Αυτά είναι τα αγαπημένα εστιατόρια από 10 star chefs με αστέρια Michelin

Μιας που εδώ και λίγο καιρό έχει επέλθει η άρση του lockdown στην εστίαση, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές 10 διεθνώς αναγνωρισμένων chef και ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον να μπορέσουμε να τις επισκεφτούμε και να δοκιμάσουμε όλα τα υπέροχα πιάτα που μας προτείνουν.

Από την Πασχαλιά Πυρένη

1. Ο Tom Kerridge λατρεύει το: The Sportsman, Whitstable

Ο Tom Kerridge είναι σίγουρα ένας σεφ που δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι πολύ γνωστός για το γκουρμέ Fish & Chips του στο Harrods και ιδιοκτήτης του Kerridge’s Bar & Grill: ένα κομψό εστιατόριο που στεγάζεται στο The Corinthia Hotel. Ο Kerridge εξίσου επιμελήθηκε ακόμη ένα all-day μενού στο Pavilion Club με έδρα το Knightsbridge: ένα ολοκαίνουργιο κλαμπ ιδιωτικών μελών με εξαιρετικό φαγητό.

Όταν πρόκειται να επισκεφτεί το αγαπημένο του εστιατόριο , η παμπ The Sportsman στο Seasalter, Whitstable, κερδίζει κάθε φορά. «[Ο σεφ] Stephen Harris είναι η επιτομή της μεγάλης βρετανικής κουζίνας και το εστιατόριο του το αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει ο Kerridge. «Το Slip Sole in Seaweed Butter είναι ένα από τα πιο απλά και νόστιμα πιάτα που είχα ποτέ. Σπιτικό βούτυρο με ντόπια φύκια και φρέσκα ψάρια, τοπικά αλιευμένα. Δεν γίνεται καλύτερο από αυτό ».

2. Ο Victor Garvey λατρεύει το: The Ritz Restaurant

Έχετε πάει ποτέ στο SOLA; Αν όχι θα πρέπει να το επισκεφτείτε καθώς είναι ένα βασικό στοιχείο της σκηνής Soho, χάρη στην υπέροχη μοντέρνα κουζίνα της Καλιφόρνιας. Εάν είστε τακτικός πελάτης του SOLA, θα είστε εξοικειωμένοι με τα ελαφριά, κομψά πιάτα που είναι τυπικά για το «Sunshine state», καθώς και με τις μαγειρικές επιρροές της Ανατολικής Ασίας. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το μαγειρικό στολίδι του Σόχο είναι ο Victor Garvey, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη Βαρκελώνη πριν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο – Λος Άντζελες, Τόκιο, Κοπεγχάγη, – πριν φτάσετε στο Σόχο.

Και όταν πρόκειται για το αγαπημένο εστιατόριο του Garvey, θα ποντάραμε ότι θα λάτρευε ένα πραγματικά υπέροχο εστιατόριο. «Μόλις μπείτε στην απίστευτα επιλεγμένη τραπεζαρία του The Ritz στις αρχές του 20ού αιώνα, γνωρίζετε ότι θα το απολαύσετε», εξηγεί ο Garvey. «Τραπέζια με μεγάλη απόσταση, άψογη εξυπηρέτηση. και μερικές από τις πιο νόστιμες και ακριβείς κλασικές γαλλικές μαγειρικές. Υπάρχει ένα πιάτο που για μένα είναι απαράμιλλο: η κρέμα παρμεζάνας με σάλτσα Μαδέρα. Μια ελαφρύτερη από τον αέρα – αλλά κάπως πλούσια – έκφραση παρμεζάνας υψηλής ποιότητας που τονίζεται με μαύρη τρούφα και γλάσο Μαδέρα, σερβίρεται με μαύρη γκουζέ τρούφας: είναι τόσο τέλεια όσο το μαγείρεμα ».

3. Ο Gary Foulkes λατρεύει το: Roka

Αν είστε τύποι των θαλασσινών (και, με τις αστρικές συνταγές μας για μύδια, παέγια και ψητά στη σχάρα, σίγουρα ελπίζουμε ότι είστε μέχρι τώρα), πιθανότατα δεν θα είστε ξένοι με το εποχιακό και εξαιρετικά κομψό εστιατόριο θαλασσινών του Gary Foulkes. Ο λόγος για το εστιατόριο θαλασσινών Angler, που βρίσκεται στην κορυφή του South Place Hotel.

Όσον αφορά το αγαπημένο εστιατόριο του Foulkes, ο ίδιος επιλέγει την ιαπωνική κουζίνα με τη μορφή της πολύ αγαπημένης Roka, τονίζοντας ότι «όλα όσα παραγγέλνεις είναι απίστευτα και η εξυπηρέτηση είναι πάντα άψογη».  Μια κανονική του παραγγελία του Foulkes περιλαμβάνει πιάτα με ψαρικά: συχνά θα βρεθεί να παραγγέλνει κουρούμα-έμπι (τέμπουρα μαύρης τίγρης με γαρίδες με θρυμματισμένο μπιζέλι και μαγιονέζα τσίλι), μεταξύ άλλων λαχταριστών πιάτων.

4.  Ο Mark Birchall λατρεύει το: Frantzén

Ο άνθρωπος πίσω από το εστιατόριο Moor Hall With Rooms, ο Mark Birchall έχει δει πολλά αστέρια Michelin και ροζέτες AA να πλημμυρίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, για να μην αναφέρουμε το αστρικό κατεστημένο του που στέφθηκε «Εστιατόριο της Χρονιάς» στα National Restaurant Awards. Η ειδικότητά του είναι η δημιουργία μενού με βάση την παραγωγή, εμπνευσμένα από σπιτικά υλικά και είναι μια ειδικότητα που σίγουρα τον έχει αναδείξει.

Και όταν πρόκειται για το αγαπημένο του εστιατόριο, ο Birchall ξεχώρισε τον θησαυρό της Στοκχόλμης Frantzén. «Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και, νομίζω, μία από τις πιο συναρπαστικές ιδέες για φαγητό στην Ευρώπη», λέει ο Birchall. «Όταν επισκέφθηκα πριν από μερικά χρόνια, πήγα κατευθείαν από το αεροδρόμιο για μεσημεριανή κράτηση στις 13.30 και δεν έφυγα μέχρι τις 10 το βράδυ! Υπάρχει τόση δημιουργικότητα, τεχνική και ποιότητα σε κάθε γωνιά του μενού. Οι σεφ σε εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε νιώθεις ότι είσαι μέρος της κουζίνας. Είναι εγγυημένο ότι θα γίνετε μάρτυρες μιας απίστευτα επιδέξιας μαγειρικής ».

5. Ο Jason Atherton λατρεύει το: Frantzén (επίσης)

Ποιες είναι οι πιθανότητες; Εστιατόρια αξίας ολόκληρου του κόσμου και δύο σεφ αστέρων Michelin επιλέγουν το ίδιο με το αγαπημένο τους όλων των εποχών. Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο, είναι ότι το Frantzén αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Στοκχόλμη (ή γιατί να μην πάτε για διακοπές και να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στη Στοκχόλμη μόνο για να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο;)

Σχετικά με τον Frantzén, ο Atherton λέει ότι «ερωτεύτηκε πρόσφατα αυτό το εστιατόριο 3 αστέρων Michelin που προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία, σερβίροντας νόστιμο φαγητό εμπνευσμένο από τη σύγχρονη σκανδιναβική κουζίνα με επιρροές από την Ιαπωνία. «Λατρεύω το crudo με hiramasa, otoro, χαβιάρι” prestige “και ζυμωμένο βερίκοκο», συνεχίζει. «Το φαγητό σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα σε κάνει να χάνεις κάθε έννοια του χρόνου – είναι μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις».

6. Ο James Lowe λατρεύει το: 40 Maltby Street

Έχοντας εμπνευστεί από το The Fat Duck του Heston Bluementhal, ορκίστηκε να ανοίξει το δικό του εστιατόριο μια μέρα: και το αποτέλεσμα ήταν το Lyle’s το 2014, το οποίο κέρδισε γρήγορα το αστέρι Michelin πριν καταταχθεί στον 33ο κατάλογο της λίστας «Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου» το 2019. Ε, και όταν πρόκειται για την οδό 40 Maltby – που βρίσκεται στην αποθήκη της Gergovie Wines – ο Lowe είναι γεμάτος από ανυποχώρητους επαίνους, δηλώνοντας ότι ήταν από καιρό το αγαπημένο του εστιατόριο στο Λονδίνο. «Ο Stevie είναι ένας λαμπρός σεφ και έχουν πάντα την πιο ωραία ομάδα στο μπαρ», λέει. «Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα – το lockdown τους έκανε να κάνουν τα καλύτερα σάντουιτς στο Λονδίνο και τα κρασιά που εισάγουν είναι από τους πιο ενδιαφέροντες οινοποιούς στον κόσμο. Το φαγητό είναι πάντα υπέροχο, πάντα εξαιρετική αξία για τα χρήματα σας και ο τόπος συνεχίζει να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ».

7. Ο Tom Brown λατρεύει το: Black Axe Mangal

Ο Tom Brown είναι ο σεφ πίσω από το Cornerstone: το αβίαστα δροσερό εστιατόριο θαλασσινών Hackney Wick που επισκέπτονται οι λάτρεις των θαλασσινών – και, πράγματι, οι λάτρεις του φαγητού – συρρέουν από κάθε γωνιά του Λονδίνου για να πατήσουν το πόδι τους σε αυτές τις πόρτες.

Και σε ό, τι αφορά το αγαπημένο εστιατόριο του Brown  επέλεξε το Black Axe Mangal, του οποίου τα υπέροχα διαπιστευτήρια βρίσκονται εκτός των charts. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο μέρος στο Λονδίνο», ενθουσιάζει ο Brown . «Κάθε πτυχή είναι απόλυτη τελειότητα και το φαγητό είναι απίστευτα νόστιμο. Είναι ένα από εκείνα τα εστιατόρια που κοιτάς και εύχεσαι το δικό σου να είναι τόσο δροσερό όσο το δικό τους! » – αν και θα θέλαμε να υποθέσουμε ότι το Cornerstone και το Black Axe Mangal είναι πολύ στο ίδιο πρωτάθλημα. «Η παραγγελία μου είναι το αρνάκι από τα εντόσθια και το λάχανο του στη σχάρα με βούτυρο γαρίδας», καταλήγει ο Brown. 

8. Ο Rafael Cagali λατρεύει το: Noble Rot (και μερικά ακόμη)

Αν έχετε πάει ποτέ στο Da Terra, θα έχετε γίνει μάρτυρας από πρώτο χέρι στην εξαίσια πειραματική κουζίνα του Rafael Cagali, η οποία συγκεντρώνει και τις δύο γεύσεις την καταγωγή του και τις γαστρονομικές του εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Με καταγωγή από το Σάο Πάολο, ο Cagali είναι ένας άλλος σεφ επηρεασμένος από το The Fat Duck, όπου δούλεψε με τον Blumenthal, πριν πάρει το τιμόνι ως Head Chef στο Aulis. Το Da Terra άνοιξε το 2019. σήμερα, και λαμπυρίζει με δύο αστέρια Michelin στο όνομά του.

Ο Cagali πιέστηκε σκληρά να ονομάσει μόνο ένα εστιατόριο. Σημειώνει το «υπέροχο φαγητό και τα υπέροχα κρασιά» του Noble Rot και χειροκροτεί επίσης το «κομψό καλό φαγητό» στο Clare Smyth’s Core στο Notting Hill. Βρίσκει το Cumbrian L’Enclume μια «υπέροχη εμπειρία απόδραση» και προτείνει το «ωραίο ιταλικό τάπας και το βερμούτ μπαρ» στο Mele e Pere με έδρα το Σόχο. Τέλος, περιγράφει με αγάπη το East London’s Brawn ως ένα «υπέροχο τοπικό εστιατόριο» και περιγράφει το Yashin Sushi στο Argyll Road ως «κορυφαίας ποιότητας».

9. Ο James Knappett λατρεύει το: Alinea

Ο James Knappett είναι ο Chef Patron στο εστιατόριο Fitzrovia Kitchen Table και επίσης προσχώρησε πρόσφατα στην ομάδα στο πολύ αγαπημένο ίδρυμα της Chelsea, γνωστό ως παμπ Cadogan Arms, ως Culinary Director. Έχουμε κάνει στιχουργική για τη μεγάλη βρετανική παμπ στο παρελθόν και το Cadogan Arms είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα – και αφού άνοιξε ξανά τον περασμένο μήνα, επέστρεψε μεγαλύτερο και καλύτερο από ποτέ. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Knappett, μπορείτε να περιμένετε να δείτε πιάτα όπως το Prawn Cocktail με τη Marie Rose and Herb Salad και το Welsh Mangalitsa Pork Chop να κάνουν τους απολαυστικούς γύρους. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το αγαπημένο εστιατόριο του Knappett, δεν υπάρχει τίποτα βρετανικό εκεί. Θα πρέπει να κάνετε ένα γρήγορο ταξίδι στη λίμνη για να το επισκεφτείτε – και από τους ήχους του, αυτό είναι ένα ταξίδι που θέλετε να κάνετε.

Η Knappett επέλεξε την Alinea με έδρα το Σικάγο και δεν συγκρατεί τον ενθουσιασμό του για τον τόπο. «Το επισκέφτηκα για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια και τίποτα δεν το έχει κερδίσει από τότε», εξηγεί. «Ήμουν έκπληκτος και εμπνευσμένος από το επίπεδο των διαφορετικών τεχνικών από την αρχή μέχρι το τέλος: τόσα πολλά πιάτα απαιτούσαν μαγειρικές τεχνικές που δεν έχω ξαναδεί, κάτι που είναι προφανώς πολύ δύσκολο να συναντήσω αυτές τις μέρες. Επικεφαλής σεφ και ιδιοκτήτης, η Grant Achatz είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης γαστρονομικής δημιουργικότητας ».

10. Ο Asimakis Chaniotis λατρεύει το: Old Town 97

Ο Asimakis Chaniotis αναλαμβάνει το τιμόνι ως Executive Chef στο εστιατόριο Fitzrovia Pied à Terre, για το οποίο ίσως μας είχατε ακούσει να εξυμνούμε τις αρετές του. Είναι το μακροβιότερο ανεξάρτητο εστιατόριο Michelin Starred στο Λονδίνο και ο Chaniotis γεμίζει το μενού του με την υπέροχη κλασική γαλλική κουζίνα του, ενώ παρέχει άφθονα νεύματα στην ελληνική του κληρονομιά.

Και όταν πρόκειται για το αγαπημένο του εστιατόριο, πρέπει απλώς να μεταβείτε στο Soho. Επέλεξε το κινέζικο εστιατόριο Old Town 97, το οποίο βρίσκεται υπερήφανα στην καρδιά της Chinatown. «Κλείνει στις 3:30 τα ξημερώματα κάθε μέρα και συχνά πηγαίνω εκεί μετά από ένα δύσκολο βράδυ του Σαββάτου στο Pied à Terre», εξηγεί ο Chaniotis, προσθέτοντας ότι θα βρεθεί συχνά να παραγγέλνει το Spicy Beef Tripe.