La cigale: Η Προβηγκία στην καρδιά της Αθήνας

Όταν ο Alexandre και ο Grégory, δύο Γάλλοι με ρίζες από τον Νότο, ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειά, ερωτεύτηκαν τη χώρα με την πρώτη ματιά: τον εμπνευσμένο τρόπο ζωής, τη μοναδική της γεωγραφία και, φυσικά, την ιδιαίτερη ελληνική φιλοξενία. Νοσταλγούσαν όμως τις γεύσεις της παιδικής τους
ηλικίας και τις λαχταριστές συνταγές των γιαγιάδων τους, με τα ξεχωριστά υλικά της Προβηγκίας. Μια κλασική αθηναϊκή μέρα ήρθε η έμπνευση: Γιατί
να μη φέρουν τα μυστικά της Προβηγκίας από τα σπίτια των γιαγιάδων τους στην Ελλάδα, προσθέτοντας την πινελιά των πολύτιμων δώρων της ελληνικής γης;

La Cigale (cicada) στα γαλλικά σημαίνει «τζίτζικας». Αυτός ο ζωηρός τραγουδιστής της φύσης είναι χαρακτηριστικός κάτοικος της Προβηγκίας και οι μελωδίες του γίνονται η ηχητική υπογραφή κάθε καλοκαιριού. Είναι το σύμβολο της Προβηγκίας.

Ταυτόχρονα, το όνομα La Cigale παραπέμπει και στον διάσημο μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, συνδέοντας χαλαρά και αβίαστα τις δύο χώρες και τους μύθους που τις έχτισαν.

Στον αριθμό 1-3 της οδού Τιμοθέου στο Παγκράτι, αυτό το μπαρ-μεζεδοπωλείο έχει πάρει έμπνευση από τα κλασικά μπιστρό της Νίκαιας, της Μασσαλίας και της Εξ-αν-Προβάνς, με μία μοντέρνα πινελιά. Όλα έχουν σχεδιαστεί με προσοχή στη λεπτομέρεια. Από την ιδιαίτερη τοιχογραφία στο γεμάτο φυτά, ζεστό και φιλόξενο μπαρ μέχρι τα χρώματα και τα υλικά με έμπνευση από τη Νότια Γαλλία, το La Cigale ταξιδεύει νοερά τους επισκέπτες του στη χρυσή εποχή της Προβηγκίας, μέσα από ένα μοντέρνο και λιτό design. Κάτι παραπάνω από ένα μπαρ, το La Cigale αποτελεί μια ολιστική εμπειρία: Στη «σπιτική» του ατμόσφαιρα, οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται για ένα Sig- nature Cocktail, κλασικούς μεζέδες από τη Νότια Γαλλία, καθώς και κρασιά από τη Γαλλία και την Ελλάδα που μπορεί κανείς να πάρει και μαζί του.

Όταν οι ημέρες μεγαλώνουν, ένας ιδιαίτερος εξωτερικός χώρος στο πεζοδρόμιο κάτω από τη σκιά των δέντρων γίνεται το pièce de résistance του La Cigale. Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κανείς πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, με την αίσθηση ότι έχει μόλις ξεπηδήσει από κάποια σελίδα του Marcel Pagnol. Ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει ταξιδέψει αυτούσιο από την Προβηγκία στην καρδιά της Αθήνας.

Αυθεντικές συνταγές της Προβηγκίας από τις γιαγιάδες των ιδιοκτητών

Το μενού του La Cigale είναι εμπνευσμένο από τις γιαγιάδες του Alexandre και του Grégory. Όλοι οι μεζέδες αντλούν την καταγωγή τους από τη Νότια Γαλλία και μετουσιώνονται εδώ με τη χρήση αυθεντικών ελληνικών υλικών. Από το flatbread socca έως την παέγια pissaladière, την πάστα ελιάς tapenade ή τη σάλτσα tomatade, όλες οι γεύσεις της παιδικής ηλικίας των ιδιοκτητών έχουν περάσει από τη μαγική μπαγκέτα του Dominique Perrot: Ο διάσημος Γάλλος σεφ, που διηύθυνε την κουζίνα του Palais de l’Élysée (από το 1983-1986) κατά την προεδρία του François Mitterrand, βρίσκεται τώρα εδώ
ως σύμβουλος του la Cigale, καθοδηγώντας έναν Έλληνα σεφ να δημιουργήσει με τα καλύτερα υλικά της ελληνικής γης.

Το La Cigale προσφέρει τοπικά βιολογικά και φρέσκα προϊόντα, αλλά και προσεκτικά επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά που έρχονται κατευθείαν από τη Γαλλία.

Signature Cocktails και εισαγόμενα κρασιά από μικρούς αμπελώνες της Νότιας Γαλλίας

Το μπαρ προτείνει Signature Cocktails χαμηλού αλκοολικού βαθμού από κρασί, που συνδυάζουν τη γαλλική με την ελληνική έμπνευση και έχουν πάρει το όνομά τους από εμβληματικά icons της Γαλλίας, όπως η Grace Kelly, η Brigitte Bardot ή ο Marcel Pagnol.

Εδώ βρίσκει κανείς και ποτά από τη Γαλλία, όπως το απεριτίφ Ricard και το κλασικό Pastis.

Οι ιδιοκτήτες του La Cigale έδωσαν μεγάλη σημασία στον κατάλογο των κρασιών. Για έναν ολόκληρο χρόνο έψαξαν, δοκίμασαν και διάλεξαν πολύ προσεκτικά κρασιά επαγγελματιών παραγωγών από τη Γαλλία και την Ελλάδα, με μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα. Έτσι, κατέληξαν σε μία ιδιαίτερη λίστα κρασιών, τα οποία διαθέτουν σε χαμηλές τιμές. Κάποιες μάλιστα από τις ετικέτες είναι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης)
ή και βιολογικά, με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν άψογα με τους μεζέδες του μενού.

Διεύθυνση:

Τιμοθέου 1-3, Αθήνα, 11634

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Κυριακή: 06:00 μ.μ.-02:00 π.μ.

0 replies on “La cigale: Η Προβηγκία στην καρδιά της Αθήνας”