίου επικρατεί μια ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που συναντάνε οι πελάτες έξω από αυτό. Η επενδυμένη με υφάσματα οροφή είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να αντικατοπτρίζει στο εστιατόριο τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος όταν “πέφτουν” στη θάλασσα, ενώ το εστιατόριο έχει προβλέψει για όσους αισθάνονται κλειστοφοβία τα ταβάνια να είναι ιδιαίτερα ψηλά.
Μια σκάλα ύψους οκτώ μέτρων οδηγεί τους πελάτες, πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κύρια αίθουσα του εστιατορίου εκεί όπου συναντάνε μέσα από ένα τεράστιο παράθυρο την πανοραμική θέα στον βυθό της θάλασσας.


Όπως σημείωσε και ο ιδρυτής της Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen: «Σε αυτό το κτίριο, μπορείς να βρεθείς κάτω από το νερό, πάνω από τον βυθό, ανάμεσα στη γη και τη θάλασσα. Αυτό θα σου προσφέρει νέες προοπτικές και τρόπους να βλέπεις τον κόσμο, τόσο πέρα όσο και κάτω από την ίσαλο γραμμή».
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι οι κρατήσεις για ένα δείπνο στο Under έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ ήδη περισσότεροι από 7.000 πελάτες έχουν δείξει ενδιαφέρον κάνοντας την προκράτηση τους.

INFO
Under
Bålyveien 48
4521 Lindesnes Norway
www.under.no
Architect: Snøhetta

