Οι 12 ερωτήσεις του Jeff Bezos για όσους θέλουν μια ευτυχισμένη ζωή

Jeff Bezos
© Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Ο Jeff Bezos είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που θα έπρεπε να δίνουν συμβουλές για την επιτυχία, αλλά και για το πώς να παίρνουμε τις αποφάσεις εκείνες που μας οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο το εάν θα είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από αυτές τις αποφάσεις.

Σκοπός του Jeff Bezos δεν είναι απλώς να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (αυτό το έχει εξάλλου ήδη καταφέρει), θέλει επίσης να ξέρει ότι όταν πια θα έχει κλείσει τα 80, θα μπορεί να αναπολεί το παρελθόν ξέροντας ότι έχει ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή και ότι δεν θα έχει μετανιώσει για τίποτα, ούτε για τις λανθασμένες αποφάσεις ούτε επειδή η γνώμη και η κριτική των άλλων τον σταμάτησαν από αυτό που ήθελε να κάνει.

Χαρακτηριστικά, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Princeton το 2010, ο CEO της Amazon, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Όταν φτάσεις 80 χρονών και σε μια ήρεμη στιγμή θα σκεφτείς την πορεία της ζωής σου, το πιο σημαντικό σημείο θα είναι οι επιλογές που έκανες, και πώς αυτές θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τη ροή της ιστορίας σου».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Bezos είχε αναφέρει στους απόφοιτους του πανεπιστημίου ότι: «Είμαστε αυτό που επιλέγουμε», ενώ είχε δώσει έμφαση στο γεγονός ότι οι επιλογές μας είναι αυτές που μας βοηθούν να πορευόμαστε στη ζωή, αλλά και αυτές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά όταν «φτάσουμε στο τέλος του δρόμου». Γι’ αυτό δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με συγκεκριμένες δεξιότητες ή ταλέντα που μπορεί να έχουμε, αλλά να τα αξιοποιούμε με τον σωστό τρόπο εάν αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ευτυχισμένοι μακροπρόθεσμα.

Ο Jeff Bezos έχει 12 ερωτήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να επιλέξουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Ποιες είναι αυτές οι ερωτήσεις;

 1. Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα ταλέντα σου;
 2. Ποιες επιλογές θα κάνεις;
 3. Η αδράνεια ή το πάθος θα είναι ο οδηγός σου;
 4. Θα ακολουθήσεις τους άλλους ή θα φτιάξεις τους δικούς σου κανόνες;
 5. Θα διαλέξεις μια ζωή με ευκολίες ή μια περιπετειώδη ζωή;
 6. Θα αφήσεις την κριτική να σε διαλύσει ή θα ακολουθήσεις τα πιστεύω σου;
 7. Όταν κάνεις λάθος, θα προσπαθήσεις να κρυφτείς ή να απολογηθείς;
 8. Θα προστατέψεις την καρδιά σου από την απόρριψη ή θα είσαι έτοιμος να δράσεις όταν ερωτευτείς;
 9. Θα κάνεις ασφαλείς επιλογές ή θα είσαι λίγο πιο τολμηρός;
 10. Όταν κάτι γίνει δύσκολο, θα τα παρατήσεις ή θα είσαι αμείλικτος;
 11. Θα είσαι κυνικός ή θα είσαι εργατικός;
 12. Θα είσαι έξυπνος, ακόμα και εις βάρος άλλων ή θα είσαι καλός;

0 replies on “Οι 12 ερωτήσεις του Jeff Bezos για όσους θέλουν μια ευτυχισμένη ζωή”