Κορώνα στο κεφάλι μου…

Τhe kiss in the years of Covid-19, Grafitti in Milano, απ' τον street artist Tvboy

Πώς τελικά το mentally fit θα μας σώσει και γιατί στις τόσες και τόσες γνωσιακές προσεγγίσεις, η απειλή του Covid-19 έδειξε κατάφωρα ότι η ερώτηση που θα μας πάει παρακάτω ως άτομα και ως συλλογικότητα, είναι το Πώς κι όχι το Γιατί. Τι να την κάνεις την ενδοσκόπηση του αναγκαστικού εγκλεισμού αν δεν έχεις αποφασίσει να είσαι ευέλικτος με το τι θα κάνεις τα συμπεράσματά της. Τα δώρα της επιστημονικής τεκμηρίωσης και πώς οι εφαρμογές των Νευροεπιστημών γίνονται τεχνικές για κατάκτηση όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της διακριτής αποτελεσματικότητας. Ευελιξία, παρατήρηση και δημιουργική περιέργεια, για αρχή και πολύ νερό.

Spread Art not terror

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες αγγίζουν θεραπευτικά τη ζωή. Στις δικές μου νευρογλωσσικές ιδιοτροπίες το καλλιτεχνείν αφορά τρόπο, αξίες και πεποιθήσεις κι απέχει πάρα πολύ από την οριζόντια κατάταξη επαγγελμάτων. Αυτοί οι καλλιτέχνες του πώς κι όχι του “τι” ή του “ποιος”, παράγουν αποτελέσματα που ακουμπούν τους πάντες, που ενώνουν και δε διαιρούν, επειδή ίσως η δημοκρατία της τέχνης τούς μιλά στο συναίσθημα κι όχι στις ταμπέλες.

Ο Ιταλός street Artist TvBoy αναδημιουργεί το «the Kiss», το συγκλονιστικό έργο του Francesco Hayez, σε graffiti που φιγουράρει μεγαλοπρεπώς σε κεντρικό δρόμο στο Μιλάνο όπου το ζευγάρι φιλιέται παθιασμένα φορώντας μάσκες και κρατώντας αντισηπτικά, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο το ερώτημα αν η τέχνη μιμείται τη ζωή ή αν την ξεπερνάει.

Ο TvBoy πρακτικά εκθέτοντας στα μάτια όλων μας το φιλί σαν συμπεριφορικό μοτίβο για πολλούς λαούς και πολιτισμούς, ελάχιστα μετά την εβδομάδα μόδας και ενώ η Ιταλία είναι μια κόκκινη κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη αφήνει στο τραπέζι της σκέψης πολλά ανοιχτά ερωτήματα που αφορούν στη συμπεριφορά μας πρώτιστα και έπειτα στο ανοσοποιητικό μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

L’Amore ai tempi del Co..vid-19.?? . . . . Swipe to watch the video. #MilanoNonSiFerma #Tvboy #StreetArt #UrbanArt #Bacio #Hayez

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tvboy (@tvboy) στις

Μια κορώνα για τους θνητούς…

Οι απανταχού επιδημιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες επί των λοιμώξεων μιλούν για αχαρτογράφητα νερά, όντας φειδωλοί στις δηλώσεις τους όχι μόνο γιατί προς το παρόν λείπει η επιστημονική τεκμηρίωση αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει στον τρόμο για τον νέο Κορωνοϊό ο άνθρωπος συμπεριφορικά.

Και πράγματι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι φλέγον θέμα διπλής ανάγνωσης και κατεύθυνσης. Η εξέλιξη είναι μεγάλη ιστορία και περιλαμβάνει αυτό που ο επίκαιρος Gabriel García Márquez, αναφέρει στο best seller του Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας: «Οι κοινωνίες και τα στρατεύματα προχωρούν πάντα με τις ταχύτητες του πιο αργού».

Από τη μία υπάρχει ο μεταλλαγμένος και νέος κορωνοϊός, για τον οποίο εξπέρ είναι οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Κόσμου κι από την άλλη υπάρχει η επέκταση του φαινομένου στην κοινωνία, στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, αισθανόμαστε, επικοινωνούμε και διαδρούμε.

Californian Dreamer

Τη 10ετία του ’70 στην Καλιφόρνια δυο επιστημονικές εκρήξεις άλλαξαν τον κόσμο μας στα χρόνια που ακολούθησαν. Από τη μία η αυγή της Silicon Valley έθεσε τα θεμέλια για όλο το ψηφιακό σύμπαν στο οποίο μετοικίσαμε και από την άλλη, στο University California Santa Cruz δυο Διδακτορικοί Φοιτητές, ο Richard Bandler και ο John Grinder, συνδημιούργησαν το επιστημονικό σύστημα NLP.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, ένας επιστημονικός περιγραφικός τίτλος που τότε κρίθηκε αντιεμπορικός ως όνομα, δύσκολο και πολυσύλλαβο, απορριπτέο από τους απανταχού marketers κι έτσι πέρασε γρήγορα στη σύντμηση του ως NLP. Κανείς δεν είχε φανταστεί τότε πόσο μόδα θα γίνει. Ακόμη περισσότερο δεν είχε φανταστεί κανείς, ούτε καν οι δημιουργοί του, πως αυτή η ξέφρενη μόδα θα ανοίξει και τους ασκούς των κακών απομιμήσεων, αφού όπου έμπαιναν αυτά τα 3 γράμματα το σύστημα πουλάει και, πουλάει πολύ ειδικά τώρα σχεδόν μισό αιώνα μετά.

Το NLP, ξεκίνησε και παραμένει ένα άκρως επιστημονικό σύστημα, με βάσει του τις Νευροεπιστήμες, τη Βιολογία, τις Ανθρωπιστικές επιστήμες, τη Γλωσσολογία, κτλ.

Μιλώντας για Biomechanics, βάζουμε στο μικροσκόπιο της παρατήρησης και της μελέτης την Ανθρώπινη Συμπεριφορά. Η τεχνική των τεχνικών στο NLP – έχοντας πλέον κοντά στις 25 διαφορετικές επιστημονικής βάσης τεχνικές να δώσει- ήταν και παραμένει το Modeling. Όχι το ομώνυμο της πασαρέλας. Το modeling στο NLP αντιστοιχεί στα Ελληνικά, στην αποτύπωση της αποτελεσματικότητας στον τρόπο με τον οποίο κάποιος σκέφτεται και φέρεται. Αναζητείτε η κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα που έχει κάποιος ενώ δεν έχει κάποιος άλλος. Πρόκειται για την ανεύρεση του συμπεριφορικού εκείνου αλγορίθμου που εξηγεί πως το εσώτερο παιχνίδι της νοοτροπίας, των πεποιθήσεων, της διαδρομής που ακολουθεί ο Νους κάποιου οδηγεί σε συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργεί. Καλά όλα αυτά. Ποια η σύνδεση τους με κορώνες, ιούς κι αντισηπτικά τζελ;

Από γενεές 14…

Σήμερα το NLP περνά από την 3η γενιά στην 4η γενιά. Αν στην 3η γενιά μιλούσαμε για πρωτόκολλα εξειδίκευσης – προσωπική ανάπτυξη, επαγγελματική αποτελεσματικότητα, εκπαίδευση, υγεία κοκ- στην 4η γενιά μιλάμε για εξειδικευμένα επιστημονικού υπόβαθρου μοντέλα σε κάθε πρωτόκολλο.

Σήμερα σε συνέχεια 5 περίπου δεκαετιών το σύστημα NLP εξακολουθεί να έχει ακαδημαϊκή στέγη το University California Santa Cruz, όπου είναι κι η έδρα του NLP University. Ο Robert Dilts, εξέχουσα επιστημονική φυσιογνωμία με πολυγραφότατη πορεία διεθνώς κι ένας από τους ιδρυτές του NLP University, έχει αναπτύξει πάμπολλα μοντέλα ανάπτυξης κι έχει συνυπάρξει με τους αποκαλούμενους Game Changers του πλανήτη, ονόματα ηχηρά όπως ο Steve Jobs, o Εlon Musk, Jeff Bezos κι άλλοι. Μελέτησε για πολλά χρόνια τους ίδιους και το έργο τους αναζητώντας τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην επιτυχία τους. Το μοντέλο που ανέπτυξε μετά από αυτή τη Μελέτη είναι το Success Factor Modeling ή SFM επί το συντομότερο που αρχικά εφαρμοζόταν σε επαγγελματικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πριν από κάποια χρόνια, με αφορμή ένα οικογενειακό ζήτημα υγείας, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο έργο και να μελετήσει τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στον τομέα της παγκόσμιας Υγείας. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με εκπληκτικά ευρήματα για τους επαγγελματίες Υγείας αλλά και τους Ασθενείς, το Πρόγραμμα Αυτό πάντα στο πλαίσιο της επιστημονικής τεκμηρίωσης, ήρθε και στην Ευρώπη, με σκοπό να αποτυπωθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που κάνουν γιατρούς να ξεχωρίζουν με τα επιτυχή αποτελέσματά τους και ασθενείς για την ταχύτητα και την βελτιστοποίηση τους στη διαδικασία ανάρρωσης και θεραπείας τους.

Arrivederci Roma

Ακριβώς πριν από έναν μήνα στην Ρώμη, η Emanuella Mazza, επιστημονική συνεργάτης του Robert Dilts για την Ιταλία και λίγο πριν δοθεί η σκυτάλη της Υγείας για το ίδιο πρόγραμμα στην Ελλάδα και στην Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα της έρευνας στην Ιταλία. Αυτή με την στιγμή η κρίση στην παγκόσμια Υγεία και με τα ποσοστά κρουσμάτων στη γειτονική χώρα να χτυπάνε ρεκόρ, το Success Factor Modeling for Healthcare φάνηκε πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού στην παρουσίασή του ανοίχτηκαν στο τραπέζι εκτός από τα ιατρικά δεδομένα και μικρές λεπτομέρειες τεράστιας σημασίας που αφορούν στην ιδιοσυγκρασία, την επικοινωνιακή κουλτούρα ενός λαού, τον τρόπο που ζει, τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις του. Ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιούν όλοι αυτοί οι παράγοντες αφενός τον τρόπο που απειλεί έναν πληθυσμό ο ιός και αφετέρου την ίαση, τη θεραπεία, τους χρόνους και τον τρόπο ασθένειας κι ανάρρωσης είναι τόσο κομβικός που πρακτικά επιδρά στον πυρήνα του ιού και αλλάζει τη συμπεριφορά του, παρόλο που αυτή δεν αφορά την βιομοριακή του υπόσταση.

Who’s the expert?

Στη σχέση γιατρού και ασθενούς, νοσηλευτικού ιδρύματος και ασθενούς, φαρμακευτικής αγωγής κι ασθενούς ο ειδικός είναι ο γιατρός. Ο επιστήμονας.

Όμως… στην ανάληψη της ευθύνης για την ασθένεια, την ανάρρωση, την ίαση, την πρόληψη και στην τήρηση της ευθύνης αυτής, στο τι και στο πώς επικοινωνείτε στο ιατρικό προσωπικό, ο ειδικός είναι ο ασθενής. Στην ανάγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα του, στην αποτύπωση του τι πιστεύει, αισθάνεται, προτίθεται και στο πως αυτό το επικοινωνεί, εφόσον είναι ειλικρινής και επικοινωνεί, ο ειδικός είναι ο ασθενής. Στο πως μια ασθένεια, πάνω μας ή παραδίπλα επηρεάζει το οικοσύστημά μας, οι ειδικοί είμαστε εμείς και με την ευθύνη της ειδικότητας για τον εαυτό μας, τον οποίο υποχρεούμαστε να γνωρίζουμε, συμπορευόμαστε με ευθύνη για την ανθρωπότητα συνολικά με τον γιατρό.

Ο γιατρός είναι επιστήμονας. Δεν είναι ο μάγος της φυλής. Δεν υποχρεούται να έχει μαντικές ιδιότητες καθώς επένδυσε στην εγκυρότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης κι όχι στην αυθαιρεσία της εικασίας.

Ο γιατρός δεν είναι νταντά μας, μπαμπούλας και τιμωρός. Δε θα αποφασίσει για μας στην ιεράρχηση των αξιών μας αν είναι πιο πάνω η δημόσια κι η ημέτερη υγεία από ένα ξεδιάντροπο φτέρνισμα που πια περνά το φάσμα της αγένειας και χτυπά το όριο της απειλής.

Please wait, processing update.

Οι γιατροί μαθαίνουν στα πρώτα τους χρόνια στα θρανία πως το σώμα είναι ένα ακούραστο νοσοκομείο. Συνεχώς, σε κάθε κύτταρο μας, όχι απλά σε κάθε όργανο και σε κάθε λειτουργία του υπάρχει ένας αειθαλής διορθωτικός μηχανισμός.

Οι λόγοι για τους οποίους οι διορθώσεις αυτές μειώνονται ή δεν επιτυγχάνονται είναι πολλοί. Τα πονήματα των Νευροβιολόγων, των Νευροεπιστημόνων και των Επιγεννετιστών έχουν καταδείξει καθοριστικούς παράγοντες γι’ αυτό που δεν αφορούν εξωγενή αίτια, συμπεριλαμβάνοντας τομείς που κάνουν πια λόγο για την ευθυγράμμιση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Το σώμα βρίσκεται σε άρρηκτο καθρεφτισμό του ψυχισμού, της ιδιοσυγκρασίας, των συνηθειών, των συναισθημάτων και των αξιών μας, των πεποιθήσεων και των εμπειριών μας.

Οι γιατροί πλέον τείνουν να εξειδικεύουν τις συνεντεύξεις τους παίρνοντας ιστορικό όχι μόνο για την παθολογία του ασθενούς, αλλά και τις συνήθεις, τις αντιλήψεις και την καθημερινότητά του. Γνωρίζουν ή εκπαιδεύονται στο πως να κάνουν ερωτήσεις για την μαιευτική ανίχνευση της πληροφορίας.

Όλο και περισσότερα πρωτόκολλα δίνουν έμφαση στην πρόληψη και στην συνθετική προσέγγιση της υγείας, της ευεξίας, της ευζωίας. Το σύμπτωμα χαρτογραφείται μαζί με το αίτιο και τη συμπεριφορά του ατόμου. Ο χάρτης πια δείχνει πως όλα συνδέονται και πως αν δεν παράγουμε βελτιωτικά για μας και το σύνολο παράγωγα, τότε ο έλεγχος παραδίδεται κάπου αλλού.

Είμαστε δείχνει η κατάσταση, εξαρτημένοι από τα προβλήματα. Καλλιεργούμε μια προβληματολαγνεία και πορευόμαστε υπεραναλύοντας την. Κάτι τέρπει μέσα μας κι ας είμαστε έξω μας διαφωνούντες.

Κινδυνεύουμε από τον ιό ή από τον υιό του πανικού και της απουσίας ατομικής ευθύνης και διορθωτικών μηχανισμών στον τρόπο σκέψης;

May days

Η Υγεία δεν αφορά μόνο τους Ειδικούς. Αφορά κάθε άνθρωπο κι είναι η μόνη απαράβατη προϋπόθεση για να πετύχουμε οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο. Η ιστορία που τώρα γράφεται απέδειξε περίτρανα πόσο η προσωπική υγεία ρίχνει φως στη δημόσια υγεία ή την απειλεί. Μάθετε σήμερα πως μπορείτε να χτίσετε έναν Υγιή Τρόπο Σκέψης σε ένα Υγιές Σώμα.

Μαριάννα Αντωνακάκη
Founder of NowLetsPlay®
Global NLP Trainer, UCSC
Play Therapy Tr.

Tags from the story
0 replies on “Κορώνα στο κεφάλι μου…”