Μαφία: Η υπόθεση σηκώνει… πούρο!

Αν υπάρχει ένα σύμβολο εξουσίας, πολυτέλειας και επιτυχίας, το πούρο είναι σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό. Μεγάλες ηγετικές φυσιογνωμίες όπως ο Τσε Γκεβάρα, χαρισματικοί πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Τσόρτσιλ και ο Κέννεντυ αλλά και διάσημοι μαφιόζοι όπως ο Αλ Καπόνε, συνήθιζαν να επισφραγίζουν μια επιτυχημένη συμφωνία με ένα καλό μπουκάλι κρασί και φυσικά με το αγαπημένο τους πούρο. Ο Πρόεδρος Τσόρτσιλ μάλιστα ήταν τόσο φανατικός καπνιστής πούρων που τα δικά του δεν τα αποχωρίζονταν ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου είχε απαιτήσει την κατασκευή μιας ειδικής μάσκας οξυγόνου σε ένα από τα επαγγελματικά αεροπορικά του ταξίδια, ώστε να καπνίζει με την άνεσή του, σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κέννεντυ είχε επίσης ζητήσει από τη γραμματέα του να του εξασφαλίσει μέσα σε 24 ώρες 1200 πούρα. Ο Κέννεντυ βιαζόταν να τα αποκτήσει γιατί εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν να υπογράψει εμπάργκο για την απαγόρευση των κουβανέζικων προϊόντων στη χώρα.

Στις αρχές του ’20, την περίοδο δηλαδή που ξεκίνησε η δράση του Αλ Καπόνε, του πιο φημισμένου αρχηγού της μαφίας, το πούρο ταυτίστηκε με τον υπόκοσμο. Άλλωστε για τους ίδιους τους μαφιόζους, το πούρο ήταν συνώνυμο με την επανάσταση της παρανομίας και τη νέα μορφή της εξουσίας που διεκδικούσαν. Ο Καπόνε ήταν από τους πιο φανατικούς καπνιστές πούρου. Σήμερα, κάποια από τα πιο περιζήτητα πούρα του κόσμου, τα «Al Capone Cigars», ένας συνδυασμός από καπνά της Βραζιλίας και της Νικαράγουας με χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα, χρωστάνε το όνομά τους στον Καπόνε και σίγουρα εκείνοι που τα καπνίζουν… κατά βάθος, θα ήθελαν να του μοιάσουν.

Αλ Καπόνε: Ο βασιλιάς της μαφίας

Τη δεκαετία του ’20 ο Καπόνε ήταν ο πιο ισχυρός άντρας του Σικάγο. Όλες οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες, ο τζόγος, η πορνεία και το λαθρεμπόριο ποτών της πόλης, «περνούσαν» αποκλειστικά από το μεγάλο αφεντικό της μαφίας. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ευεργέτη εφόσον εξασφάλιζε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο πιο πολυσυζητημένος αρχηγός της μαφίας γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1899 στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν «Alphonsus Capone». Μεγάλωσε σε μια αρκετά σκληρή γειτονιά και από την εφηβική του ηλικία ήταν μέλος δύο συμμοριών, των «Βιαστών του Μπρούκλιν» και των «40 μικρών κλεφτών».

Παρόλο που ήταν ιδιαίτερα ευφυής παράτησε το σχολείο σε ηλικία 14 ετών για να αρχίσει την «καριέρα» του ως πολλά υποσχόμενο μέλος της μαφίας.

Οι «οικογενειακές αρχές» της μαφίας

Τα αρχικά της Μαφίας σημαίνουν Οργάνωση των Ιταλών Μητέρων και Πατέρων (Mothers and Fathers Italian Association) και ο σκοπός της είναι η αποκατάσταση της τιμής, η εκδίκηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Στην «οικογένεια» της μαφίας ο κλέφτης και ο δολοφόνος είναι άνθρωποι που διαθέτουν λόγο τιμής. Η λέξη «Ομερτά» σημαίνει ανθρωπότητα και είναι συνώνυμη με τους άγραφους νόμους της ιταλικής μαφίας και τον κώδικα της σιωπής που υπάρχει μεταξύ των μελών της. Η μυστική ιεροτελεστία που ακολουθούν τα μέλη παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες ως προς τη δομή με τη μασονία και -όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται- με τις αρχές των Ιπποτών. Ο καλύτερος τρόπος για να μπει κανείς στον κόλπο της «Ομερτά» είναι κατά κύριο λόγο να έχει γεννηθεί μέσα σε αυτή. Αν δηλαδή είναι γιος μαφιόζου, η πορεία του είναι προκαθορισμένη. Αν όμως αυτή δεν έχει τύχη αλλά είναι αποφασισμένος να μπει στην «οικογένεια» με κάθε τρόπο, θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του. Τα νέα μέλη προορίζονται για την αντικατάστασή των μαφιόζων που έχουν πεθάνει. Κάθε «οικογένεια» έχει το δικαίωμα να προσθέσει μόνο δύο καινούρια μέλη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε νέο μέλος, πρέπει οπωσδήποτε να έχει ιταλική καταγωγή για να θεωρηθεί «παιδί της οικογένειας». Στην περίπτωση που ένας μαφιόζος έχει σκοτωθεί από άτομα μέσα από τον κόλπο της οικογένειας, δεν αντικαθίσταται.

Ένα από τα «μεγάλα κεφάλαια» της Φαμίλια Μακιαβέλλι, εξέδωσε πριν 5 χρόνια ένα βιβλίο με τίτλο «Mafia Manager» που εξηγεί τους τρόπους πως να γίνεις ένας επιτυχημένος μαφιόζος επιχειρηματίας. Επισημαίνει, ότι η πορεία ενός μαφιόζου καθορίζεται από τον σεβασμό και την υπακοή προς τον capo, το αφεντικό δηλαδή, χωρίς να αγγίξει τα όρια της δουλικότητας. Γιατί ο «υπερβολικός ζήλος» μπορεί να φανεί ύποπτος. Όλα τα μέσα είναι θεμιτά για την απόκτηση χρημάτων, αλλά ένα πράγμα είναι ασυγχώρητο και τιμωρείται με θάνατο. Όταν ένα μέλος της μαφίας δεν σεβαστεί τη σύζυγο, την ερωμένη και κάθε γυναίκα που έχει συγγένεια ή άμεση σχέση με τα υπόλοιπα μέλη.

Τα αρχικά της Μαφίας σημαίνουν Οργάνωση των Ιταλών Μητέρων και Πατέρων (Mothers and Fathers Italian Association) και ο σκοπός της είναι η αποκατάσταση της τιμής, η εκδίκηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Οι πρώτοι επαγγελματίες μαφιόζοι

Mε τον καιρό οι gabelloti αποκτούσαν περιουσία, αγόραζαν τη γη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες και εξαγόραζαν τον τίτλο του «αριστοκράτη». Στη συνέχεια, εκμεταλλευόντουσαν φτωχούς αγρότες και στην περίπτωση που δεν «υπάκουαν», έστελναν δικούς τους ανθρώπους για να τους εκβιάσουν, ακόμα και να τους σκοτώσουν, αν κρινόταν απαραίτητο. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή «τοπικής μαφίας». Το 1864 η μαφία αποκτάει πιο οργανωμένη παρουσία. Έδρα της, το Παλέρμο.

Το 1875, καταγράφεται η πρώτη μαρτυρία από έναν άνθρωπο που είχε πέσει θύμα του Αντονίνο Τζιαμόνα, του πρώτου μεγάλου αφεντικού της μαφίας. Την ίδια χρονική περίοδο ο αρχηγός της αστυνομίας του Παλέρμο καταγγείλει την σχέση της Ιταλικής Κυβέρνησης με τη Μαφία κι ακολουθεί μεγάλο σκάνδαλο.

Μέχρι το 1903 το φαινόμενο της ιταλικής μαφίας έχει εξαπλωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μορέλο, γνωστός με το παρατσούκλι «Piddu» θεωρείται το πρώτο μεγάλο αφεντικό της αμερικανικής μαφίας.

Το 1915, ο Δήμαρχος του Κορλεόνε, ο άνθρωπος ο οποίος αγωνιζόταν χρόνια για την εξόντωση της μαφίας, δολοφονείται. Αποκαλύπτεται η ανάμειξη του με την «οικογένεια» για περισσότερα από 20 χρόνια.

Από τότε, πολλά σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής ή του χώρου του θεάματος, συνέδεσαν κατά καιρούς το όνομά τους με τη μαφία. Πολλές ήταν οι κατηγορίες για την ανάμειξη του Φρανκ Σινάτρα, ενώ φήμες ήθελαν η προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέννεντυ να έχει υποστηριχθεί από το μαφιόζο Τζιανκάνα, ένα από τα αρχικά μέλη της φαμίλιας.

Οι μαφιόζοι αποκτούν πολιτικά αξιώματα

Το 1926 ο φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι προσπαθεί να εξοντώσει το οργανωμένο έγκλημα της μαφίας. Στην πραγματικότητα, οι Φασίστες και η Μαφία ήταν δύο εγκληματικές συμμορίες σε αντίπαλα στρατόπεδα που πολεμούσε η μία την άλλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η εικόνα των μαφιόζων να είναι σαφώς πιο συμπαθητική. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάλιστα αναθέτουν τη δημαρχία της Σικελίας στο μαφιόζο Calogero Vizzini. Ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες δολοφόνους, ο οποίος με την εκλογή του, εξασφαλίζει απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Ακόμα και σήμερα, η άναρχη δόμηση των κτιρίων και η έλλειψη πάρκων στο Παλέρμο, μαρτυρούν την εξουσία που κατείχαν οι μαφιόζοι στην πόλη.

Το 1954, μετά το θάνατο του Vizzini, η μαφία υιοθετεί τη γραμμή του αμερικανικού εγκλήματος. Τότε ήταν που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι «γκάνγκστερς», οι σκληροτράχηλοι μαφιόζοι με την κοφτή ματιά και το πούρο στο στόμα που έφτιαξαν τον δικό τους μύθο και στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία πολλών μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών.

Μπερνάντο Πρεβεντζάνο. Ο νέος αρχηγός της Cosa Nostra

Στο μεταξύ, την αρχηγεία της Cosa Nostra – της «Δικής μας Υπόθεσης» όπως είναι η ακριβής μετάφραση- αναλαμβάνει ο Μπερνάντο Πρεβετζάνο, ο κορυφαίος μαφιόζος όλων των εποχών. Σε ηλικία μόλις 26 ετών, εντάσσεται στη συμμορία του Κορλεόνε και γρήγορα αποκτά το ψευδώνυμο «ο  μπουλντόζας», εξαιτίας της αγριότητας που επιδεικνύει στις δολοφονίες κατά παραγγελία. Ένας από τους λόγους που καταφέρνει να διαφεύγει πάντα την τελευταία στιγμή από τα χέρια της αστυνομίας, αλλά και να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της Cosa Nostra, ήταν η ικανότητά του να καλύπτει τα ίχνη του.

Αποφεύγει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία με κάθε τρόπο κι έτσι τα μηνύματά του περνάνε γραπτώς, από χέρι σε χέρι, χωρίς να γνωρίζει ο τελικός παραλήπτης τους ενδιάμεσους και φυσικά τον αποστολέα. Η επιρροή του Προβεντζάνο σε πολιτικούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες του εξασφάλιζαν δύναμη και ελευθερία. Πρόσφατα, ο αρχηγός της Cosa Nostra ο οποίος απασχολούσε επί 42 ολόκληρα χρόνια την αστυνομία, συλλήφθηκε στην εξοχική του κατοικία κοντά στην γενέτειρά του, το χωριό Κορλεόνε που βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι δεν προέβαλλε  καμία αντίσταση στις Αρχές. Ίσως απλά, κουράστηκε να κρύβεται κι αποφάσισε να παραδώσει τα σκήπτρα στους νεότερους. Ίσως, το μόνο που θέλει στα 73 του χρόνια είναι να απολαύσει το πούρο του και να αναπολήσει τις ένδοξες στιγμές της ζωής του. Εξάλλου, η ιστορία συνεχίζεται…

0 replies on “Μαφία: Η υπόθεση σηκώνει… πούρο!”