Λουσμένο στο λευκό φως

ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΤΟ LUME ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ MICHELIN ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ στο ένστικτο του σεφ και τον ορθολογισμό, στην ικανότητα μετατροπής μιας δημιουργικής σκέψης σε μαγειρική τεχνική δεν μπορεί παρά να πάει μπροστά. Lume σημαίνει φως (από το luminοus) και αυτό ακριβώς συναντά κανείς μόλις μπει στο χώρο που στέγαζε κάποτε ένα εργοστάσιο πορσελάνης στην περιοχή Naviglio Grande στο Μιλάνο: άπλετο φως. Περνώντας την πλακόστρωτη είσοδο που θυμίζει κάτι από κυκλαδίτικο σοκάκι με τη λαμπερή επιγραφή από νέον φως, βρίσκονται δυο μεγάλα λευκά ψηλοτάβανα δωμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και σαράντα άτομα ταυτόχρονα, ενώ ένα τμήμα τους μπορεί να μετατραπεί σε πριβέ χώρο. Τον σχεδιασμό έχει κάνει η αρχιτέκτονας Monica Melotti, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μαζί με την Emanuela Verlicchi Marazzi και τον Marco Bruzzi. Μεγάλες ροτόντες στρωμένες με λευκά τραπεζομάντηλα, διακοσμημένες με λεπτεπίλεπτα, σχεδόν εύθραυστα κουζινικά είδη και τοποθετημένες στις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, γεμίζουν το χώρο. Το μόνο που σπάει λίγο τη λευκή αρμονία είναι οι καρέκλες σε άσπρο-καφέ. Το έντονο φως μπαίνει από την κεντρική αυλή φτάνοντας στο κέντρο του εστιατορίου.

Η ανοιχτή προς το κοινό κουζίνα χωρίζεται διακριτικά από τους κυρίως χώρους χάρη σε έναν τεράστιο τοίχο που λειτουργεί ως παραβάν με σχέδιο που θυμίζει λευκό κέντημα. Η αίσθηση της άνεσης και της οικειότητας είναι διάχυτη παντού, καθώς το φως που μπαίνει από τις τεράστιες τζαμαρίες, δίνει έμφαση στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και δημιουργεί ατμόσφαιρα χαλάρωσης, παίζοντας παράλληλα πρωτεύοντα ρόλο στα στοιχεία του εσωτερικού διάκοσμου και κάνοντας το λευκό να μοιάζει κάθε άλλο παρά ψυχρό. Το λευκό μονοπωλεί ακόμα κι όταν ανάβουν τα ενσωματωμένα στην οροφή μικροσκοπικά σποτ. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε κάποιο από τα διαμερίσματα που βρίσκονται στους επάνω ορόφους, μιας και το εστιατόριο ανήκει στο συγκρότημα W37 που διαθέτει χώρους εκδηλώσεων, γραφεία και διαμερίσματα. Επίσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις για πενήντα άτομα ή περισσότερα, αφού οι χώροι μπορούν να ενωθούν φτάνοντας τα χίλια τετραγωνικά.

Τον λόγο έχει η γεύση

Ο executive σεφ και βραβευμένος με Michelin, Luigi Taglienti οδηγεί όσους επισκέπτονται το Lume σε ένα ταξίδι γεύσεων μέσα από πρωτοποριακές συνταγές που συνδυάζουν αρμονικά στοιχεία της κλασικής και σύγχρονης κουζίνας σε άμεση σύνδεση πάντα με τη γεωγραφική περιοχή, αλλά και μέσα από τη διαρκή αναζήτηση των πιο αγνών συστατικών. Υπάρχει ένα μενού α λα καρτ με ορεκτικά, κυρίως πιάτα, επιδόρπια και ποικιλίες τυριών και άλλα δύο με συγκεκριμένα πιάτα που σερβίρονται το ένα μετά το άλλο. Πιο κοντά στην παράδοση του Μιλάνου το ένα, πιο πειραματικό το δεύτερο, ώστε να καλύψουν όλα τα γούστα. Λευκά σπαράγγια, φουντούκια και περγαμόντο, ροζ γκρέιπφρουτ, γαλλικός μαϊντανός και μεδούλι μοσχαριού, ραβιόλια μπάρμπεκιου με λεμόνι και σος κανέλας, σούπα από αστακό και σαλιγκάρια, σιγοβρασμένο μοσχαράκι σε αφρώδες κρασί, σαλάτα μουστάρδας, αγγούρι και μαύρη τρούφα, ραβιόλια με άρωμα μεσογειακής μπουράντζας και ιταλική ραγού, ριζότο σαφράν με ψητό κολοκύθι είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά που περιλαμβάνουν τα δύο μενού αυτήν την εποχή.

Όσο για το α λα καρτ, εκεί υπάρχει ορτύκι σωταρισμένο με ιταλική τεχνοτροπία, μανιτάρια πιοπίνι, σιγοβρασμένο σπανάκι και μαγειρευτή σος, ριζότο με χυμό φρέσκου κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και τριμμένη δάφνη, σπαγ- γέτι με πέστο, στρείδι, πράσινο μήλο και κάρδαμο, ψητός σολομός, λευκά σπαράγγια με πορτοκάλι και νιόκι πατάτας με τζίντζερ. Ακόμα, λαγός Λιγουρίας σε μοντέρνα σος, εντόσθια από ψητό μοσχαράκι, πρώιμα κόκκινα φρούτα, κάσιους και σος dolce forte σε σιρόπι σφένδαμου. Ούτε από τα επιδόρπια λεί- πει η φαντασία. Για τον Taglienti όλα τα υλικά είναι εξίσου πολύτιμα αρκεί να συνδυάζονται σωστά, κι αυτό μπορεί να δώσει ένα μαγικό, μοναδικό αποτέλεσμα. Παντζάρι με αρώμα- τα ιβίσκου, του οποίου τη γλύκα μετριάζει το ροζ γκρέιπφρουτ με το εστραγκόν, παγωμένο γλύκισμα με ψητή μαρένγκα, κόκκινα φρούτα και ξίδι βαλσαμικό, μαύρη τρούφα και τιραμι- σού, τραγανό Chaud-Froid με βανίλια Μαδα- γασκάρης, σοκολάτα και καφές. Εκτός από το Michelin, το Lume έχει λάβει δεκάδες διακρί- σεις και βραβεία σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που μένει, είναι να κατακτήσει και το διεθνές, κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί σύντομα.

INFO
Lume Via Giacomo Watt 37
20143 Milano
T. +39 02 8088 8624

Tags from the story
,
0 replies on “LUME / MILANΟ”