Padel: Το άθλημα που ήρθε για να…μείνει!

Είστε φίλοι των σπορ; Ψάχνετε ένα άθλημα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα; Τότε το άθλημα του padel είναι αυτό που σας προτείνουμε. Γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα, ήρθε στην Ελλάδα και προσελκύει ολοένα και περισσότερους φίλους.

Aπό τον Χρήστο Μπατάκα

Η λέξη «Padel» ίσως να μην σας είναι (ακόμη) οικεία. Πρόκειται για ένα νέο άθλημα που άλλαξε τις αθλητικές συνήθειες πολλών ανθρώπων. Πώς ξεκίνησε και πώς έγινε γνωστό στην χώρα μας; Ποιοι είναι οι κανόνες του και πώς ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα; Ας γνωρίσουμε μαζί τον φαντασμαγορικό κόσμο του padel.

H αρχή μιας νέας εποχής

Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με το πως και κυρίως από ποιόν ξεκίνησε η ιδέα του Padel. Οι…θρύλοι λένε πως επινοήθηκε στα κρουαζιερόπλοια, αφού οι επιβάτες ήθελαν να περάσουν κάπως την ώρα τους, μέχρι να φτάσουν στον επόμενο προορισμό τους. Το άθλημα τους εξυπηρετούσε ιδανικά, αφού το μπαλάκι, λόγω των τοιχωμάτων δε θα μπορούσε ποτέ να πέσει στην θάλασσα. Η επικρατέστερη όμως εκδοχή θέλει τον Αμερικάνο Frankbeal να δημιουργεί το άθλημα το μακρινό 1920. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ιδρυτής υπήρξε ο Μεξικανός Enrique Corcuera, με τα πρώτα γήπεδα Padel να χτίζονται στο Club Marbella, εκεί όπου αργότερα έγιναν πολλά τουρνουά.

Το Padel θριαμβεύει στο εξωτερικό

Πρόκειται άλλωστε για το πιο διάσημο σπορ της Αργεντινής. Αν νομίζατε πως είναι το ποδόσφαιρο, κάπου εδώ ανατρέπεται μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Η πέραση που έχει στην χώρα της Αμερικής, είχε ως φυσικό επακόλουθο να γιγαντωθεί και στην Ευρώπη. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται να γίνει το επόμενο άθλημα που θα δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας συνδυασμός τένις και σκουός που αφορά άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας. Οι αθλητές μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να διασκεδάζουν και να βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους. Δεν είναι ένα άθλημα που αφορά την δύναμη, αλλά την αντίληψη. Κι αυτό είναι που το κάνει προσιτό ακόμα και για άτομα μεγάλης ηλικίας.

Οι κανόνες του Padel

Το Padel παίζεται με 2 ομάδες των 2 ατόμων σε ένα γήπεδο που μοιάζει αρκετά με αυτό του Tένις με μια βασική διαφορά: τα τοιχώματα, τα οποία αποτελούν κομμάτι του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τοίχο για να επιστρέψουν την μπάλα στο αντίπαλο γήπεδο. Μην προσπαθήσετε να βάλετε υπερβολική δύναμη στο χτύπημα, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται. Το Padel βασίζεται κυρίως στην τεχνική και ακριβώς εκεί είναι που εστιάζουν οι αθλητές. Το ερώτημα είναι…πώς μπορεί να κερδίσει πόντο μια ομάδα; Αρκεί η μπάλα να σκάσει δυο φορές στο «μισό» του αντιπάλου ή να μην βγει η άμυνα. Το σκορ προσμετράται όπως ακριβώς και στο άθλημα του Τένις.

Ο εξοπλισμός

Αν θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή στο άθλημα του padel, θα χρειαστείτε σίγουρα μια ρακέτα. Η ρακέτα αποτελείται από σωληνωτές επιστρώσεις ινών υάλου, άνθρακα ή γραφίτη, εμποτισμένες με κερί ή εποξική ρητίνη. Το βάρος της ποικίλει και εξαρτάται κυρίως από τα χαρακτηριστικά ενός παίκτη. Όσο αφορά την ένδυση, οποιοδήποτε αθλητικό ρούχο είναι κατάλληλο, ενώ στην υπόδηση, η επιλογή ενός παπουτσιού padel παίζει σημαντικό ρόλο. Τα παπούτσια για τρέξιμο δεν έχουν σχεδιαστεί για τις γρήγορες αλλαγές της κατεύθυνσης που πρέπει να κάνετε στη Padel. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί, όσον αφορά τον τύπο παπουτσιού που φοράτε, διότι ενδέχεται να προκληθεί φθορά στην επιφάνεια του γηπέδου.

Tags from the story
,
0 replies on “Padel: Το άθλημα που ήρθε για να…μείνει!”