Γιατί το κρέας Kobe είναι τόσο ακριβό;

kobe beef
I am Aileen

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι ο Βρετανός πρώην πυγμάχος, Ricky Hatton, πλήρωσε 920 ευρώ για μία μπριζόλα στη Μύκονο. Αλλά τι μπριζόλα ήταν αυτή; Σίγουρα δεν ήταν μια τυχαία μπριζόλα, αλλά αυτή που συχνά αποκαλείται η Rolls Royce του κρέατος. Ήταν μια μπριζόλα Kobe και -μάλλον- τελικά δεν φταίει η Μύκονος για την εξωφρενική τιμή που πλήρωσε ο Hatton.

Τι είναι το κρέας Kobe και γιατί είναι τόσο ακριβό; Το Kobe beef είναι το ακριβότερο κρέας στον κόσμο, είναι μοσχαράκι και προέρχεται απ’ την ιαπωνική ράτσα Wagyo. Το μοσχάρι Wagyo είναι γνωστό ότι διατρέφεται με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ είναι γνωστό και για το υψηλό ενδομιυκό του λίπος.

Οι ράτσες Wagyu διακρίνονται στις Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled και Japanese Shortborn, με τη Japanese Black να είναι η εκλεκτότερη, καθώς είναι αυτή που παράγει το 90% των Wagyu. Συναντάμε αυτή τη ράτσα σε αρκετές περιοχές της Ιαπωνίας, ενώ μετά το 2012 εξάγεται κι εκτός αυτής, παρόλα αυτά μόνο τα μοσχάρια της ράτσας Tajima της Japanese Black, τα οποία έχουν μεγαλώσει στην περιφέρεια Hyogo, μπορούν να πάρουν το όνομα Kobe.

Ειδικότερα, το βάρος των συγκεκριμένων ζώων κατά τη σφαγή τους, θα πρέπει να είναι από 260 έως 470 κιλά, ενώ τα θηλυκά δεν θα πρέπει να έχουν γεννήσει.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι αυτά τα μοσχάρια εκτρέφονται με πολύ αυστηρά κριτήρια; Ότι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος και όπου τους δίνεται η καλύτερη τροφή. Έως και την ηλικία των 3 μηνών τρέφονται μόνο με γάλα, ενώ στη συνέχεια τρέφονται με διατροφή βασισμένη στο σιτάρι, τη σόγια και το καλαμπόκι.

Ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή, μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των περίπου 31 μηνών και αποκτήσουν ένα μέσο βάρος 430 κιλών. Κι όλα αυτά γιατί θα αναρωτιέσαι; Γιατί αυτή είναι η ηλικία στην οποία τα βοειδή ζώα αποκτούν τις ειδικές ενδομυϊκές ραβδώσεις λίπους και κατά συνέπεια μπορούν να καταναλωθούν.

Το κρέας Kobe θεωρείται από πολλούς εξαιρετικό, χάρη στο ενδομυικό του λίπος, με τα απίστευτα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία, αλλά και τη γλυκιά του γεύση. Το λίπος αυτό παράγει υψηλό ποσοστό ελαιούχων ακόρεστων λιπών, όπως ωμέγα-3 και ωμεγά-6 λιπαρά οξέα, τα οποιά μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τα αυστηρά κριτήρια που ακολουθούνται στη διατροφή τους σημαίνει ότι είναι και περιορισμένος ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται, καθώς η ετήσια παραγωγή των Kobe δεν ξεπερνάει τα 3.000 ζώα ετησίως.

Μέχρι και το 2012, όποιος ήταν περίεργος να δοκιμάσει αυτή την μπριζόλα, έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι την Ιαπωνία, καθώς υπήρχε εμπάργκο εξαγωγών. Από τότε και μετά, ο βασιλιάς του κρέατος έχει ταξίδεψει ανά τον κόσμο ώσπου μια μέρα έφτασε και στη χώρα μας και φυσικά και στην Μύκονο.

Τέλος, οι φήμες θέλουν τους κτηνοτρόφους να δίνουν μπύρα ή σάκε στα μοσχάρια Wagyu για να τους ανοίξει η όρεξη, ενώ τις φήμες που κάνουν λόγο για μασάζ εμείς τις βρίσκουμε λίγο υπερβολικές.

Tags from the story
0 replies on “Γιατί το κρέας Kobe είναι τόσο ακριβό;”