Πόσα δώρα πρέπει να δίνουμε σε ένα παιδί τα Χριστούγεννα;

Όπως κάθε άλλο χρόνο, έτσι και φέτος περιμένεις από το παιδί σου μια λίστα με τα δώρα που θέλει τα Χριστούγεννα είτε από τον Άγιο Βασίλη είτε από εσένα. Αυτή η λίστα κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα εσύ να αναρωτιέσαι πρώτον πώς θα τα καταφέρεις και δεύτερον τελικά πόσα δώρα πρέπει να δίνουμε σε ένα παιδί τα Χριστουγέννα; 

Σίγουρα θα έχει τύχει μια φορά και σε εσένα. Έκανες μια βόλτα σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, αγόρασες αυτό που κατά τη γνώμη σου ήθελε το παιδί σου, το τύλιξες, το έβαλες κάτω από το δέντρο (ισχύει αυτή η παράδοση και στην Ελλάδα;), μόνο και μόνο αυτό τελικά να μην του ρίξει ούτε μια ματιά στην χειρότερη περίπτωση και να παίξει μαζί του έστω και μία ώρα στην καλύτερη. 

Κι όλα αυτά προέρχονται απ’ το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα δέχονται 10 φορές περισσότερα δώρα απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζονται. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ένα βουνό από παιχνίδια που θα καταλήξουν ή θα εγκαταλειφθούν κάτω απ’ τα κρεβάτια ή σε κάποιο συρτάρι.

Αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αρνητικοί, γιατί στην τελική αυτές οι μέρες είναι μέρες χαράς και μέρες που τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους θα αναπολούν με νοσταλγία. Γι’ αυτό η λύση είναι να ακολουθούμε τον κανόνα των τεσσάρων δώρων. Σας φαίνονται λίγα ή πολλά; Σύμφωνα με ειδικούς, αυτός είναι ο κατάλληλος αριθμός δώρων, που θα βοηθήσει ένα παιδί να εκτιμήσει, αλλά και να χρησιμοποιήσει όλα τα δώρα που έχει λάβει.

Ποια πρέπει να είναι, όμως, αυτά τα τέσσερα δώρα;

Κάτι που θέλουν πραγματικά

Εάν υπάρχει κάτι το οποίο ζητάει όλο τον χρόνο, τότε τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μπορείς να εκπληρώσεις την επιθυμία του, επειδή ήταν καλό παιδί, διάβαζε όλα τα μαθήματά του και επειδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν μιλούσε για τίποτα άλλο. Το πρώτο δώρο θα πρέπει να είναι αυτό που πραγματικά θέλει (εκτός κι εάν είναι ένα iPhone)!

Ένα ρούχο

Τα ρούχα είναι ένα δώρο που θα εκτιμήσουν κυρίως τα κορίτσια. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι ένα δώρο που χρειάζονται και που ακόμη κι εάν δεν αγαπήσουν όσο το πρώτο, θα θέλουν έστω να το φοράνε τις ημέρες των γιορτών.

Photo: Unsplash/@markusspiske

Κάτι που πραγματικά χρειάζονται

Μπορεί να χρειάζεται καινούρια αθλητικά, τσάντα για το σχολείο ή ένα εκατομμύριο πράγματα που χρειάζονται καθημερινά τα παιδιά. Εάν τα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα εκτιμήσει περισσότερο, αλλά κι εσύ θα μπορέσεις να “χτίσεις” μαζί του αυτή τη μικρή παράδοση, όπου κάθε χρόνο θα του αγοράζεις κάτι που ξέρεις ότι του είναι απαραίτητο.  

Ένα βιβλίο

Ακόμη και αν είναι μωρό, ποτέ δεν είναι νωρίς να ξεκινήσει ένα παιδί να διαβάζει ή να του διαβάζουν ένα βιβλίο, ένα παραμύθι. Μακροπρόθεσμα, θα είναι ένα απ’ τα δώρα που θα το ωφελήσει περισσότερο. Σε συμβουλεύουμε εάν πρόκειται για μικρά παιδιά, να διαλέξεις ένα βιβλίο με μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά και πολλές εικόνες ή illustrations προκειμένου να μπουν στη διαδικασία να το ξεφυλλίσουν και μόνοι τους.

 

0 replies on “Πόσα δώρα πρέπει να δίνουμε σε ένα παιδί τα Χριστούγεννα;”