Η φουτουριστική Jaguar Vision Gran Turismo Coupé (Video)

Jaguar Vision Gran Turismo Coupé

Η Jaguar αποκαλύπτει σήμερα το πρώτο της εικονικό πλήρως ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο, την Jaguar Vision Gran Turismo Coupé. Η φουτουριστική EV εντάσσεται ως τελευταία προσθήκη στον στόλο του Vision Gran Turismo για τη σειρά Gran Turismo.

Η πλήρως ηλεκτρική Jaguar Vision GT Coupé σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ αρχής με έμπνευση από τη μοναδική παράδοση αγωνιστικών της εταιρείας. Η φουτουριστική της σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από τις εμβληματικές C-type και D-type, ενώ η αδιαμφισβήτητη αγωνιστική της απόδοση βασίστηκε τεχνικά στα αγωνιστικά I-TYPE 4 Formula E και I-PACE eTROPHY της Jaguar.

Η ομάδα σχεδιαστών της Jaguar είχε απόλυτη δημιουργική ελευθερία για την ανάπτυξη των τέλειων αναλογιών και των όμορφων επιφανειών αυτής της ψηφιακής Jaguar του μέλλοντος.

Ο Julian Thomson, Διευθυντής Σχεδιασμού της Jaguar, δήλωσε: «Επικεφαλής ήταν εξ ολοκλήρου οι νεότεροι σχεδιαστές μας και το πρότζεκτ αποτελούσε για εκείνους μια ευκαιρία ζωής να δημιουργήσουν ένα όχημα-φορέα της μοναδικής μας παράδοσης, το οποίο, ωστόσο, εξερευνά τα όρια του σχεδιασμού του μέλλοντος. Η ομάδα έκανε φοβερή δουλειά δημιουργώντας κάτι που διακρίνεται μεν σαφώς ως Jaguar, εμπνέεται δε από το εμβληματικό παρελθόν μας χωρίς, όμως, να περιορίζεται σε αυτό».

Δίνοντας στους παίκτες ισχύ 1.020 PS (750 kW), ροπή 1.200 Nm, 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και άψογη ισορροπία χειρισμού, η Jaguar Vision GT Coupé θα είναι διαθέσιμη στην πρώτη γραμμή για τους φαν του GT Sport από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Kazunori Yamauchi, δημιουργός του Gran Turismo, Πρόεδρος της Polyphony Digital Inc., δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε σήμερα την Jaguar Vision Gran Turismo Coupé. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς, να δουλεύουμε με τον Julian Thomson, τον νέο διευθυντή σχεδιασμού της Jaguar. Ο σχεδιασμός και η απόδοση αυτού του αυτοκινήτου είναι το αποτέλεσμα των ικανοτήτων, της δεξιοτεχνίας και της μακροχρόνιας συνεργασίας όλης της ομάδας. Ανυπομονούμε να δούμε τους οδηγούς-παίκτες πίσω από το τιμόνι τον επόμενο μήνα».

Εξωτερική σχεδίαση

Η επιρροή της πλούσιας αγωνιστικής παράδοσης της Jaguar είναι ολοφάνερη στις δυναμικές εξωτερικές γραμμές και στα δυνατά, σμιλευμένα φτερά που μοιάζουν με αυτά των εμβληματικών και κυρίαρχων στο Le Mans C-type και D-type.

Ενώ αυτές οι Jaguar, που αποτελούν την κληρονομιά μας, ώθησαν τα όρια της αεροδυναμικής και της τεχνολογίας πέδησης, η Jaguar Vision GT Coupé διαθέτει πτυσσόμενο αεροδυναμικό φτερό για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης παράγοντας συγχρόνως την τέλεια ποσότητα αρνητικής άντωσης.

Ο Oliver Cattell-Ford, Σχεδιαστής Εξωτερικού Σχεδιασμού, Jaguar Advanced Design, δήλωσε: «Αυτό το πρότζεκτ είναι το όνειρο ενός σχεδιαστή αυτοκινήτων, καθώς το να σχεδιάζεις ένα φουτουριστικό σπορ αυτοκίνητο για το Gran Turismo σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και οι ιδέες μας μπορούν πραγματικά να μην έχουν όρια. Πρέπει να συναρπάζει τις μελλοντικές γενιές, και πρωτίστως, να δίνει ολοφάνερα την εντύπωση και την αίσθηση μιας Jaguar».

Όμορφα σχήματα και δυναμικές αναλογίες από τρία αυτοκίνητα-σταθμούς στην αγωνιστική πορεία της Jaguar, τις C-type, D-type και E-type, επηρέασαν τη μορφή και τα γραφικά της Jaguar Vision GT Coupé. Τα πρωτοποριακά μπροστινά φτερά θυμίζουν την C-type, το μνημειώδες αεροδυναμικό σχήμα είναι εμπνευσμένο από την D-type με το χαρακτηριστικό μακρύ καπό, ενώ η γρήγορη και κομψή καμπίνα παραπέμπει στην ελαφριά E-type.

Το εικονικό σπορ EV είναι κατασκευασμένο από πειραματικά ελαφριά υλικά, με το ελαφρύ και άκαμπτο αυτοφερόμενο monocoque αμάξωμα να είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα και προηγμένα κράματα αλουμινίου. Η στοχευμένη ελαφριά κατασκευή διασφαλίζει ότι η Jaguar Vision GT Coupé ζυγίζει μόλις 1,400 kg και επιτυγχάνει κατανομή βάρους 50:50.

Η Vision GT Coupé είναι η πρώτη Jaguar που φέρει το εμβληματικό ανάγλυφο σήμα στην μπροστινή μάσκα. Πέραν αυτού, οι ιστορικές αναφορές συνεχίζονται με τις διπλές υποδοχές φόρτισης που πλαισιώνουν την ουρά και είναι εμπνευσμένες από την επαναστατική σεντάν Jaguar XJ του 1968.

Εσωτερική σχεδίαση

Το εσωτερικό της Jaguar Vision GT Coupé είναι σχεδιασμένο ώστε να διαφυλάσσει την κληρονομιά της Jaguar με σύγχρονη φιλοσοφία σχεδίασης εσωτερικού χώρου, διαχρονική πολυτέλεια, καθαρότητα, εστίαση στον οδηγό και εντυπωσιακά σύνθετες λεπτομέρειες, ενώ όλα μαζί συμβιώνουν αρμονικά μέσα στη σχεδιαστική απλότητα του αυτοκινήτου.

Ο Chris Shaw, Σχεδιαστής Εσωτερικού Σχεδιασμού, Jaguar Advanced Design, δήλωσε: «Προσπαθήσαμε πραγματικά να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει το εσωτερικό μιας μελλοντικής σπορ Jaguar. Η αρχιτεκτονική της είναι οπτικά ελαφριά, απλή και θεαματική, με προηγμένα και πειραματικά υλικά και φινιρίσματα. Από τη θέση του στο σχολαστικά μελετημένο πιλοτήριο και κοιτώντας προς το επιβλητικό μακρύ καπό της Jaguar Vision GT Coupé, μια θέα που ανήκει αναμφισβήτητα στη Jaguar, ο παίκτης βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.

Αυτή η σειρά εμπνευσμένων λεπτομερειών και έξυπνων, καινοτομικών ευρημάτων περιλαμβάνει την τεχνολογία ολογραμμάτων. Το αυτοκίνητο διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται χαϊδευτικά «KITT-E», και αποτελεί έναν σύντροφο που θα χειρίζεται συστήματα και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ οδηγού και μηχανής για την ενίσχυση της αίσθησης του αυτοκινήτου». Αυτή η τεχνολογία μπορεί, επίσης, να εμφανίζει άλλες χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό σε διάφορες μορφές, όπως τρισδιάστατους χάρτες και σημαντικά δεδομένα οχήματος.

Το πιλοτήριο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να περιβάλλει τον οδηγό, δημιουργώντας μια αγωνιστική εμπειρία που θυμίζει εκείνη των κυρίαρχων στο Le Mans D-type της Jaguar. Επιπλέον, διαθέτει ψηφιακά πλαϊνά κρύσταλλα επαυξημένης πραγματικότητας για ακόμα καλύτερη οπτική σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ το κρύσταλλο επισημαίνει τους κινδύνους και τα εμπόδια, ενισχύοντας την αντίληψη του οδηγού. Συμπληρωματικά, μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ένας διαφανής πίνακας πληροφοριών, όπου εμφανίζονται τρισδιάστατες πληροφορίες εμπνευσμένες από τους εμβληματικούς μετρητές Smiths, με οπίσθια όραση ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά του απλού καθορισμένου σχεδίου της οθόνης, προσφέροντας άψογη ορατότητα του δρόμου.

Έχει, επίσης, δημιουργηθεί ένα μοναδικό ηχητικό τοπίο ώστε να παρασύρει τον οδηγό σε μια καθαρά αγωνιστική εμπειρία Jaguar. Με επικεφαλής την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το soundtrack της Jaguar I-PACE, ο ιδιαίτερος ήχος της Vision GT Coupé δημιουργήθηκε με ολοκαίνουργιες ηχογραφήσεις του soundtrack της κυρίαρχης στο Le Mans D-type με το χαρακτηριστικό μακρύ καπό. Ο αγωνιστικών προδιαγραφών κινητήρας XK 3,8 λίτρων παρέχει ένα μοναδικό μοτίβο, το οποίο κατόπιν επεξεργασίας μεταλλάσσεται σε ένα φουτουριστικό και ιδιαίτερο ηλεκτρικό soundtrack.

Επιδόσεις

Για να επιτύχει την αναμφισβήτητη αγωνιστική απόδοση της Jaguar Vision GT Coupé, η σχεδιαστική ομάδα απευθύνθηκε στους ίδιους τους μηχανικούς της Panasonic Jaguar Racing, οι οποίοι ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των αγωνιστικών I-TYPE 4 Formula E και I-PACE eTROPHY της εταιρείας. Το αυτοκίνητο λειτουργεί με τρεις ισχυρούς, συμπαγείς κινητήρες, με τον έναν να κινεί τους δύο μπροστινούς τροχούς, και καθέναν από τους άλλους δύο να κινούν καθέναν από τους πίσω τροχούς, παράγοντας από κοινού συνδυαστικά 1,020PS (750kW) και 1,200Nm. Οι παίκτες θα αναπτύσσουν ταχύτητα από 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και θα μπορούν να φτάσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 200 mph.

Ο James Barclay, Διευθυντής Ομάδας, Panasonic Jaguar Racing, δήλωσε: «Η ευκαιρία να εφαρμόσουμε σε ένα φουτουριστικό αγωνιστικό αυτοκίνητο Jaguar όλα όσα μάθαμε στην πίστα την εποχή που ήμασταν στη Formula E αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους μηχανικούς της Jaguar Racing. Με τον πλήρως ηλεκτρικό σχεδιασμό του κινητήρα να αντλεί την τεχνολογία του τόσο από την Jaguar I-TYPE 4 όσο και από τα αγωνιστικά eTROPHY, επιδείξαμε με ακρίβεια τις επιδόσεις της Jaguar Vision GT Coupé στον εικονικό κόσμο, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που θα συναρπάζει τον οδηγό και θα είναι πραγματική απειλή για τους αντιπάλους του».

Οι παίκτες θα μπορούν να κατεβάσουν την Jaguar Vision GT Coupé στο Gran Turismo Sport για το Sony PlayStation 4 από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα δοκιμαστεί από παίκτες στον τελευταίο γύρο της εκδήλωσης της Sony, Gran Turismo World Tour, στο Tokyo Motor Show στην Ιαπωνία, 26-27 Οκτωβρίου.

Tags from the story
,
0 replies on “Η φουτουριστική Jaguar Vision Gran Turismo Coupé (Video)”