Big Greek Blue: Ελεύθερη κατάδυση από τον πρωταθλητή Χρήστο Παπαδόπουλο

Big Greek Blue

Θάλασσα, ο άνθρωπος ένιωσε από πολύ νωρίς την έλξη γι’ αυτό το άγνωστο και συναρπαστικό περιβάλλον. Στην αρχή προσπαθώντας να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες και στη συνέχεια για να ανακαλύψει τι συμβαίνει πέρα, αλλά και κάτω απ’ αυτήν. Όσοι έχουν καταδυθεί με μια μόνο ανάσα στα άδυτα του τεράστιου αυτού μέρους που καλύπτει τον πλανήτη μας έχουν ανακαλύψει όχι μόνο κομμάτια βυθού αλλά και του εαυτού τους μέσα από την γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει ο υποβρύχιος κόσμος.

Κείμενο από τον Χρήστο Παπαδόπουλο

Η ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια όπου Πολυνίσιοι ψαράδες βουτούσαν για εύρεση τροφής ενώ γυναίκες στην Ιαπωνία γνωστές και ως Άμα, καταδύονταν για εμπορικούς σκοπούς συλλέγοντας μαργαριτάρια. Στην Ελλάδα οι πρώτες αναφορές γίνονται σε κείμενα κυρίως του Πλάτωνα, του Ομήρου αλλά και άλλων ιστορικών της αρχαιότητας. Πολλά χρόνια αργότερα, οι Καλύμνιοι βουτηχτές καταδύονται σε μεγάλο βάθος για βιοποριστικούς σκοπούς συλλέγοντας σφουγγάρια.

Φθάνοντας στα νεότερα χρόνια, το 1913, ο Στάθης Χατζής από την Σύμη με μια μόνο ανάσα και με τη βοήθεια μιας πλατιάς πέτρας, την λεγόμενη σκανδαλόπετρα κατεβαίνει σε βάθος 77 μέτρων για να εντοπίσει την χαμένη άγκυρα ενός Ιταλικού θωρηκτού του Regina Margherita, όπως αναφέρεται και στο ημερολόγιο του καπετάνιου του πλοίου. Αυτή αποτελεί και την πρώτη επίσημη αναφορά ελεύθερης κατάδυσης σε βάθος που κατεγράφη παγκοσμίως.

Την απαρχή της αγωνιστικής ελεύθερης κατάδυσης (1960-1970) σηματοδότησαν δύο διάσημοι πλέον στον χώρο δύτες, ο Jacques Mayol και ο Enzo Maiorca που προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα όρια ο ένας του άλλου καταδύονται σε μεγάλα βάθη ξεπερνώντας τα 100 μέτρα, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς των επιστημόνων ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντέχει την πίεση κάτω από τα 50 μέτρα βάθος.

Η αναμέτρηση των δύο αυτών αθλητών μεταφέρεται από τον Luc Besson στην μεγάλη οθόνη το 1988 με το Big Blue να έρχεται στο προσκήνιο, παρακινώντας έτσι πολλούς ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την ελεύθερη κατάδυση και αναδεικνύοντας μέσα από τις εικόνες του το Ελληνικό απέραντο γαλάζιο της Κυκλαδίτικης Αμοργού. Το 2017 η ταινία αποτέλεσε έμπνευση και αρχή για το Authentic Big Blue που διεξήχθη στο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας, την Αμοργό, ένας αγώνας με συμμετοχές αθλητές από όλον τον κόσμο που θα αποτελέσει θεσμό τα επόμενα χρόνια.

Καταδυτικό Αντανακλαστικό

Ύστερα από πρωτόγνωρα για την εποχή βάθη, στα οποία κατάφεραν να καταδυθούν οι δύο άντρες, διεξήχθησαν έρευνες για την κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες κατάδυσης. Ανακάλυψαν την λειτουργία του καταδυτικού αντανακλαστικού το οποίο είναι ένα σύνολο αντιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα που ενεργοποιείται σε συνθήκες βύθισης, πίεσης και άπνοιας, με σκοπό την εξοικονόμηση του οξυγόνου και την προστασία των πνευμόνων σε μεγάλα βάθη.

AIDA International

Η αύξηση ολοένα και περισσότερο του πληθυσμού των ελευθέρων δυτών φέρνει την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου οργανισμού. Έτσι ιδρύεται το 1992 η AIDA International, ένας Διεθνής Οργανισμός για την Ανάπτυξη της Άπνοιας, που έχει σκοπό την διάδοση του αθλήματος σε όλον τον κόσμο, την ερεύνα πάνω σε πτυχές που δεν είναι τελείως ξεκάθαρες και κυρίως την εκπαίδευση των δυτών με ασφάλεια. Δίνοντας έμφαση στην αγωνιστική Ελεύθερη Κατάδυση διοργανώνει αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αθλήματος.

  • Κάνοντας Άπνοια
    Η άπνοια έχει σκοπό την ευχαρίστηση και ψυχαγωγία μέσα στο νερό τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο. Το βασικό είναι η γνώση και ανακάλυψη αυτής της όμορφης δραστηριότητας.
  • Βουτιά στο σχοινί
    Ο δύτης καταδύεται και αναδύεται με την βοήθεια πτερυγίων ή χωρίς προσπαθώντας να φτάσει το επιθυμητό βάθος.
  • Στατική Άπνοια
    Ο δύτης κρατάει την αναπνοή του στην επιφάνεια του νερού ακίνητος για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
  • Βουτιά στην πισίνα
    Ο δύτης κολυμπά υποβρυχίως με πέδιλα ή χωρίς προσπαθώντας να διανύσει την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση.

Τα παραπάνω αποτελούν και μερικά από τα κύρια αθλήματα που διεξάγονται στην αγωνιστική Ελεύθερη Κατάδυση. Οι δραστηριότητες, όμως δεν τελειώνουν εκεί αφού η υποβρύχια φωτογραφία, το ψαροντούφεκο και η παρατήρηση του βυθού αποτελούν ένα καλό κίνητρο για να καταδυθεί κανείς.

Άξιο λόγου είναι η διαμόρφωση του τρόπου σκέψης καθώς και του χαρακτήρα που πρέπει να διέπει τον ελεύθερο δύτη. Οι επιδόσεις στην αθλητική ελεύθερη κατάδυση χτίζονται αργά και θέλουν υπομονή και επιμονή. Υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια και βιασύνες θα κουράσουν και πιθανόν να οδηγήσουν τον ελεύθερο δύτη σε απογοήτευση. Η αγάπη για τη θάλασσα δεν μετριέται με τις επιδόσεις αλλά με τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχουμε όταν βρισκόμαστε μέσα σε αυτήν. Η αίσθηση της αιώρησης, της ελεύθερης πτώσης αλλά και της επιστροφής στην επιφάνεια ύστερα από μια βουτιά δύσκολα περιγράφονται.

Για να ξεκινήσει κάποιος δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόστος σε εξοπλισμό αφού με μια μάσκα, έναν αναπνευστήρα και ένα ζευγάρι πέδιλα μπορεί να κάνει την αρχή. Το σημαντικό στα πρώτα βήματα του εκπαιδευόμενου είναι να διδαχθεί σωστά την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης, τα όρια, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό το όμορφο άθλημα.

Οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν από έμπειρους ελεύθερους δύτες εκπαιδευτές. Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα απολύτως ασφαλές άθλημα φτάνει να τηρούνται οι κανόνες.

0 replies on “Big Greek Blue: Ελεύθερη κατάδυση από τον πρωταθλητή Χρήστο Παπαδόπουλο”