NOMA BARR – Μινιμαλισμός γεύσεων, μαξιμαλισμός αισθήσεων

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΙΔΙΟΦΥΗ, ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ. ΤΩΡΑ, Ο EXECUTIVE CHEF, THORSTEN SCHMIDT, ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ SNOHETTA ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ NOMA ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΑΚΕΡΑΙΗ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ στη Δανία και το καλό φαγητό είναι ανάμεσα στις πρώτες τους προτεραιότητες, θα ήταν κρίμα να μην περάσουν από το Barr που στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη στις όχθες του λιμανιού, στην περιοχή Christianhavn στην κεντρική Κοπεγχάγη, ακριβώς εκεί όπου επί 14 χρόνια και μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο βρισκόταν το παγκοσμίως διά- σημο noma. Τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν εκεί, μέχρι να εγκαινιαστεί το νέο noma, κάτι που όπως φημολογείται θα γίνει κοντά στα τέλη της χρονιάς. Έτσι, ο χώρος του ισογείου στεγάζει από τον Ιούλιο το Barr που στα αρχαία Σκανδιναβικά σημαίνει «κριθάρι» και περιλαμβάνει τις κουζίνες των Βορείων Θαλασσών και των χωρών τους (Βρετανικά Νησιά, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και φυσικά Σκανδιναβία) με μια πινελιά μοντέρνας σκανδιναβικής φινέτσας. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου στεγάζει τα γραφεία του noma με επικεφαλής την «ψυχή» της επιχείρησης, chef Rene Redzepi.

Με σκοπό να διευρύνουν το κοινό τους και να ενώσουν τα διαφορετικά είδη της Σκανδιναβικής κουζίνας, το παλιό και το νέο και με «όπλο» το αποτύπωμα, τον τρόπο σκέψης για το φαγητό που άφησε το noma, η επιτυχία του Barr ήταν σχεδόν εξασφαλισμένη και αυτό φάνηκε αμέσως από τις κριτικές που γίνονται καθημερινά σε έγκυρα sites. Οι επιλογές από το μενού δεν είναι αριθμητικά άπειρες, αλλά είναι περιεκτικές και μάλιστα οι δημιουργοί του αστειεύονται λέγοντας ότι ίσως κάποιοι τις βρουν ακόμα και «ντεμοντέ». Παρόλα αυτά, το όνειρό τους είναι κάποιες από τις συνταγές τους να βρουν θέση στα σπιτικά τραπέζια. Το μενού είναι εποχιακό –σ’ αυτό θα βρει κανείς αυστριακό σνίτσελ, αλλά και frikadeller (δανέζικοι κεφτέδες) ή ζεστό καπνιστό σολομό. Υπάρχει μια μίξη από ατομικά και πιάτα για δύο άτομα μιας και φαγητό και ανθρώπινη επικοινωνία πάνε μαζί. Για να ενθαρρύνουν τον αυθορμητισμό, θα υπάρχουν πάντα ελεύθερα τραπέζια διαθέσιμα για τους πελάτες της τελευταίας στιγμής. Σκοπός είναι οι πελάτες να μπορούν να απολαύσουν ένα καλό γεύμα μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή.

Ο αφαιρετικός εσωτερικός διάκο- σμος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς στιλ μαγειρικής. Λιτός, χωρίς περιττά αντικείμενα, γυμνά ξύλινα τραπέζια και ματχειροποίητα κουζινικά σε ουδέτερες αποχρώσεις. Το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν εναλλάξ χωρίς περαιτέρω επεξεργασίες, σε σχεδόν οργανική μορφή, δένοντας σωστά το εξωτερικό με το εσωτερικό του κτιρίου που χρησίμευε κάποτε ως αποθήκη. Λίγο πιο δίπλα, ψηλότερα τραπέζια ατενίζουν το χώρο από διαφορετικές γωνίες, ώστε οι τακτικοί πελάτες να αισθάνονται κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. Ανάμεσα σε δυο ξύλινες κολόνες έχει τοποθετηθεί ένας ψηλός, χειροποίητος πάγκος για πιο παρεϊστικες καταστάσεις, κάνοντας μνεία στα συμπόσια των Βίκινγκ. Το εστιατόριο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 60 άτομα και το μπαρ 30. Εκεί είναι όλα απλούστερα και μαζί με τις σπιτικές, αλλά και από ανερχόμενες ζυθοποιίες μπίρες και τα κοκτέιλ από σκανδιναβικό aquavit σερβίρονται σνακ από καρδιές πάπιας στο γκριλ, solaeg (καλοβρασμένα αβγά καπνισμένα σε ξίδι ή άλμη), τυριά ή λουκάνικα μπίρας.

Τετάρτη και Πέμπτη το Barr είναι ανοιχτό μόνο για δείπνο, Παρασκευή και Σάββατο από το μεσημέρι, ενώ για τις Κυριακές σερβίρεται μεσημεριανό μενού.

Μενού αλά σκανδιναβικά

Μια πρωτοποριακή συνταγή, ακόμα κι αν βασίζεται σε απλά υλικά, χρειάζεται την κατάλληλη παρουσίαση που θα την απογειώσει.

Tags from the story

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *