Η αυθεντικότητα είναι θέμα χαρακτήρα και το Tullamore D.E.W μας το επιβεβαιώνει

Tullamore D.E.W

Ταξιδεύοντας πρόσφατα στην υπέροχη Ιρλανδία και έχοντας προετοιμάσει μια αρκετά πλούσια λίστα με «best things to do», δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια επίσκεψη στα υπερσύγχρονα αποστακτήρια του πολυβραβευμένου, αυθεντικού, ιρλανδέζικου ουίσκι Tullamore D.E.W.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΥΔΑΚΗ

Σε καμία περίπτωση δε θα έχανα την ευκαιρία να ταξιδέψω μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το «επαναστατικό» Δουβλίνο, για να βρεθώ στην καρδιά της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, ώστε να εξερευνήσω την ιστορία του δεύτερου μεγαλύτερου ιρλανδέζικου brand, να μυηθώ στις γεύσεις και στα αρώματα των blends μέσα από την ενδιαφέρουσα διαδικασία της γευσιγνωσίας και φυσικά να εμβαθύνω στα μυστικά της επιτυχίας που εκτοξεύουν τις πωλήσεις του Tullamore D.E.W. στα πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια ετησίως.

Tullamore D.E.W

Ποτέ χωρίς άδειο στομάχι

Οι παρόμοιες εμπειρίες, που είχα στο παρελθόν μου υπενθύμισαν ότι θα ήταν επιπόλαια κίνηση να ξεκινήσω τη ξενάγηση με άδειο στομάχι. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη διάλεξα να γευματίσω στο “The Bond”, το εστιατόριο του αποστακτηρίου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στις όχθες του Grand Canal (ο ποταμός, που διασχίζει την Ιρλανδία από το Δουβλίνο μέχρι τις ανατολικές ακτές της). Ήταν ακριβώς αυτό, που ήθελα εκείνη τη στιγμή. Ο χώρος ήταν διακοσμημένος με γούστο, η θέα πάνω στο ποτάμι θύμιζε, ότι τη διαφορά στο ουίσκι την κάνει η ποιότητα του νερού, η ατμόσφαιρα σε αγκάλιαζε με ζεστασιά και στο μενού του καταλόγου επικρατούσαν ευφάνταστα πιάτα με υλικά μόνο τοπικά ιρλανδέζικα προϊόντα.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η ιστορία του αποστακτηρίου αρχίζει να γράφεται στην πόλη Tullamore της Ιρλανδίας το 1829 με την πρώτη άδεια λειτουργίας του. Μερικά χρόνια αργότερα ο νεαρός τότε Daniel Edmund Williams ξεκίνησε, ως μαθητευόμενος στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου.  Με τη σκληρή δουλειά και την ευφυΐα του κατάφερε να χαράξει μια λαμπρή πορεία με αίσιο για εκείνον τέλος, αφού το αποστακτήριο τελικά πέρασε στην ιδιοκτησία του. Το 1893 ήταν η χρονιά, που τα αρχικά του ονόματός του αποτυπώθηκαν στην ονομασία του ουίσκι ως Tullamore D.E.W και συνεχίζουν να το ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

To 2010 η ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση William Grant & Sons αποφάσισε όχι απλά και μόνο να εντάξει στα προϊόντα της το Tullamore D.E.W, αλλά και να επενδύσει σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που οδήγησαν παράλληλα και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Tullamore D.E.W

Η Δύναμη των Τριών

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας είναι μια εμπειρία, που δε ξεχνιέται εύκολα, πόσο μάλλον να την παρακολουθήσεις από τον John Quinn τον Global Brand Ambassador του Tullamore D.E.W.  Εκεί κατάλαβα, πως δημιουργείται ουίσκι με ξεχωριστό χαρακτήρα.  Αφού λοιπόν πρώτα συλλέξουν τα τρία απαραίτητα συστατικά από τη φύση δηλαδή, σιτάρι, νερό, ζύμη, ακολουθούν μια χρόνια δοκιμασμένη και ανόθευτη διαδικασία, που οδηγεί σε αποτέλεσμα μοναδικής αξίας.

Συνειδητοποιώ ότι κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής ο John Quinn έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη φράση «The Power of Three» δηλαδή «η Δύναμη των Τριών» και είναι λογικό, αφενός διότι όλοι στην οικογένεια του Tullamore D.E.W πιστεύουν ότι είναι ο κυριότερος λόγος, που το ουίσκι τους σε κερδίζει με τη πολυπλοκότητά των αρωμάτων, την απαλή του γεύση και την ισορροπία του, αφετέρου, διότι είναι το μοναδικό ουίσκι, που επιμένει στη «Δύναμη των τριών» και στα τρία ανεξαιρέτως, βασικά στάδια της παρασκευής του.  Κατάλαβα λοιπόν ότι το μυστικό της μοναδικότητας του Tullamore D.E.W. περιγράφεται ως εξής: Triple Distilled δηλαδή τριπλή απόσταξη, Triple Blend δηλαδή τριπλό μείγμα και με τα τρία είδη του ιρλανδικού ουίσκι (golden grain, πλήρες αρωματισμένο malt και πλούσιο pot still) και τέλος Triple Cask Mature δηλαδή ωρίμαση σε τρία διαφορετικά είδη βαρελιών (σε παραδοσιακά βαρέλια επαναπλήρωσης, σε πρώην μπέρμπον και σε πρώην σέρι).

Διακρίσεις

Το 2017 ήταν μια χρονιά γεμάτη διακρίσεις για την William Grant & Sons και το Tullamore D.E.W.  Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν οι βραβευμένες εττικέτες Tullamore D.E.W. Original και Tullamore D.E.W 12 Year Old Special Reserve.

Tullamore D.E.W

Πάνω απ’ όλα αυθεντικό

Η Ιρλανδία παρ’ όλο που είναι μια μικρή χώρα ασκεί επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό το οφείλει στους ανθρώπους της.  Οι Ιρλανδοί έχουν το χάρισμα να εμπνέουν, να εκφράζουν το πάθος τους για δημιουργία και πάνω απ’ όλα είναι χαρακτήρες αυθεντικοί.

Στο Tullamore D.E.W., η αυθεντικότητα της Ιρλανδίας και των ανθρώπων της είναι αρωγός τους για τη δημιουργία ενός ουίσκι με αληθινό χαρακτήρα και σηκώνουν τα ποτήρια ψηλά, για να ευχηθούν σ’ έναν ακόμα πιο συναρπαστικό κόσμο.

Photography: Jeff Harvey

Tags from the story
0 replies on “Η αυθεντικότητα είναι θέμα χαρακτήρα και το Tullamore D.E.W μας το επιβεβαιώνει”