Ποιες είναι οι καλύτερες ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα;

Ένα σκηνικό γεμάτο ρομαντισμό και περιπέτεια. Η Ελλάδα έχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, ήδη από την εποχή του Οδυσσέα.

Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες ταξιδιωτικές ταινίες που γυρίστηκαν στα ελληνικά νησιά, από την κοσμοπολίτικη Μύκονο μέχρι τη μαγευτική και καταπράσινη Σκόπελο.

Από την Πασχαλιά Πυρένη

BOY ON A DOLPHIN (1957)

Μια πρώιμη ελληνική γιορτή για το Χόλιγουντ, αυτή είναι μια πραγματική σύμπραξη μεταξύ της ομορφιάς της Ύδρας και αυτής της Σοφίας Λόρεν, στον πρώτο της αγγλόφωνο ρόλο. Παίζει τη Φαίδρα, μια δύτρια σφουγγαριών που ανακαλύπτει ένα άγαλμα που δίνει την ταινία το όνομά, και σύρεται στον κόσμο των μεγάλων εμπόρων αντικών. Οι σκηνές γυρίστηκαν στη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Δήλο, αλλά οι περισσότεροι ήταν μαγεμένοι από την Ύδρα: ο ανεμόμυλος στον οποίο ζει η Φαίδρα είναι ακόμα εκεί, δυτικά του λιμανιού, και έκτοτε ενώθηκε με ένα άγαλμα που τιμά τη μαγνητοσκόπηση. Το νησί εμφανίζεται επίσης στη Φαίδρα του 1962, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη στη συνέχεια της πρωτοποριακής της επιτυχίας, Never on Sunday.

THE GUNS OF NAVARONE (1961)

Αυτή η αγαπημένη Κυριακή-matinée έχει τον Gregory Peck, τον David Niven και τον Anthony Quinn σε μια ζωτική αποστολή πολέμου για να βγάλει μια ναζιστική τοποθέτηση πυροβόλων όπλων σε ένα φανταστικό ελληνικό νησί. Στην πραγματικότητα, είναι η Ρόδος που παρέχει τη μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών, ξεκινώντας από την προσγείωση στο Λιμάνι Μανδράκι. Η Λίνδος στα ανατολικά παρέχει το Ναό της Αθηνάς Λυδίας, όπου οι ήρωές μας συναντιούνται με την αντίσταση, καθώς και το χωριό όπου γίνεται ο γάμος, ενώ το φρούριο είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου, το γοτθικό κάστρο του 14ου αιώνα στα βορειοανατολικά του νησιού, κοντά στο λιμάνι της Ρόδου όπου κάνουν την τελική τους απόδραση. Ο Niven επέστρεψε για την κατώτερη απόδραση του 1979 στην Αθηνά, μια άλλη περιπέτεια πολέμου, με τον Roger Moore, που έκανε επίσης χρήση της Λίνδου, ενώ ο Quinn άρεσε τόσο πολύ το νησί που αγόρασε έναν κόλπο που εξακολουθεί να φέρει το όνομά του – και έκανε μια καριέρα από το να παίζει Έλληνες.

ZORBA THE GREEK (1964)

Ακολουθώντας το «The Guns of Navarone» , ο Anthony Quinn μετακόμισε στην Κρήτη για έναν από τους καθοριστικούς ρόλους της ζωής του. Ο απατεώνας Έλληνας γκουρού του επισημαίνει τον κληρονόμο του Anglo Alan Bates μετά από μια τυχαία συνάντηση και τον ακολουθεί στο νησί. Η ταινία γυρίστηκε γύρω από τα Χανιά, στη βορειοδυτική ακτή, και βλέπουμε την πόλη, το λιμάνι και τον γραφικό φάρο της. Είναι ένα σύντομο hop ανατολικά στο χωριό Κόκκινο Χωριό, όπου βλέπουμε τους συναδέλφους του Navarone Quinn και την Ειρήνη Παπά, η οποία υποδύεται μια χήρα που ψάχνει να βρει το ξενοδοχείο της Madame Hortense όπου μένουν. Ακριβώς στα βόρεια βρίσκεται η πιο διάσημη τοποθεσία της ταινίας, Η παραλία Σταυρός, όπου ο Ζορμπάς οδηγεί τον Βασίλη σε έναν από τους πιο διάσημους παραδοσιακούς χορούς στην άμμο.

FOR YOUR EYES ONLY (1981)

Βαθιά στην εποχή του Roger Moore, αυτό το επεισόδιο James Bond ενισχύθηκε πολύ από τη θέση του Γυρίσματα στην Κέρκυρα. Υπάρχει ένα αεροπλάνο-μάτι-άποψη για να ξεκινήσει, στη συνέχεια σκηνές διάσπαρτα γύρω από το νησί. Στην πόλη της Κέρκυρας, ο Μποντ και η πρωταγωνίστρια Μελίνα (Carole Bouquet) περπατούν πέρα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία έχει το ψηλότερο κωδωνοστάσιο στα Επτάνησα και στη συνέχεια προχωρούν στο Παλιό Φρούριο στα ανατολικά, που χρονολογείται από την Ενετική εποχή του 15ου αιώνα. Το καζίνο είναι Αχίλλειο στο Γαστούρι, αργά-βίλα του 19ου αιώνα που ανήκε κάποτε Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας και Kaiser Wilhelm II, ενώ ο Μποντ κάνει το ραντεβού του με την Q στο Μπούας-Danilia χωριό, ο σκοπός-χτίστηκε το heritage village, βόρεια της Πόλης της Κέρκυρας, που πρόσφατα χαρακτήρισε στην ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ τα αγαπημένα Του Durrells. Η αξιομνημόνευτη καταδίωξη αυτοκινήτου που διεξάγεται σε ένα 2CV, εν τω μεταξύ, ξεκινά στο Pagi στα βορειοδυτικά.

SHIRLEY VALENTINE (1989)

Η Μύκονος έχει μια εντυπωσιακή λίστα με πιστώσεις ταινιών. Υπάρχει ο επίλογος The Bourne Identity (2002) , στον οποίο ο Matt Damon βρίσκει μια αίσθηση κλεισίματος σε ένα περίπτερο ενοικίασης σκούτερ κάτω από τους ανεμόμυλους της Μικρής Βενετίας στη δυτική ακτή του νησιού. Υπάρχει ο Ωνάσης του Anthony Quinn στο 1978 the Greek Tycoon, glowering on the shores, και το 2019 η απληστία πήρε τον δισεκατομμυριούχο λιανικό αφεντικό του Steve Coogan Richard McCreadie εκεί για τους πλούσιους εορτασμούς των 60ων γενεθλίων του. Το πιο ανθεκτικό, όμως, είναι το υιοθετημένο σπίτι της Shirley Valentine (Pauline Collins), της νοικοκυράς του Liverpudlian που βρέθηκε εδώ – ή ακριβέστερα, στον Άγιο Ιωάννη, στη νοτιοδυτική γωνία της. Το εστιατόριο shoreside που διευθύνεται από τον Κώστα (Tom Conti) ονομάζεται τώρα Hippie Fish.το ξενοδοχείο της, Ο μανούλας, είναι ακόμα εκεί ακριβώς πάνω στο δρόμο. και, όπως και πριν από 35 χρόνια, τα ηλιοβασιλέματα στην παραλία μπορεί να σας δελεάσουν να χάσετε αυτή την πτήση στο σπίτι.

THE BIG BLUE (1988)

Η περιπέτεια βαθέων υδάτων του Luc Besson δεν αναδεικνύει μόνο την υποβρύχια δράση, καθώς υπάρχει απαράμιλλη ομορφιάς και πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι αντίπαλοι ελεύθερης κατάδυσης Jacques (Jean-Marc Barr) και Enzo (Jean Reno) ταξιδεύουν ευρέως, στη Γαλλία, την Ιταλία και το Περού, αλλά οι βασικές τοποθεσίες και σε αυτή τη ταινία είναι ελληνικές. Ο Ζακ μεγαλώνει στην Ίο, στο Μαγγανάρι στα ανατολικά, και βλέπουμε σε πολλές σκηνές την Αμοργό, στα νοτιοανατολικά της Νάξου στις Κυκλάδες. Υπάρχει η ασβεστωμένη πόλη της χώρας και το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που χτίστηκε στον γκρεμό τον 11ο αιώνα, η παραλία της Αγίας Άννας και το ναυάγιο της Ολυμπίας έξω από τον Κόλπο του Λιβερίου όπου ο ένζο πραγματοποιεί διάσωση. Όπως τότε, το νησί είναι σχετικά ανεξερεύνητο και αισθάνεται σαν να υπάρχει στη δική του ζώνη ώρας.

CAPTAIN CORELLI’S MANDOLIN (2001)

Αν αυτή η προσαρμογή του πανταχού παρόντος χαρτόδετου βιβλίου του Louis de Bernière ήταν λίγο duff, σίγουρα δεν ήταν το λάθος της τοποθεσίας, της Κεφαλονιάς. Δυστυχώς, χρειάστηκε μεγάλη επιδεξιότητα για την αναψυχή της πρωτεύουσας του νησιού, του Αργοστολίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953 σε ολόκληρο το νησί. Η παραγωγή ξαναχτίστηκε στη Σάμη, στα ανατολικά του νησιού, διαμορφώνοντας σύνολα γύρω από υπάρχοντα κτίρια, όπως το ξενοδοχείο Κάστρο και δημιουργώντας το χωριό όπου ζει ο Δρ. Γιάννης (John Hurt) στη Διχαλία κοντά. Η θρησκευτική παρέλαση που ξεκινά και τελειώνει την ταινία πραγματοποιείται πραγματικά στη Μονή Αγίου Γερασίμου στα ομαλά αλλά γυρίστηκε στον Άγιο Φανέντες κοντά στη Σάμη, ενώ οι στρατιώτες απεργούν στρατόπεδο στην Παραλία Αντίσαμος κοντά. Η παραλία όπου εκρήγνυται ορυχείο Corelli (Nicolas Cage) είναι ο Μύρτος, στα βορειοδυτικά του νησιού.

THE SISTERHOOD OF THE TRAVELING PANTS (2005)

Πρόκειται για τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου στη Σαντορίνη, με την πόλη της Οίας πέρα – ακόμα πλήρως ανέπαφη παρά τον σεισμό που ακολουθεί αμέσως στην κινηματογραφική της έκδοση. Κάνει μια πιο ειρηνική εμφάνιση στο ρομαντισμό των νέων ενηλίκων της The Sisterhood of the traveling Pants, ένα τμήμα της οποίας βρίσκεται στην πόλη, όπου η Λένα (Alexis Bledel) διακοπές με τους παππούδες της. Ζουν στην Οία και βλέπουμε το Amoudi, συμπεριλαμβανομένου του μικρού νησιού ακριβώς υπεράκτια που στεγάζει με κάποιο τρόπο το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου: αυτό είναι όπου η Λένα και ο φίλος της έχουν μια ξεχωριστή στιγμή και όπου στη συνέχεια του 2008 αυτή και οι φίλοι της πηδούν στη θάλασσα από την πλατφόρμα βράχου.

MAMMA MIA! (2008)

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω πέρα από την Meryl Streep και τους Abba. Η ταινία γυρίστηκε στην υπέροχη Σκόπελο,η οποία μετονομάστηκε σε Kalokairi για την ταινία. Ακόμη υπάρχουν μερικές σκηνές στον Βόλο, στη Σκιάθο και στο Πήλιο. Η μαγνητοσκόπηση έγινε μόλις μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά υπάρχει αφθονία του “The Rock” στην οθόνη, που οδηγεί στην παραλία Kastani στα νοτιοδυτικά, στην οποία τοποθετήθηκε μια προβλήτα και beach bar για την Sophie (Amanda Seyfried) και τον αρραβωνιαστικού της  Sky (Dominic Cooper) στο τραγούδι: Lay All your Love on Me, συνοδευόμενη από τους groomsmen τους. Η Villa Donna γυρίστηκε πίσω στο Pinewood στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η άποψή της είναι ολόιδια με το Γλυστέρι, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η γαμήλια τελετή, εν τω μεταξύ, ήταν στο εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που έχει   202 σκαλοπάτια σε ένα βράχο 100μ κοντά στη γλώσσα, στα βόρεια. Παρ ‘ όλα αυτά, η συνέχεια, , γυρίστηκε στο κροατικό νησί Vis.


Tags from the story
,
0 replies on “Ποιες είναι οι καλύτερες ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα;”