Τι ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να δεις αποτελέσματα;

Τι ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι
© Unsplash/Jesper Aggergaard

Τι ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να δεις αποτελέσματα; Το αιώνιο δίλημμα που έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών ερευνών και παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γυμναζόμαστε όταν βρίσκουμε λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα μας κι όχι όταν μας το συνιστούν οι επιστήμονες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς είναι το πρωί, πριν πας στη δουλειά, πριν βγει ο ήλιος, ειδικά για το καλοκαίρι αυτή είναι και η ιδανική λύση μιας και τότε έχει ακόμη αρκετή δροσιά. Την ίδια στιγμή, άλλοι προτιμούν και βρίσκουν το κουράγιο να πάνε στο γυμναστήριο μετά από ένα κουραστικό οκτάωρο στη δουλειά κι εμείς τους χειροκροτούμε γι’ αυτό!

Παρόλα αυτά, τα άσχημα νέα γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία είναι ότι μια έρευνα με τίτλο Midwest Exercise Trial 2, φαίνεται να υποστηρίζει ότι όσοι κάνουν γυμναστική πριν το μεσημέρι, χάνουν περισσότερα κιλά, συγκριτικά με όσους ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά ασκούνται μερικές ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα.

δεν πρέπει να κάνεις μετά την προπόνηση
© Unsplash/Victor Freitas

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν απ’ τη συμμετοχή 100 υπέρβαρων ανδρών και γυναικών νεαρής ηλικίας, οι οποίοι γυμνάζονταν πέντε φορές την εβδομάδα σε ένα εργαστήριο φυσιολογίας και έτρεχαν ή έκαναν άλλου είδους άσκησης μέχρι να κάψουν 600 θερμίδες.

Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν το πρόγραμμα γυμναστικής τους είτε στις 7 το πρωί είτε στις 7 το απόγευμα. Μετά από 10 μήνες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κιλά, αλλά οι αριθμοί ήταν πολύ διαφορετικοί.

Οι ερευνητές όταν μελέτησαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η ώρα που οι συμμετέχοντες έκαναν την προπόνησή τους, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έκαναν γυμναστική το πρωί είχαν χάσει περισσότερα κιλά από εκείνους που γυμνάζονταν το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, διαπίστωσαν ακόμη ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν πιθανότερο να παραμείνουν το ίδιο δραστήριο και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, αλλά και να τρώνε λιγότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Tags from the story
0 replies on “Τι ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να δεις αποτελέσματα;”