Το ECHO στο Φεστιβάλ Animation του Los Angeles

«Πως θα άλλαζες αν άκουγες μια αντιφατική ηχώ σε ό,τι λένε οι γύρω σου;»

Το πρώτο μικρού μήκους animation του Σέργιου Κοτσόβουλου (Sergio Ko), μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Ιράν και Καναδά, ξεκινά τη διεθνή φεστιβαλική του πορεία, με πρώτο σταθμό το Los Angeles Animation Festival 2021. Τη μουσική υπογράφει ο Αντώνης Παλάσκας. Πρωταγωνιστούν η Αλίνα Κοτσοβούλου και ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Η Έλλη/Ellie (Αλίνα Κοτσοβούλου) αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές γιατί ακούει μια ηχώ (ECHO) αυτών που -θεωρεί πως- είναι οι σκέψεις των συνομιλητών της. Επιβιώνει χάρη στην σπιτονοικοκυρά της, που αποτελεί το συνδετικό της κρίκο με τον έξω κόσμο. Ο Μάνος/Manu (Δημήτρης Δημόπουλος) μετακομίζει στο απέναντι διαμέρισμα. Μέρα με τη μέρα, οι καθημερινότητές τους αντηχούν η μία την άλλη.

Η ταινία μας, ECHO, σε πρώτο επίπεδο αναφέρεται στην μοναξιά και την περιθωριοποίηση που βιώνει, όποι@ διαφέρει. Κατά βάθος όμως, μας παραπέμπει σε όλες αυτές τις φορές που έχουμε νιώσει μόνοι, απομονωμένοι σε ένα σπίτι, απογοητευμένοι από την υποκρισία των ανθρώπων. Η Έλλη μπορεί να νομίζει πώς έχει κάποια υπερδύναμη, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε την αίσθηση της ανειλικρίνειας κάποιου.

Οι χαρακτήρες μας ζουν σε αντικριστά, καθρεπτιζόμενα διαμερίσματα, τα οποία είναι ίδια αρχιτεκτονικά, αλλά ο τρόπος που τα έχουν διαμορφώσει, και τελικά ζουν σε αυτά, διαφέρει. Στη διάρκεια της ταινίας η Έλλη αρχίζει να αλλάζει εσωτερικά και αυτό μεταφράζεται στον προσωπικό της χώρο. Η εκτενής χρήση split screen και επαναλαμβανόμενων πλάνων των δύο πρωταγωνιστών, σε συνδυασμό με τη μουσική και το sound design του Αντώνη Παλάσκα (Αντώνης Πι – Super Market, Στερεο Νόβα), υποβάλλουν τον θεατή σε ένα έντονο συναίσθημα απομόνωσης, στρες, ρουτίνας, αλλά και τελικά ανακούφισης όταν επιτέλους φτάνουμε στην ένωση των πλάνων του split screen από δύο σε ένα.

Μέσα από αυτή την ταινία ελπίζουμε να φανερώσουμε τους κινδύνους της ψυχικής κατάπτωσης, ειδικά όταν αυτή μας κάνει να αποφεύγουμε την ανθρώπινη επαφή με σκοπό την αυτοπροστασία. Ταυτόχρονα όμως, θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε το ψυχικό σθένος που καταφέρνουμε να κατακτήσουμε όταν γεννιέται η ανάγκη να υπερβούμε (πνευματικά) εμπόδια.

pleaseinsert.wordpress.com

0 replies on “Το ECHO στο Φεστιβάλ Animation του Los Angeles”