Οι καλύτερες εναλλακτικές επενδύσεις για το 2022

Μετά από αυτά τα δύο χρόνια εγκλεισμού, πολλοί έβαλαν κάποια χρήματα στην άκρη μιας και τον περισσότερο καιρό είμασταν κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Ήρθε λοιπόν ο καιρός για επενδύσεις, φυσικά αν δεν ξέρετε που είναι καλύτερο να επενδύσετε τα χρήματά σας, εμείς είμαστε εδώ.

Ευτυχώς, ψάξαμε και διερευνήσαμε τέσσερις από τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τον σύγχρονο άνθρωπο. Και, ενώ το να εμπιστεύεστε επωνυμίες, τομείς ή συγκεκριμένα αγαθά με τα κεφάλαιά σας που κερδίζετε με κόπο δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές βιομηχανίες και επενδύσεις που φαίνεται ότι θα έχουν μια πολύ καλή χρονιά. Ξεχάστε λοιπόν το ουίσκι, το κρασί, τον χρυσό και τα NFT και ανακαλύψτε τις 4 καλύτερες εναλλακτικές επενδύσεις για το 2022…

Μην αγοράζετε ένα κλασικό αυτοκίνητο. Αγοράστε *μέρος* ενός κλασικού αυτοκινήτου…

Και όχι, δεν εννοούμε ένα καπάκι εδώ ή ένα γρανάζι εκεί. Εννοούμε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα μερίδιο ενός κλασικού αυτοκινήτου. Πάντα ήθελες να έχεις μια Ferrari; Επωνυμίες όπως το The Car Crowd είναι σε ετοιμότητα για να σας βοηθήσουν — και θα σας αφήσουν να αφεθείτε στο πάθος σας για τους vintage κινητήρες, ενώ παράλληλα θα σας κερδίζουν λίγα χρήματα.

«Είναι ο παράγοντας της νοσταλγίας», λέει ο David Spickett, ιδρυτής του The Car Crowd. «Και συμβαίνει με κάθε γενιά. Τα αυτοκίνητα που αγάπησαν οι άνθρωποι στα νιάτα τους είναι τα αυτοκίνητα που θέλουν να έχουν 20 χρόνια μετά, όταν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν».

Ευτυχώς, η επιχείρηση του Spickett (η οποία ακολουθεί όλους τους σχετικούς κανονισμούς της FCA για το crowdfunding) βρήκε μια νέα οδό στον κόσμο της συλλογής κλασικών αυτοκινήτων. Η Έκθεση Knight Frank Wealth αποκάλυψε ότι τα κλασικά αυτοκίνητα, ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, είχαν εκτιμηθεί κατά 193% τα τελευταία δέκα χρόνια έως το 2021, και το The Car Crowd σας δίνει ένα κομμάτι της δράσης χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε μόνοι σας ένα ολόκληρο αυτοκίνητο. Στην πραγματικότητα, οι επενδύσεις ξεκινούν από μόλις 13 £ και ο Spickett καλωσόρισε μια κοινότητα με περισσότερους από 1.500 νέους επενδυτές μόνο τους τελευταίους 12 μήνες.

«Οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το The Car Crowd HQ και την καφετέρια», λέει ο Spickett, «για να δουν τις επενδύσεις τους — να δουν, να αγγίξουν και να μυρίσουν τα αυτοκίνητα στα οποία έχουν επενδύσει και να απολαύσουν τη νοσταλγία αυτών των αυτοκινήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο μουσείο κλασικού αυτοκινήτου που ανήκει στους petrolheads».

Ακόμα, το σκέφτεστε; Μερικά από τα αυτοκίνητα μπορεί να σας πείσουν. Υπάρχει μια Ferrari 360 Modena («όταν κάποιος σκέφτεται μια κλασική επένδυση αυτοκινήτου», λέει ο Spickett, «σκέφτεται μια κόκκινη Ferrari»), μια απίστευτα σπάνια Spyker C8 Spyder (που θα κάνουν όλοι οι λάτρεις των ταινιών Fast & Furious αναγνωρίσει) και ακόμη και ένα Ford Sierra Cosworth, το αυτοκίνητο με αφίσα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που κάθε παιδί θα ήθελε να είχε αγοράσει και να το φέρει στο σπίτι ο μπαμπάς του.

«Τα καλύτερα και πιο διάσημα παραδείγματα αυτών των κλασικών αυτοκινήτων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται σε αξία, επειδή η ζήτηση είναι πιθανό να είναι ακόμα υψηλή σε όλο τον κόσμο», λέει ο Spickett για τους επικείμενους περιορισμούς εκπομπών ρύπων στα κλασικά. «Και με λιγότερα παραδείγματα, αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση και την αξία ακόμη περισσότερο».

Αγοράζατε βαρέλια με ουίσκι; Αντί γι’ αυτό, σκεφτείτε τα βαρέλια με ρούμι…

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το σκωτσέζικο ουίσκι έχει αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες «κατηγορίες εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων». Ο Knight Frank Luxury Investment Index αναφέρει ότι η κατηγορία αυξήθηκε κατά 586% μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά, αν ψάχνετε για μια εναλλακτική εναλλακτική, μια ιδιαίτερα ζωηρή επιλογή θα μπορούσε να είναι το ρούμι.

«Περιγράφω τις επενδύσεις σε ρούμι σαν λίγο σαν την Άγρια Δύση», λέει ο Simon Aron, Διευθύνων Σύμβουλος της Cask Trade. «Είναι ακόμα μια άγνωστη αγορά. Αλλά είναι ένα καταπληκτικό ποτό. Τώρα, πραγματικά βλέπεις ανθρώπους στα μπαρ να ζητούν ρούμι με βαρέλι. Και δεν βάζουν τίποτα σε αυτό – και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν».

Καθώς το πνεύμα αυξάνεται σε δημοτικότητα και αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και την προέλευσή του, η επένδυση φαίνεται σαν μια έξυπνη ιδέα. Αλλά δεν είναι σίγουρο, προειδοποιεί ο Aron. Ενώ πολλοί παραγωγοί ρουμιού έχουν ξοδέψει χρόνια για να μειώσουν το πνεύμα τους και να το πουλήσουν χύμα, τώρα η τάση είναι να ξεπουλάνε μεμονωμένα βαρέλια. Και, όπως το θέτει ο επενδυτής. «Είναι όλα λίγο καινούργια».

«Και αυτό που συμβαίνει», προσθέτει ο Aron, «είναι ότι όλοι οι διαφορετικοί παραγωγοί ρουμιού και τα ονόματα που υπάρχουν εκεί έξω αγωνίζονται για τη θέση τους στην αγορά. Μοιάζει λίγο με το πώς ήταν η αγορά ουίσκι πριν από 20 με 30 χρόνια. Και, μερικά από αυτά επιπλέουν στην κορυφή. Υπάρχουν μερικές πολύ μεγάλες μάρκες ρούμι που αποσπούν πραγματικά εύσημα, κάποιες με έδρα τη Γουιάνα, άλλες στην Τζαμάικα και κάποιες στα Μπαρμπάντος. Μια συγκεκριμένη μάρκα που συνήθως ξεπουλά πολύ γρήγορα είναι η Foursquare. Παίρνει ένα πολύ καλό όνομα για τον εαυτό του. Και, όταν απελευθερώνουν μεμονωμένα βαρέλια με ρούμι, συνήθως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ουρά με τα δάχτυλά τους στα ποντίκια, έτοιμοι να κάνουν κλικ».

Τα περισσότερα από τα βαρέλια ρούμι που πωλούνται από την Cask Trade, αποκαλύπτει ο επενδυτής, δεν πωλούνται για επένδυση. Μάλλον το ρούμι είναι εμφιαλωμένο. Αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι ακόμη και μερικά εμφιαλωμένα ρούμια θα εκτιμηθούν – με την προϋπόθεση ότι έχουν αυθεντική προέλευση, ελκυστική αισθητική και είναι και σπάνια και εύγευστα σε εξίσου καλά χυμένα μέτρα. Για να μην αναφέρουμε, το ρούμι είναι επίσης μια πολύ φθηνότερη επένδυση για αρχή. Ενώ μια έκδοση Macallan «Lalique» μπορεί να φτάσει τις 100 χιλιάδες £ σε δημοπρασία, θα μπορούσατε να συλλέξετε ένα συγκριτικό «Dictador Generations en Lalique» για 20 χιλιάδες £.

«Αλλά αν αγοράσετε ένα βαρέλι για επένδυση», λέει ο Simon Aron της Cask Trade, «πρέπει να το αγοράσετε από έναν αρκετά γνωστό παραγωγό ρούμι. Και δεν μπορούσα να σας πω πόσο μπορεί να ανέβει. Αν είναι καλή μάρκα, θα ανέβει. Κανείς όμως δεν ξέρει πραγματικά ακόμα. Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι. είναι η Άγρια Δύση».

Ξεχάστε το χρυσό. Τα μέταλλα μπαταριών είναι η πραγματική πολύτιμη επένδυση…

Ένα χαρτοφυλάκιο πολύτιμων μετάλλων μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, αλλά είναι το καλύτερο στοίχημά σας όταν πρόκειται για ορυκτά που βγάζουν χρήματα; Ενώ τα μέταλλα από την πλατίνα έως το παλλάδιο – και οι πιο κλασικές μεταλλικές επενδύσεις σε ασήμι και χρυσό – έχουν καλή αναλογία κινδύνου προς ανταμοιβή, το 2022 παρατηρείται τεράστια αύξηση στη ζήτηση για μέταλλα μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, του κοβαλτίου και του λιθίου.

«Η ταχεία άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων», εξηγεί ο Henry Sanderson, Executive Editor της Benchmark Mineral Intelligence, «δημιούργησε μια έκρηξη στους παραγωγούς μετάλλων μπαταρίας – οι περισσότεροι από τους οποίους είδαν τεράστιες αυξήσεις στα κέρδη πέρυσι. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν στα 6,6 εκατομμύρια πέρυσι, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος, και αυτό οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι παραγωγοί μετάλλων μπαταριών λένε ότι είναι πιθανό να αναφέρουν αποτελέσματα ρεκόρ πέρυσι».

Είναι αλήθεια. Ο προμηθευτής λιθίου της Tesla, Ganfeng Lithium, ανέφερε ότι τα κέρδη της πέρυσι ανήλθαν κάπου μεταξύ 4,8 δισεκατομμυρίων ¥ (558 εκατομμύρια £) έως 5,5 δισεκατομμύρια ¥ (640 εκατομμύρια £), που είναι μια ετήσια αύξηση μεταξύ 368% και 437%. Δεν είναι περίεργο που το λίθιο έχει ονομαστεί «λευκό λάδι» από όσους διαπραγματεύονται με βάση τη δημοτικότητά του.

«Οι τιμές του λιθίου διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ», επιβεβαιώνει ο Sanderson, «καθώς δεν υπάρχει αρκετή προσφορά για να ανταποκριθεί στην ταχεία κλιμάκωση της ζήτησης. Και το λίθιο είναι μια μικρή αγορά που πρέπει να επεκταθεί γρήγορα — επομένως αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους. Οι τιμές του νικελίου διαπραγματεύονται επίσης σε υψηλό 11 ετών, εν μέρει λόγω της αύξησης της ζήτησης από τα EVs — καθώς το νικέλιο χρειάζεται σε πιο ισχυρές μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων».

Είναι ένα μικρό βήμα για πολλά χρήματα αν επενδύσεις σε αθλητικά παπούτσια…

Πρέπει να είσαι συγκεκριμένος τύπος για να αγοράσεις ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να τα αφήσεις στο κουτί. Αλλά, εάν μπορείτε να ασκήσετε κάποια αυτοσυγκράτηση, αυτοί οι κορυφαίοι προπονητές μπορούν να φέρουν πολλά χρήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά αθλητικών παπουτσιών αναμένεται να φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 — και αυτό είναι πριν καν αρχίσουμε να σκάβουμε τα τακούνια μας στον προσοδοφόρο κόσμο των σχεδίων περιορισμένης έκδοσης και των παπουτσιών που φοριούνται από διασημότητες.

Για τους περισσότερους επίδοξους επενδυτές αθλητικών παπουτσιών, θα έχει νόημα να στοχεύσουν σε μια επώνυμη, κορυφαία επωνυμία – είτε πρόκειται για Gucci είτε για Balenciaga – και αγοράζουν ένα μόνο ζευγάρι παπούτσια περιορισμένης κυκλοφορίας. Τότε φύλαξέ τους με τη ζωή σου. Επιλέξτε με σύνεση, όπως ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Balenciaga 2017 «Triple S», και θα μπορούσατε να κάθεστε (ή θα έπρεπε να είναι όρθια;) σε μια περιουσία σε λίγα χρόνια.

 

Όμως, όπως το The Car Crowd έχει βάλει μια νέα στροφή στη συλλογή και την επένδυση σε κλασικούς κινητήρες, υπάρχουν πολλές αποδεδειγμένες μάρκες που κάνουν το ίδιο με κλωτσιές υψηλού κόστους. Το Rally είναι μια τέτοια πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους sneakerheads να επενδύουν σε μερικές μετοχές ιδιαίτερα ακριβών sneakers. Πέρυσι, η εφαρμογή πρόσφερε ένα ζευγάρι αποκλειστικών παικτών «Kobe Bryant Twos» σε επενδυτές. χωρίστηκε σε περισσότερες από 17.000 μετοχές.

Η αγαπημένη μας επωνυμία κλασματικού ενδιαφέροντος, ωστόσο, είναι η Otis — όπου οι επενδυτές μπορούν όχι μόνο να αγοράζουν νέες μετοχές κάθε εβδομάδα, αλλά μπορούν επίσης να αγοράζουν συλλεκτικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των μυθιστορημάτων του Χάρι Πότερ πρώτης έκδοσης και των iPod πρωτότυπης γενιάς. Αλλά οι πραγματικά προσοδοφόρες προσφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα των sneaker. Οι τρέχουσες προσφορές περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Jordan 1 «Metallic Red», μια συλλογή παπουτσιών Yeezy II και προπονητές σεζόν NBA του 1987 της Magic Johnson.

0 replies on “Οι καλύτερες εναλλακτικές επενδύσεις για το 2022”