Pool Precision: Ο ρόλος της OMEGA στους αγώνες κολύμβησης

OMEGA στους αγώνες κολύμβησης

Η σχέση της OMEGA με τις αθλητικές διοργανώσεις ξεκίνησε το 1932, όταν για πρώτη φορά ανατέθηκε σε μία εταιρεία η επίσημη χρονομέτρηση για όλα τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων – συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης.

Η σταθερή δέσμευση της εταιρείας για ακρίβεια εντυπωσίασε σε τέτοιο βαθμό τη FINA, τον αρμόδιο οργανισμό για τα αγωνίσματα υγρού στίβου σε όλο τον κόσμο, ώστε το 1973 ζητήθηκε από την OMEGA να γίνει ο Επίσημος Χρονομετρητής στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας.

Παράλληλα με τη χρονομέτρηση στις πιο σημαντικές διοργανώσεις αγώνων κολύμβησης τις τελευταίες δεκαετίες, η OMEGA βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών χρονομέτρησης του αθλήματος:

Από τον πρώτο ημιαυτόματο χρονομετρητή στην κβαντική εποχή

Το Swim-Eight-O-Matic χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης του 1956 και ήταν η πρώτη ημιαυτόματη συσκευή χρονομέτρησης με ψηφιακή οθόνη. Βοήθησε τους υπεύθυνους χρονομέτρησης να αναδείξουν τον νικητή μεταξύ κολυμβητών που φαινομενικά είχαν περάσει ταυτόχρονα τη γραμμή του τερματισμού.

Το διαδέχτηκε το Swim-O-Matic, το 1972, το οποίο ήταν ακριβές στο πλησιέστερο χιλιοστό του δευτερολέπτου. Όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνολογία, οι μεγάλες βελτιώσεις ισοδυναμούσαν με μικρότερων διαστάσεων υλικό, και έως το 1980, το Swim-O-Matic τοποθετήθηκε πρακτικά σε μια ενιαία θήκη που ζύγιζε μόλις 1,2 kg.

Πιο πρόσφατα, ο νέος κβαντικός χρονομετρητής υγρού στίβου επαναπροσδιόρισε την τεχνολογία χρονομέτρησης με βελτιωμένη ακρίβεια 0,1 μερών ανά εκατομμύριο.

Αλλά αυτές οι ενιαίες μονάδες χρονομέτρησης κάνουν πολλά περισσότερα από το να συλλέγουν απλώς και να αποθηκεύουν χρόνους εκτέλεσης. Μοιράζονται επίσης πληροφορίες σε ζωντανό χρόνο. Επιτόπου και κατά την απευθείας μετάδοση αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία χρονομετρήσεων αθλητικών γεγονότων, τα διάσημα touchpads, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1967, εξάλειψαν την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κολυμβητή να «σταματήσει» τον χρόνο του αγγίζοντας το τοίχωμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού στο τέλος κάθε διαδρομής.

Οι βατήρες εκκίνησης (starting blocks), όπως αυτοί που έχουν κατασκευαστεί για τα αγωνίσματα του στίβου, διαθέτουν συστήματα ανίχνευσης άκυρης εκκίνησης και συσκευές ηχητικού σήματος εκκίνησης για να διασφαλίζεται ότι κάθε αθλητής ακούει το σήμα εκκίνησης ακριβώς την ίδια στιγμή.

Σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, τίθενται σε λειτουργία οι βιντεοκάμερες υψηλής ταχύτητας. Οι κριτές μπορούν να συμβουλεύονται τις κάμερες σε περίπτωση ενστάσεων. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε επιτυχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα χρονομέτρησης έδειξε ότι ο Michael Phelps τερμάτισε μπροστά από τον Milorad Cavic κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, η ίδια τεχνολογία επιβεβαίωσε ότι ο Phelps είχε χάσει οριακά την πρώτη θέση από τον Chad le Clos στο αγώνισμα των 200 μέτρων πεταλούδα, κατά πέντε εκατοστά του δευτερολέπτου: αυτός είναι περίπου ο χρόνος που χρειάζεστε για να διαβάσετε οποιαδήποτε λέξη σε αυτή τη σελίδα.

Η εικονική γραμμή ρεκόρ (virtual record line) είναι ένα δημοφιλές γραφικό που αγαπούν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και λατρεύουν οι θεατές, το οποίο σχηματίζει με ηλεκτρονικά μέσα μια κόκκινη γραμμή από τη μία άκρη της πισίνας στην άλλη. Η κόκκινη γραμμή αναπαριστά το παγκόσμιο ρεκόρ για κάθε αγώνισμα. Αν ο κολυμβητής που προηγείται τερματίσει μπροστά από την «εικονική γραμμή ρεκόρ», έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ στον πραγματικό κόσμο.

Δεν έχουν όλοι οι φίλοι του αθλήματος τη δυνατότητα να βρίσκονται δίπλα στην πισίνα, έτσι τα γραφικά της OMEGA στην οθόνη (on-screen graphics) βελτιώνουν την εμπειρία όσων παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση. Αυτά τα γραφικά δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των κολυμβητών ανά όνομα, διαδρομή και εθνικότητα πριν από κάθε αγώνα. Μόλις ολοκληρωθεί ο αγώνας, οι διαδρομές επισημαίνονται για να αποκαλύψουν τα ονόματα και την κατάταξη των τριών πρώτων κολυμβητών. Λίγο αργότερα, μια νέα οθόνη επιβεβαιώνει την τελική κατάταξη, τους χρόνους τερματισμού και τυχόν νέα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ένα καινοτόμο σύστημα φωτεινών ενδείξεων, το λεγόμενο Swimming Show, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Αυτό το προηγμένο σύστημα αποτελείται από τρεις στρογγυλές λάμπες στους βατήρες για να δηλώνεται η πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση τερματισμού. Αυτό το απλό σύστημα με τις 3 λάμπες επιτρέπει στους θεατές να ελέγχουν το αποτέλεσμα του αγώνα με μια ματιά.

Η συσκευή εκκίνησης υπτίου (backstroke ledge) βελτιώνει την ώθηση και την πορεία των κολυμβητών υπτίου, δίνοντας τη δυνατότητα στον αθλητή να τοποθετεί το σώμα του πάνω από την επιφάνεια του νερού κατά την εκκίνηση. Ελάχιστη επαφή με το νερό σημαίνει μικρότερη αντίσταση και μεγαλύτερη ώθηση.

Το ύψος της συσκευής εκκίνησης υπτίου μπορεί να ρυθμιστεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις με τη χρήση ενός χειροκίνητου περιστρεφόμενου συστήματος.

Οι μετρητές γύρων (lap counters) χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και μετρούν τους γύρους που απομένουν σε αγώνες των 800 και των 1500 μέτρων. Τοποθετείται ένας μετρητής ανά διαδρομή στον πυθμένα της πισίνας και ο κολυμβητής γνωρίζει ακριβώς πόσοι γύροι απομένουν, λίγο πριν την επόμενη στροφή. Αυτές οι ευδιάκριτες ψηφιακές οθόνες επιτρέπουν στους κολυμβητές να συγκεντρωθούν στην τεχνική τους, στον ρυθμό και στη θέση τους στον αγώνα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα πόσοι γύροι τους απομένουν.

Πώς γίνεται η μέτρηση των 100 μέτρων ελεύθερο από την OMEGA

Η OMEGA μετράει με ακρίβεια κάθε στιγμή του αγώνα των 100 μέτρων ελεύθερο, από το σήμα εκκίνησης έως τον τερματισμό και κάθε χεριά του κολυμβητή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εκτός από τη διευκόλυνση των κολυμβητών και των κριτών, όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, διανέμονται σε πολλά μέσα ενημέρωσης, ώστε να τροφοδοτούν τους πίνακες αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Κάμερες υψηλής ταχύτητας

Λαμβάνουν και στέλνουν 100 εικόνες ανά δευτερόλεπτο στους υπεύθυνους χρονομέτρησης και χρησιμεύουν ως εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τα touchpads.

Αισθητήρες

Μετρούν τους χρόνους αντίδρασης μετά το σήμα εκκίνησης.

Touchpads

Επιτρέπουν στους κολυμβητές να «σταματούν» τον χρόνο οι ίδιοι. Μια δύναμη μόλις 1,5-2,5 kg είναι αρκετή ώστε να σταματήσει αμέσως το ρολόι.

Βατήρες εκκίνησης (Starting blocks)

Με ρυθμιζόμενα υποπόδια, επιτρέπουν στο σώμα του αθλητή να λάβει την ιδανική κλίση βουτώντας στο νερό.

Μεγάφωνα

Είναι ενσωματωμένα σε κάθε βατήρα εκκίνησης για να εκπέμπουν το σήμα εκκίνησης ταυτόχρονα σε όλους τους αθλητές.

Συσκευές μικροφώνου

Παρέχουν παλμό εκκίνησης στο σύστημα μέτρησης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον εξοπλισμό μέτρησης και επεξεργασίας δεδομένων που χρησιμοποιεί η OMEGA για να μετράει, να καταχωρεί, να προβάλλει και να διανέμει τα αποτελέσματα κάθε κολυμβητή που συμμετέχει στο αγώνισμα των 100 μέτρων ελεύθερο:

Πρέσβεις κολύμβησης της OMEGA:

Chad Le Clos: Νοτιοαφρικανός σταρ της κολύμβησης

Ο Chad le Clos, ο Νοτιοαφρικανός σταρ της κολύμβησης, είναι πρεσβευτής της εταιρείας OMEGA από το 2011. Αφού κέρδισε πέντε μετάλλια στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη το 2010, το εκπληκτικό ταλέντο του ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο . Το ίδιο έτος κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια σημειώνοντας ρεκόρ στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της FINA.

Εκεί όμως που όλος ο κόσμος διαπίστωσε τις καταπληκτικές ικανότητες του Chad στο νερό ήταν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου του 2012. Στα 200 μέτρα πεταλούδα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με μόλις 0,05 δευτερόλεπτα διαφορά από τον ήρωά του Michael Phelps, πριν κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 50άρας πισίνας της FINA, ο Chad, μετά τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα και στα 100 μέτρα πεταλούδα, όπου επίσης σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ.

Το 2014 κέρδισε σε όλα τα μίτινγκ για το παγκόσμιο κύπελλο κολύμβησης της FINA για τρίτη φορά, συλλέγοντας 27 χρυσά μετάλλια. Έγινε έτσι ο πρώτος κολυμβητής που παρέμεινε αήττητος σε όλα τα μίτινγκ για το παγκόσμιο κύπελλο. Αργότερα το ίδιο έτος αναδείχτηκε ο κορυφαίος κολυμβητής της χρονιάς της FINA.

Στο Καζάν το 2015 ο Chad κερδίζει και πάλι το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ στα 100 μέτρα πεταλούδα και το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ο Chad πρόσθεσε περισσότερα μετάλλια και επιτυχίες στην εντυπωσιακή συλλογή του, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πεταλούδα.

Το 2017 ήταν μια ακόμη σπουδαία χρονιά για τον νεαρό κολυμβητή, ο οποίος κέρδισε χρυσό μετάλλιο για τα 200 μέτρα πεταλούδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη και σε όλα τα μίτινγκ του παγκόσμιου κυπέλλου κολύμβησης της FINA, με αποκορύφωμα την εξαιρετική νίκη του στα 100 μέτρα πεταλούδα στη Σιγκαπούρη, όπου αναδείχτηκε κορυφαίος κολυμβητής για τέταρτη φορά.

Στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018 ο ταλαντούχος Νοτιοαφρικανός έγινε ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, κερδίζοντας τέσσερα μετάλλια στο ατομικό και ένα μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα.

Michael Phelps: Ο ολυμπιονίκης με τα περισσότερα μετάλλια παγκοσμίως

Με έναν άνευ προηγουμένου ρεκόρ 28 μεταλλίων συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Michael Phelps θεωρείται συχνά ως ο μεγαλύτερος ολυμπιονίκης όλων των εποχών. Έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο του αθλητισμού.

Ο Michael κέρδισε τα πρώτα του έξι χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, και το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κυριάρχησε σε όλα τα αγωνίσματα που συμμετείχε, κερδίζοντας συνολικά οκτώ χρυσά μετάλλια. Η πρωτοφανής επιτυχία του συνεχίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 όπου, ενώ όλος ο κόσμος είχε στραμμένα τα μάτια του επάνω του, κέρδισε το 18ο χρυσό του μετάλλιο σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Michael ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει ξανά σε αγώνες κολύμβησης, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έκανε μια ένδοξη επιστροφή, κερδίζοντας πέντε χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό.

Η OMEGA έχει την τιμή να θεωρεί τον Michael ως μέλος της οικογένειάς της, η οποία αποτελείται από επιτυχημένους πρεσβευτές της εταιρείας που αποτελούν για όλους πηγή έμπνευσης. Η αφοσίωση και η αποφασιστικότητά του να επιτύχει τους στόχους του και να θέσει νέα στάνταρτ στο άθλημα αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε αθλητή που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Alexander Popov: Ο θρύλος του ελεύθερου

Photo: G.Scala/Deepbluemedia/Insidefoto

Ο Alexander Popov θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στο ελεύθερο. Στα 20 του χρόνια έγραψε ιστορία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 50 και 100 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, επαναλαμβάνοντας τον άθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα 4 χρόνια αργότερα.

Γνωστός για το δυναμικό στυλ του και την άψογη τεχνική του, ο νικητής τεσσάρων χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πρεσβευτής της OMEGA το 1997. Έχοντας το παρατσούκλι Ice Man λόγω της ηρεμίας του, ο Alexander αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία πρότυπα προς μίμηση και έχει επηρεάσει θετικά τα ανερχόμενα αστέρια του αθλήματος.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αποσύρθηκε. Ωστόσο η εξαιρετική του τεχνική θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη πολλών θαυμαστών του.

At home in the water

OMEGA Seamaster Planet Ocean 600M Master Chronometer

Το Seamaster Planet Ocean 43,5 mm από ανοξείδωτο ατσάλι διαθέτει μπλε κεραμικό καντράν με αραβικούς αριθμούς, «παραθυράκι» ημερομηνίας στη θέση 3, δείκτες με μπλε κεραμική περιστρεφόμενη στεφάνη με κλίμακα κατάδυσης OMEGA Liquidmetal™. Αδιάβροχο μέχρι τα 600 μέτρα και με βαλβίδα διαφυγής ηλίου, μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περιπέτεια στο νερό, από μια βουτιά σε πισίνα έως μια βουτιά στον βυθό. Διαθέτει μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι με κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναδιπλούμενο κούμπωμα και είναι εξοπλισμένο με τον μηχανισμό Master Chronometer Calibre 8900 της OMEGA, ο οποίος αποκαλύπτεται μέσα από το διαφανές καπάκι της κάσας.

Tags from the story
0 replies on “Pool Precision: Ο ρόλος της OMEGA στους αγώνες κολύμβησης”