Εύκολοι τρόποι για να ενισχύσεις την τεστοστερόνη σου

τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες που έχεις στον οργανισμό σου. Ενώ μεγαλώνεις, τα επίπεδα και η δράση της μειώνονται. Αν βρίσκεται σε χαμηλά της επίπεδα αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμπιντό σου, στη στύση, ακόμα και στη σωματική σου διάπλαση. Διάβασε λοιπόν πώς μπορείς να την πας εύκολα σε ένα άλλο, καλύτερο επίπεδο.

Κατανάλωσε τις σωστές τροφές

Η παχυσαρκία σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεστοστερόνη συμβάλλει στην αποδυνάμωση των νευρολογικών λειτουργιών και σε μια ποικιλία φλεγμονών και φλεγμονωδών παθήσεων. Οι απότομες διατροφικές αλλαγές διαταράσσουν τις ορμόνες σου, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η διατροφή σου να είναι σταθερή και ισορροπημένη.

Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα

Αν είσαι υπέρβαρος μπορεί να έχεις μέχρι και 50% μειωμένη τεστοστερόνη από έναν άντρα με φυσιολογικό βάρος. Έτσι, αν το βάρος σου είναι φυσιολογικό, προσπάθησε να το διατηρήσεις. Αντίθετα, αν έχεις παραπάνω κιλά, προσπάθησε να απαλλαγείς από αυτά.

© Unsplash/Alexander Redl

Κοιμήσου καλά

Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά ο καλός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην τεστοστερόνη σου. Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα των ορμονών σου συνολικά.

Σήκω από τον καναπέ και ασκήσου

Όσο πιο δραστήριος είσαι, τόσο περισσότερη τεστοστερόνη παράγεις ενώ την κρατάς και ενεργή. Αν κινείσαι, ασκείσαι και τρέφεσαι ισορροπημένα, θα κρατήσεις το βάρος σου σταθερό και μαζί θα ανεβάσεις και την τεστοστερόνη σου.

Μην έχεις άγχος

Το χρόνιο άγχος είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Αυτό που ίσως δε γνώριζες είναι ότι το στρες προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης, η οποία επιδρά αρνητικά στην τεστοστερόνη σου. Αν βιώνεις συχνά καταστάσεις έντονου στρες, είναι πιθανό η τεστοστερόνη σου να έχει πέσει δραματικά. Επίσης, πρόσεξε αν έχεις γίνει τελευταία επιθετικός ή βιώνεις συναισθηματικές διαταραχές.

Απόφυγε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ρίχνει την τεστοστερόνη σου στα τάρταρα. Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.

Πάρε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να διορθώσει την κατάσταση αν έχεις έλλειψη τεστοστερόνης. Επίσης, τα συμπληρώματα μαγνησίου και ψευδαργύρου μπορούν να επαναφέρουν τη χαμένη τεστοστερόνη σου. Εναλλακτικά, βάλε στη διατροφή σου δημητριακά, λιναρόσπορο, σκούρα φυλλώδη λαχανικά και κολοκυθόσπορο.

Tags from the story
0 replies on “Εύκολοι τρόποι για να ενισχύσεις την τεστοστερόνη σου”