Σε τι βαθμό η ψυχική σου υγεία έχει επηρεαστεί από αυτή του πατέρα σου;

ταινία
Sony/Columbia

Αρκετές έρευνες έχουν αναλύσει στο παρελθόν το πώς η ψυχική υγεία μιας μητέρας, τα επίπεδα του άγχους και η συμπεριφορά της επηρεάζουν την υγεία και ευεξία των παιδιών. Ωστόσο, δεν μιλάμε συχνά για το πώς η ψυχική υγεία και η συμπεριφορά ενός πατέρα μπορούν να επηρεάσουν στον ίδιο βαθμό ένα παιδί.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Health Equity, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα πάνω από 75.000 παιδιών, σχετικά με την υγεία, τη συμπεριφορά, την οικογένεια και την ανατροφή τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες δεν είχαν καλή ψυχική υγεία, ήταν 2.6% πιθανότερο να έχουν και τα ίδια κακή ψυχική υγεία. Τα ίδια παιδιά διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα.

Παράλληλα, τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες δεν είχαν καλή συνολική υγεία, ήταν τρεις φορές πιθανότερο να έχουν κι αυτά κακή υγεία. Χαρακτηριστικά, οι μελετητές γράφουν στην έρευνά τους ότι ο ενεργός ρόλος των μπαμπάδων στην υγεία των παιδιών τους πιθανόν να συμβάλλει και στη μείωση των ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων των παιδιών.

Τέλος, η έρευνα απέδειξε ότι τα παιδιά στα οποία ο πατέρας τους είχε ενεργό ρόλο και φρόντιζε για την ψυχική τους υγεία, ήταν πιθανότερο να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και να έχουν ενσυναίσθηση, συγκριτικά με τα παιδιά στους οποίους ο πατέρας δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτό το κομμάτι.

Tags from the story
,
0 replies on “Σε τι βαθμό η ψυχική σου υγεία έχει επηρεαστεί από αυτή του πατέρα σου;”