10 από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Christo!

Christo and Jeanne-Claude
© Christo and Jeanne-Claude/Wolfgang Volz

Με αφορμή το νέο έργο του Christo στο Παρίσι, όπου θα «τυλίξει» την Αψίδα του Θριάμβου, θυμόμαστε εννέα ακόμη εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του ίδιου και της συζύγου του Jeanne-Claude. Ανάμεσα σε αυτά και το Floating Pears στην Ιταλία, όπου το 2016 ο καλλιτέχνης καλούσε τον κόσμο να περπατήσουν πάνω σε νερό.

Ο Christo και η Jeanne-Claude, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2009, ταξίδευαν ανά τον κόσμο για 50 ολόκληρα χρόνια, ψάχνοντας για τοποθεσίες, όπου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις μεγαλειώδεις εγκαταστάσεις τους. Μερικά απ’ τα διάσημα έργα τους περιλαμβάνουν και το «τύλιγμα» της Pont Neuf στο Παρίσι, αλλά και του γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο.

O βιογράφος του ζευγαριού David Bourdon είχε χαρακτηρίσει τα έργα τους ως «αποκάλυψη μέσω της απόκρυψης», ενώ ο Christo και η Jeanne-Claude είχαν αναφέρει ότι ο σκοπός των έργων τους είναι ο κόσμος να δει διάσημα τοπία και αξιοθέατα με έναν νέο τρόπο.

Ο Christo έχει επίσης αναφέρει μεταξύ άλλων σε όσους του ασκούν κριτική: «Είμαι καλλιτέχνης και πρέπει να έχω θάρρος… Γνωρίζεται πως δεν έχω έργα που υπάρχουν; Όλα εξαφανίζονται όταν τελειώνουν. Μόνο τα προσχέδια και κάποια κολάζ μένουν στο τέλος, δίνοντας στα έργα μου έναν σχεδόν μυστικό χαρακτήρα. Νομίζω πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο θάρρος να δημιουργήσεις έργα που πρόκειται να εξαφανιστούν απ’ ότι να δημιουργήσεις έργα που προορίζονται να μείνουν».

Το νέο του έργο η «τυλιγμένη» Αψίδα του Θριάμβου, αποτελεί ένα όνειρο 60 ετών του ίδιου και της συζύγου του, Jean-Claude. Ένα ανακυκλώσιμο ύφασμα 25.000 τετραγωνικών μέτρων θα τυλίξει ένα από τα διάσημα αξιοθέατα στο Παρίσι από τις 6 Απριλίου μέχρι και τις 19 Απριλίου 2020!

Το σχέδιο για την «τυλιγμένη» Αψίδα του Θριάμβου

© André Grossmann/2019 Christo

«The Gates» στο Central Park, Νέα Υόρκη

© Wolfgang Volz/Christo and Jeanne-Claude

«The Floating Piers», Λίμνη Iseo, Ιταλία

© Wolfgang Volz/Christo and Jeanne-Claude

«Τυλιγμένη» Pont Neuf στο Παρίσι, Γαλλία

© Wolfgang Volz/Christo

«Τύλιγμα» του Reichstag στο Βερολίνο, Γερμανία

«Wrapped Trees» στο Berower, Ελβετία

© Wolfgang Volz/ 1998 Christo

«Surrounded Islands» στο Μαϊάμι, Φλόριντα

© Wolfgang Volz/1983 Christo

«The Mastaba» στο Hyde Park, Λονδίνο

© AFP

«The Mastaba» στο Abu Dhabi

© Wolfgang Volz/1979 Christo

«The Umbrellas», Ιαπωνία – ΗΠΑ

© Wolfgang Volz/ 1991 Christo

Tags from the story
,
0 replies on “10 από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Christo!”