Μια νέα έρευνα για τα οφέλη της άσκησης

οφέλη της άσκησης
© Unsplash/Laurie-Anne Robert

Το ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία μας δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο μια νέα έρευνα αναφέρει ότι τα οφέλη της άσκησης έχουν διάρκεια μέχρι και δέκα χρόνια. Γνωρίζουμε ακόμη ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τα διαφορετικά είδη καρκίνου, γι’ αυτό και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μας συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Μάλιστα, εάν ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη συμβουλή, αυτή θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology. Οι μελετητές του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα απ’ το 1998 έως το 2003 και ανέλυσαν τις επιδράσεις της άσκησης στους συμμετέχοντες μέσα σε ένα διάστημα οχτώ μηνών.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες, ενώ μετά από δέκα χρόνια εξέτασαν εκ νέου τους συμμετέχοντες για να δουν τι αποτελέσματα είχαν οι προπονήσεις που είχαν κάνει, όταν πραγματοποιήθηκε η μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία των συμμετεχόντων εξακολουθούσαν να διατηρούνται μετά από δέκα χρόνια, εάν και το επίπεδο τους ήταν διαφορετικό ανάλογα με την ένταση της άσκησης που είχαν πραγματοποιήσει.

Οι συμμετέχοντες που πριν την έρευνα έκαναν καθιστική ζωή, εμφάνισαν θετική αλλαγή στις καρδιοαναπνευστικές τους ικανότητες, ενώ τα αποτελέσματα για όσους έκαναν μέτριας έντασης άσκηση έδειξαν μετά από δέκα χρόνια χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και αρτηριακής πίεσης.

Tags from the story
0 replies on “Μια νέα έρευνα για τα οφέλη της άσκησης”