Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D για να εντάξεις στη διατροφή σου

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D
© Unsplash/Nathan McBride

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D που είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου αυτή την περίοδο που είμαστε μέσα στο σπίτι και δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο.

Εάν δεν ανήκεις στους τυχερούς αυτής της καραντίνας που μπορούν να βγαίνουν στο μπαλκόνι ή τη βεράντα τους και να απολαμβάνουν τον ήλιο τις ζεστές μέρες, τότε είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου τα παρακάτω τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου».

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, αλλά και για τη ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, οστεοπενία, κατάγματα, προβλήματα υπέρτασης, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη. Παράλληλα, η βιταμίνη D διαθέτει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, ενώ επηρεάζει ακόμη και τη γνωστική μας ικανότητα.

Η ιδιαιτερότητα που έχει η βιταμίνη D είναι ότι ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκτιθέμεθα στον ήλιο, κάτι που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο φως όλες τις εποχές του χρόνου, δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Πώς να λάβεις τη βιταμίνη D εν μέσω καραντίνας; Εάν μπορείς να βγαίνεις στο μπαλκόνι του διαμερίσματός σου, την ταράτσα της πολυκατοικίας σου ή να κάνεις μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σου, συνιστάται να βγαίνεις καθημερινά στον ήλιο για 15-20 λεπτά απ’ τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. ιδανικά.

Παρόλα αυτά, για όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα, οι ειδικοί τους συνιστούν να εντάξουν στη διατροφή τους τις εξής τροφές:

  • Αβοκάντο
  • Μανιτάρια
  • Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, τόνος)
  • Αυγά (και ειδικά τους κρόκους)
  • Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ)
  • Βοδινό κρέας

Τέλος, όσοι έχουν ανεπάρκεια και έπειτα από παρότρυνση του γιατρού τους, ίσως χρειαστούν συμπληρώματα βιταμίνης D, όπου η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 25-100mg.

Tags from the story