Το χρονικό της ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που ξεκίνησε με μια πλήρους κλίμακας εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Από την Πασχαλιά Πυρένη

Η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 23ης προς την 24η Φεβρουαρίου 2022. Είχε προηγηθεί μια μακρά αποχώρηση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και η αναγνώριση από τη Ρωσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Στις 05:30 ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας». Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον της ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής, της αεροπορίας, των εγκαταστάσεων αεράμυνας και των στρατιωτικών αεροδρομίων.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος, εισερχόμενοι από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, τη Λευκορωσία και την Κριμαία. Ταυτόχρονα, οι ένοπλοι σχηματισμοί του DPR και του LPR άρχισαν εχθροπραξίες κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στο Donbass και πέρασαν στην επίθεση σε διάφορα σημεία.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είναι πεπεισμένος ότι ο κύριος στόχος αυτών των στρατιωτικών ενεργειών είναι η εκκαθάριση της Ουκρανίας ως κράτος και η Ουκρανία τερματίζει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, μετά την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς ως μέρος αυτού που η Ρωσία αποκάλεσε «ειρηνευτική αποστολή». Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το TPP του Λουγκάνσκ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ δέχθηκε πυρά από άγνωστες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει τις εργασίες του.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είχε γίνει. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσαν ότι υπάρχει «περαιτέρω εισβολή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε: «Δεν υπάρχει μικρή, μεσαία ή μεγάλη εισβολή. Η εισβολή είναι εισβολή».

Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επέτρεψε ομόφωνα στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εκτός Ρωσίας. Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky διέταξε την κλήση των Ουκρανών εφέδρων, ενώ δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει γενική κινητοποίηση.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τα ανεξέλεγκτα εδάφη του Ντονμπάς. Την ίδια μέρα, η Ρωσία άρχισε να εκκενώνει την πρεσβεία της στο Κίεβο και επίσης κατέβασε τη ρωσική σημαία από την οροφή του κτιρίου. Επίσης, στις 23 Φεβρουαρίου, οι ιστότοποι του ουκρανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, καθώς και τραπεζικοί ιστότοποι, δέχθηκαν επιθέσεις DDoS.

Ομιλία του Προέδρου της Ρωσίας

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε επείγουσα ομιλία, ανακοινώνοντας την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι «να προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και να υπάρχει με μια συνεχή απειλή από την Ουκρανία.

Τόνισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθ. 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και τις συμφωνίες με το DPR και το LPR. «Θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση και την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.

24 Φεβρουαρίου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε για ακριβή χτυπήματα σε εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Αεροδρόμια και θέσεις διοίκησης στην περιοχή του Κιέβου, του Χάρκοβο και της Οδησσού δέχθηκαν επίθεση. Το στρατιωτικό τμήμα ανακοίνωσε την καταστολή των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, την καταστροφή της υποδομής των ουκρανικών αεροπορικών βάσεων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν χτυπούν τις πόλεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία της Ουκρανίας, η επίθεση ξεκίνησε στις 5 το πρωί και πραγματοποιείται από τρεις κατευθύνσεις κατά μήκος ολόκληρου των συνόρων από την περιοχή Zhytomyr (που συνορεύει μόνο με τη Λευκορωσία) έως το Luhansk, καθώς και από την Κριμαία. Σύμφωνα με το διαδικτυακό έντυπο Meduza, ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο και διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα με την Κριμαία, και στη συνέχεια στις περιοχές Τσερνιχίφ, Χάρκοβο και Λούγκανσκ.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν βομβαρδισμό στρατιωτικών μονάδων και αποθηκών στις περιοχές του Κιέβου, του Χμελνίτσκι, του Ντνεπροπετρόβσκ και της Βίννιτσα. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα σε έξι αεροδρόμια: σε Borispol, Ozerny, Kulbakin, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka. Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία είναι κλειστός.

Tags from the story
, ,
0 replies on “Το χρονικό της ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος”