Φώτης Ντουίτσης: Η Τεχνική Της Διαπραγμάτευσης Από Τον Επικεφαλής Της Ομάδας των Αστυνομικών Διαπραγματευτών Της Αττικής

Φώτης Ντουίτσης
© Alexandra Charmpali για το Men's Arena

Ο κ. Φώτης Ντουίτσης, τώρα πια είναι στη Βουλή. Στην περίπτωση του, δεν το επιδίωξε, επιλέγει και το πιστεύουμε, γιατί γνωρίζουμε την πορεία του. Από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σήμερα βρίσκεται υπό διαφορετική έννοια, ως επικεφαλής μιας νευραλγικής υπηρεσίας με αντικείμενο την προάσπιση ενός Κομβικού Σημείου για το Πολίτευμα, εκεί που είναι οι πνεύμονες της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες: Alexandra Charmpali (www.alexandracharmpali.com)

Η Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων -γνωστή και ως Υ.Α.Β.Ε.- της οποίας έχει την τιμή να προΐσταται, έχει ως αποστολή, την ευθύνη της προστασίας του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών κτιριακών της εγκαταστάσεων, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της και τις οδηγίες του Προέδρου της.

Φώτης Ντουίτσης
© Alexandra Charmpali για το Men’s Arena

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Υπηρεσίας αυτής; Οι ενέργειες του προσωπικού, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, πρέπει να διακρίνονται από αυτοπεποίθηση, κοινή λογική και ευπρέπεια. Σημειωτέον πως ο κ. Φώτης Ντουίτσης εξακολουθεί να είναι «στις επάλξεις» δηλαδή ενεργός και με το ρόλο του Επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ακολουθεί η τεχνική της διαπραγμάτευσης, όπως την περιγράφει με δικά του λόγια στο Men’s Arena, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Φρούραρχος της Βουλής, κ. Φώτης Ντουίτσης:

Διαπραγματεύομαι άρα ελπίζω θα έλεγε ο Καρτέσιος παράλληλα με το «σκέφτομαι άρα υπάρχω».

Καθημερινά ασκούμε την τακτική της διαπραγμάτευσης που μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου όταν έχουμε οριακές καταστάσεις – κρίσιμα γεγονότα, όπως απαγωγές, εκβιασμούς, ομηρίες, οχυρώσεις ψυχωτικών ατόμων.

Η διαπραγμάτευση είναι λέξη δημοκρατική που στοχεύει στο να διευθετούνται οι διαμάχες και οι διαφορές. Είναι η τέχνη του να ζεις με τους άλλους. Απασχολεί το 80% του χρόνου μας. Από την στιγμή που υπάρχουν δύο άτομα γεννιέται το ρίσκο της σύγκρουσης και κατά συνέπεια η ανάγκη επίλυσης της διαφοράς.

Φώτης Ντουίτσης
© Alexandra Charmpali για το Men’s Arena

Στις 23 Αυγούστου του 2010 στον Πειραιά ύστερα από ληστεία, εγκλωβίστηκε μέσα στην Εθνική Τράπεζα ένας από τους ληστές κρατώντας ομήρους 22 πελάτες και υπαλλήλους με την απειλή όπλου και χειροβομβίδων. Διάχυτος ήταν ο φόβος επανάληψης της τραγικής κατάληξης της υπόθεσης «Σορίν Ματέι» το 1998 με τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας και την επίσης τραγική διαπίστωση της έλλειψης μηχανισμού αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. Σε ελάχιστο χρόνο βρισκόμουν έξω από την τράπεζα και συνομιλούσα με τον εγκλωβισμένο ληστή που απειλούσε σε ακραίας κατάσταση συναισθηματικής έντασης τους πάντες με τα όπλα που κρατούσε. Σταδιακά αφίχθηκαν και τα άλλα μέλη της ομάδας διαπραγματευτών, σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, επιτυγχάνοντας πρωτίστως την μείωση της συναισθηματικής έντασης του δράστη με αποτέλεσμα η ομηρία να λήξει μετά από τρεις ώρες, με την αυτόβουλη παράδοση του δράστη και την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της διαπραγμάτευσης ομηριών και κρίσεων. Δηλαδή η επίλυση του περιστατικού με την επίτευξη της ασφαλούς απελευθέρωσης των ομήρων και τη σύλληψη των δραστών χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Με την διαπραγμάτευση επιχειρούμε να πείσουμε κάποιον να κάνει αυτό που θέλουμε εμείς ενώ συγχρόνως θεωρεί ότι είναι δική του απόφαση.

Η δημιουργία της Ομάδας Διαπραγματευτών ομηριών και κρίσεων με αφορμή την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, σταμάτησε αυτή την αβεβαιότητα, τους αυτοσχεδιασμούς και την κατά το δοκούν αντιμετώπιση. Οι πρώτοι διαπραγματευτές εκπαιδεύτηκαν από το FBI και την New Scotland Yard και με την δημιουργία εκπαιδευτικής ομάδας η γνώση μεταλαμπαδεύτηκε στους επόμενους, οι οποίοι εξέλιξαν τις μεθόδους χειρισμού κρίσιμων καταστάσεων, φτάνοντας στο σημείο να παρέχουν εκπαίδευση σε Αστυνομικούς Διαπραγματευτές άλλων χωρών.

Πλέον η διαχείριση κάθε παρόμοιου περιστατικού μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα από τους άρτια εκπαιδευμένους και πάντα σε ετοιμότητα Αξιωματικούς Διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτελέσματα επιτυχίας που αγγίζουν το απόλυτο σε όλα τα περιστατικά που χρειάστηκε να παρέμβουν.

Φώτης Ντουίτσης
© Alexandra Charmpali για το Men’s Arena

Αναίμακτα έληξε η ομηρία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Κορυδαλλού τον Δεκέμβριο του 2011, όπως και η ομηρία των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Μαλανδρίνου τον Μάρτιο του 2013 μετά από την καταλυτική παρέμβαση της ομάδας Διαπραγματευτών. Επίσης, καθοριστική και απόλυτα επιτυχής ήταν η παρέμβαση της ομάδας Διαπραγματευτών, σε όλες τις απαγωγές που έγιναν σε όλη την επικράτεια από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απαγωγή επιχειρηματία που διήρκησε έξι μήνες.

Τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί η ομάδα, είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι οχυρώσεις ατόμων απελπισμένων, απογοητευμένων, ψυχωτικών και γενικά ατόμων που βρίσκονται σε κρίση. Στις περιπτώσεις αυτές, τα άτομα είναι πιθανόν εγκλωβισμένα στις εμμονές τους και αδυνατούν να δουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία ή ενδεχομένως να μην τους ακούει πραγματικά κανείς ή έχουν κουραστεί να δέχονται συμβουλές και κριτικές για τα πεπραγμένα τους από τρίτους, με την «εκ των υστέρων σοφία». Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση νεαρού ατόμου, που απειλούσε να πέσει στο κενό από μεγάλο ύψος γιατί όλοι τον επέκριναν και του έδιναν αυστηρές συμβουλές, όμως κανένας δεν είχε την υπομονή να ακούσει πραγματικά πρώτα τους προβληματισμούς του και αυτά που ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά στο θολωμένο του μυαλό. Το μόνο που ζητούσε ήταν κάποιος να ακούσει πραγματικά αυτά που ήθελε να πει. Μόλις τα είπε κατέβηκε.

Οι διαπραγματευτές πρέπει να ακροώνται και όχι να ακούνε απλώς τα άτομα που βρίσκονται σε κρίση. Η ακρόαση είναι η πιο φθηνή και πιο αποτελεσματική παραχώρηση που μπορούμε να κάνουμε. Δείχνουμε σεβασμό στον άνθρωπο. Οι διαπραγματευτές είναι δημιουργικοί, ευέλικτοι και υπομονετικοί, λειτουργούν με ενσυναίσθηση, «μπαίνοντας στα παπούτσια» των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους δημιουργώντας κλίμα καλής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, με σκοπό το πέρασμα από την ένταση των ακραίων συναισθημάτων στο πεδίο της λογικής σκέψης.

Ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αισθάνομαι μέγιστη τιμή που συνεργάζομαι με Αξιωματικούς που κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας, πέραν των κυρίων καθηκόντων τους ως προϊστάμενοι Υπηρεσιών, είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους στο κοινό καλό αθόρυβα και αποτελεσματικά σώζοντας ζωές.

0 replies on “Φώτης Ντουίτσης: Η Τεχνική Της Διαπραγμάτευσης Από Τον Επικεφαλής Της Ομάδας των Αστυνομικών Διαπραγματευτών Της Αττικής”