Τι είναι η βιταμίνη Κ και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει;

Τι είναι η βιταμίνη Κ
© Unsplash/Jason Briscoe

Τι είναι η βιταμίνη Κ; Η ονομασία της βιταμίνης K προέρχεται απ’ τη γερμανική λέξη Koagulation που σημαίνει πήξη, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Ποια είναι τα σημαντικότερα της οφέλη για την υγεία;

Συγκεκριμένα, ένα απ’ τα σπουδαιότερα οφέλη της βιταμίνης Κ για την υγεία είναι ότι συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, καθώς η βιταμίνη Κ βοηθά το αίμα να πήξει. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει από αιμορραγίες μέχρι εξασθένηση των οστών και καρδιοπάθεια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι για τους ενήλικες τα 120mcg.

Ακολουθούν 3 οφέλη της βιταμίνης K για την υγεία, αλλά και ο τρόπος για να την εντάξεις στη διατροφή σου:

1. Η βιταμίνη K βοηθά στην επούλωση πληγών

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η βιταμίνη K παράγει 4 από τις 13 πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος. Για παράδειγμα, μετά από μια γρατζουνιά, ένα βαθύ κόψιμο ή μια μελανιά, η βιταμίνη K βοηθά το αίμα να πήξει έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με παθήσεις του αίματος, όπως η αιμοφιλία, η οποία είναι κληρονομική και χαρακτηρίζεται κυρίως απ’ την έλλειψη επαρκών πρωτεϊνών πήξης αίματος. Οι ειδικοί μάλιστα συμβουλεύουν αυτά τα άτομα να διατηρούν σταθερή την πρόσληψη της βιταμίνης Κ μέσω διατροφής και όχι συμπληρωμάτων.

© Unsplash/Adolfo Félix

2. Είναι σημαντική για την υγεία των οστών

Όπως προαναφέραμε η βιταμίνη K είναι ωφέλιμη και για την υγεία των οστών, καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η πρόσληψη της μειώνει τον κίνδυνο θραύσης των οστών, ενώ η ανεπάρκεια της συνδέεται συχνά με την οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο PLoS Medicine και συμμετείχαν 440 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία, διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη Κ μείωσε τον κίνδυνο θραύσης των οστών.

3. Συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο American Journal of Clinical Nutrition, στους 388 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 60-80, διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη Κ επιβράδυνε την ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία είναι ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα. Μάλιστα, στους συμμετέχοντες που λάμβαναν 500 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ μαζί με μια πολυβιταμίνη σε καθημερινή βάση για τρία χρόνια, παρατηρήθηκε 6% επιβράδυνση της εξέλιξης της ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν μόνο μία πολυβιταμίνη.

Πώς θα εντάξεις τη βιταμίνη Κ στη διατροφή σου; Θα τη βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το μπρόκολο.

0 replies on “Τι είναι η βιταμίνη Κ και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει;”